Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) ve TEPAV iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması Ödülleri 19 Kasım 2022 tarihinde TOBB’da düzenlenen tören ile sahiplerini buldu. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ün açılış konuşmalarıyla başlayan törende, “Kadın İstihdamını En Çok Artıran Şirket” ve “Girişimci Kadın Gücü” olmak üzere iki ana kategoride ödüller verildi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun 29 Ekim 2007’de kurulduğunu ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük ettiğini söyledi.
Kurulun, sanayiden tarıma, lojistikten e-ticarete kadar kadın girişimcilere rehberlik etmeyi sürdürdüğünü vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “81 ilde, 160 ilçede sahada çalışıyorlar. Bu coğrafyanın en büyük, en kapsamlı ve en yetkin ‘network’u olan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, dünyadaki oda camiasında da bir marka haline geldi. Ülkemizde ve farklı ülkelerde, iş dünyası kuruluşları bu yapıyı örnek alıyor, kadın girişimci ağlarını kuruyor.” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, kadınların iş hayatında giderek daha fazla yer almasıyla Türkiye’nin de güçlendiğini dile getirdi.
– “Şirketlerimizin kadın istihdamı her geçen gün artıyor”
Herhangi bir kısıtlama olmadan tüm şirketlere açık olan “Kadın İstihdamını En Çok Artıran Şirket” kategorisinde, 2020-2021 döneminde kadın çalışan sayısını en çok artıran ilk 10 şirket ödüllendirildi. Bu kategoriye başvuran şirketlerin kadın istihdam oranı, bir önceki yıla göre yüzde 16 artış gösterdi. Şirketlerin kadın istihdamının her geçen gün arttığını belirten Hisarcıklıoğlu, ödül almaya hak kazanan 10 şirketin 7’sinin ise kadınlar tarafından yönetildiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, kadınların yönettiği şirketlerin, kadın istihdamına çok daha fazla önem verdiğinin altını çizdi. “Girişimci Kadın Gücü” kategorisinde ise, sadece kadın girişimcilerin başvurularına açık olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, en hızlı büyüyen, ihracatını en çok artıran, en çok dijitalleşen ve en çevre dostu olan kadın girişimcilerin, 2019-2021 dönemi performanslarına göre değerlendirildiğini belirtti.
Hisarcıklıoğlu, yarışmaya 22 ilden kadın girişimcilerin başvuru yaptığını dile getirerek, kadın girişimcilerin Türkiye’nin milli gelir büyümesine göre 2 kat hızlı büyüdüğünün görüldüğünü bildirdi.
Yarışmaya başvuran şirketlerin yüzde 73’ünün ihracat yaptığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “2019-2021 döneminde ihracat yapan şirketlerimizin yüzde 74’ünün, en az 3 ülkeye ihracatları bulunuyor. Sizler, ‘yapamazsınız’ diyeni dinlemediğiniz, lafa ‘elinin hamuruyla’ diye başlayanlara itiraz ettiğiniz, azimle ve kararlılıkla yolunuza devam ettiğiniz için başarılısınız. İşte herkes görsün ki fırsat verilirse, önlerine engel çıkarılmazsa kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok. Böyle muhteşem başarılara imza atan kıymetli kadın girişimcilerimizi yürekten kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
– “Kadın güçlü olursa toplum ve ülke güçlü olur”
Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilere seslenerek, gençlere rol model olmalarını, onları girişimciliğe yönlendirmelerini istedi.
Burada en önemli potansiyelin üniversiteler olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:
“Geçtiğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sizlere çağrı yapmıştım. ‘Üniversiteleri ziyaret edin, öğrenci kulüpleriyle bir araya gelin, girişimci kulüpleri kurdurun’ demiştim. Kadın girişimci kurullarımız harekete geçti. 20’ye yakın üniversitemizde çalışmalar başladı. Bu faaliyetlerin artarak devam etmesini temenni ediyorum. En güncel sorunumuz finansmana erişim. Bu kapsamda sadece kadın girişimcilerimize özel, Kredi Garanti Fonu destekli bir kredi paketi var. 3 bankamız bu krediyi kullandırabiliyor. Kredi Garanti Fonu destekli bu kredileri kullanın, kadın girişimcilerimize duyurun. Aklın ve başarının cinsiyeti olmaz. Kadın güçlü olursa, toplum ve ülke güçlü olur. Ne diyoruz, kadın varsa yarın var. Sizlere inanıyorum, güveniyorum. Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması’nda ödül alacak değerli girişimcilerimizi yürekten kutluyor, başarılarınızın devamını diliyorum. 19 Kasım Dünya Kadın Girişimcilik Gününüz kutlu olsun.”
– “Yarışmayı uluslararası düzeye taşımak istiyoruz”
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk de ülkelerin uzun vadeli ve sürdürülebilir kalkınmalarının yolunun, kadınların iş gücüne katılım oranlarının yükseltilmesinden geçtiğini bildirdi.
Çalışma yaşındaki toplam nüfusun yarısını oluşturan kadınların etkin katılamadığı bir ekonomiden sağlıklı büyüme beklenemeyeceğini vurgulayan Öztürk, “Yarışmayla kadın istihdamını en çok artıran kuruluşları desteklemek, diğer şirketlere örnek olmalarını sağlamak istedik. Kadına iş demek, eve aş demektir. Kadınların iş hayatında olması kurumsal bir sorumluluktur. Yarışmayı sadece Türkiye’de yapmak değil, uluslararası düzeye taşımak istiyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması’nda kadın istihdamını en çok artırarak ödül alan şirketler şöyle:
“Patiswiss Çikolata, Aslı Tekstil Giyim Sanayi Tic. AŞ, Gedik Kaynak Sanayi ve Tic. AŞ, İdeal Sağlık Danışmanlık Eğitim Hizmetleri İş Güvenliği Malzemeleri İç ve Dış. Tic. San. Ltd. Şti, USB Certification Denetim Gözetim ve Belgelendirme Hizmetleri AŞ, Sardes Gıda Sanayi ve Tarım Ürünleri Ticaret, İthalat, İhracat Ltd. Şti, Ardent Plastik San. Tic. AŞ, Sampa Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ, Mutlu Metal Sanayi ve Tic. AŞ, TB Sewtech Turkey Otomotiv.”
Yarışmada, ‘Girişimci Kadın Gücü’ kategorisinde ödül alan şirketler de şunlar:
“En Çevre Dostu Kadın Girişimciler, Alışan Lojistik AŞ ve Netpak Ambalaj AŞ”, “En Çok Dijitalleşen Kadın Girişimciler, Düşyeri Bilişim Teknoloji ve Animasyon AŞ ile Harga İnşaat Turizm”, “İhracatını En Çok Artıran Kadın Girişimciler Umdasch Madosan Raf Sistemleri AŞ, Simsoft Bilgisayar Teknolojileri, Edsa Tekstil Ltd. ve Uyar Tarım Ürünleri AŞ.”, “En Hızlı Büyüyen Kadın Girişimciler, Patiswiss Çikolata ve Atlantis Global Gıda San. Tic. Ltd.”
www.tepav.org.tr