Kadın Kültür Evleri
Türkiye’de tüm ilçelerde aynı anda hayata geçirilen ilk ve tek proje olan Kadın Kültür Evleri projesinin başrolünde kadınlar yer alıyor. Afyonkarahisar Valiliğinin 24 Temmuz tarihinde başlattığı Kadın Kültür Evleri Projesi ile 212 bin 137 kadın, uzman kişilerden aldıkları çeşitli eğitimlerle kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor.
Afyonkarahisar’ın tüm ilçelerinde Kaymakamlıklar ve İlçe Belediye Başkanlıkları iş birliği ile Kadın Kültür Evleri açıldı. Bazı belde ve mahallerde eklenince toplam sayı 25 oldu.
Kadın Kültür Evlerimizde bir yıllık bir sürede 45.400 kadınımız alanında uzman kişilerden farklı alanlarda eğitim aldı. Ayrıca psikolog, avukat, aile danışmanı gibi bireysel danışmalık hizmetlerinden 560 kadınımız yararlandı. Bir yıllık sürede toplam 42.000 saat sosyal etkinlik yapıldı.
Kadın kültür evlerine gelen kadınlar, yalnızlıklarını unuttuklarını, kendilerini çok daha mutlu ve sağlıklı hissettiklerini, merak ettikleri birçok soruya cevap bulduklarını, yeni bilgilerle başka ufuklara yelken açtıklarını, hayallerini hayata geçirmek için fırsat kapısı olduğunu, hiç çekinmeden rahatça çalabildikleri bir kapı olduğunu, iş ve ekmek kapısı olduğunu söylüyor.
Ürettikleri ürünleri satabileceği bir yer olmadığını ve bu imkânı kadın kültür kooperatiflerinde bulduklarını, çocukları ile özgürce gelebildiklerini, kadın olarak spor yapabilecekleri, özgürce oturup çay içebilecekleri bir mekân olmadığından dert yanan kadınlar artık bu ihtiyaçlarının giderildiğini ifade ediyor.
Kadın Kooperatifleri
Kadın üretimini destekleme çalışmaları kapsamında da Ocak 2021 itibariyle Kadın Kültür Evleri’nde üretim atölyeleri kuruldu. Aynı zamanda Kadın Kooperatifleri de bir bir oluşturulmaya başlandı. Şuanda 17 Kadın Kooperatifi aktif olarak hizmet veriyor. Emirdağ, Sandıklı, Şuhut, Çay, Dinar, Ayazini ve son olarak Antre Gurme de bir yer ayrılması ile toplamda 7 adet Kadın Kültür Marketimiz oldu. Kooperatifler ile kadınlar ürettikleri ürünlerden gelir elde ederek ev ekonomilerine katkı sağlamaya başladılar.
İlçe ve beldelerimizde yerel dokuya özgü üretim atölyeleri kurularak 17 kadın kooperatifi açıldı. Kooperatiflerimize toplam 157 kadınımız üye olarak aile ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ayrıca evlerinde üretim yapan 280 kadınımızın da ürünleri kooperatifler tarafından satın alınmaktadır. Kadın kooperatifleri bugüne kadar 4 milyonun üzerinde ciro yaparak bir rekora imza attılar.
Kadınlar eliyle Bayat ilçesinde istiridye mantarı, kilim, doğal taş takı, rokfor peyniri, Bolvadin ilçesinde kamıştan dekoratif eşya, Otağ Kafe işletmesi, Çay ilçesinde yöresel gıda üretimi, hediyelik eşya ve kafe işletmesi, Çobanlar ilçesinde hediyelik eşya, peyzaja yönelik sera, saksı sukulent, dekorasyon ürünleri, Dinar ilçesinde lavanta bazlı ürünler, Emirdağ ilçesinde kilim, hediyelik eşya üretimi, cam ürünleri, bakliyat üretimi, İscehisar ilçesinde sanatsal mozaik, İhsaniye ilçesinde tekstil ürünleri, Sandıklı ilçesinde keçe sabun, su kabağı, Sinanpaşa ilçesinde deri işlemeciliği, yöresel gıda ürünleri, Sultandağı ilçesinde ekolojik oyuncak ve deri işlemeciliği, Şuhut ilçesinde de çömlek üretimi, seralar ve ekinazye üretimi, Evciler ilçesinde çikolata ve yöresel ürünler üretimi, Hocalar ilçesinde kurutulmuş gıda ve dekorasyon ürünleri üretimi yapılıyor.
Üretilen tüm bu ürünlerin satışı için ilçelerde Kadın Kütür Marketleri de oluşturuldu. Açılan marketlerde hem o ilçenin ürünü hem de diğer ilçelerin ürettiği ürünler satışa sunuluyor.