Otomasyon, Sanayide Dijital Dönüşüm, Robotik, Endüstri 4.0 ve OSB ler
Derneğimiz ENOSAD, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği, otomasyon firmalarının deneyimlerini birleştirme isteği ile kurulmuştur. Çünkü otomasyon, çok disiplinli alanlar arasında bir bağlantı noktasıdır. Mühendislik Firmaları (Endüstriyel sistem entegratörleri), Üreticiler ve Bileşen Tedarikçileri, ENOSAD’ın üye yapısını oluşturmaktadır. Bugün ENOSAD, 100 ün üzerinde üye firması ile birlikte Türkiye sanayisine hizmet sağlamaktadır.
Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği – ENOSAD olarak, faaliyet alanlarımızı; Sanayide Dijital Dönüşüm, Robotik, Fabrika Otomasyonu ve Proses Otomasyonu olarak sınıflandırıyoruz.
Çok geniş bir kavram olan otomasyon, sadece endüstri alanıyla sınırlı olmayıp, bilim ve yönetim alanlarında da işlerin salt insan gücü yerine, makinelerle paylaşılarak, otomatik olarak yapılmasını içermektedir. Endüstriyel otomasyon ise, sanayide imalat ve hizmet alanlarında otomasyon sistemlerinin tasarımı, kurulumu ve uygulanmasını kapsar ve odağında üretimde verimlilik artışı vardır. Üretimde verimlilik ve üründe kalite noktasında ise endüstriyel otomasyon teknolojileri ile birlikte robotik teknolojiler ön plana çıkmaktadır. Robotlar otomotiv, metal ve makina endüstrisi, elektrik-elektronik, gıda, paketleme vb. kesikli üretimin bir parçası iken, otomasyon çözümleri hem bu türde kesikli üretim yapan hem de enerji, çelik, petro-kimya tesisleri gibi proses (sürekli) üretimi yapan işletmelerde kullanılmaktadır. Robot ve endüstriyel otomasyon, üretimdeki işlerin insan gücünden makinalara paylaşılmasını sağlayan teknolojilerdir ve verimliliğin ötesinde imalatın güvenilir bir şekilde yapılabilmesini sağlarlar.
- yüzyılın sonlarında Cizre’de yaşamış, Artuklu Sarayının günümüz tanımıyla Baş Mühendisi olarak anılan, robotiğin kurucusu, hidroliğin ustası ve kendisinden 300 yıl sonra dünyaya gelen Leonardo da Vinci’nin ilham kaynağı olan EL- CEZERİ ile başlayıp, 20. yüzyılın son çeyreğinde sanayideki uygulamalarıyla hız kazanan otomasyon, günümüzde “Sanayide Dijital Dönüşüm” kavramının eklenmesiyle başka bir boyuta ulaşmıştır.
Otomasyonun amacı üretimde verimlilik artışıdır. Üretim doğal olarak enerji tüketimi gerektirdiğinden otomasyon, enerji verimliliğini de olumlu yönde doğrudan etkiler. Enerji verimliliği, endüstriyel işletmelerde üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.
Otomasyon, aynı zamanda bir ürünün üretilmesine ayrılan süreyi de önemli ölçüde azalttığından, birim zamanda üretilen ürün sayısındaki artışla, birim maliyetleri düşürerek ölçek ekonomisine geçişin yolunu açar. Üretimde verim artışı ve ölçek ekonomisine geçiş noktasında, sanayide dijital dönüşümün önemi ortaya çıkıyor. Çünkü temelde yalın üretim, sonra onu izleyen endüstriyel otomasyonun üzerine çatı olarak kurgulanması gereken sanayide dijital dönüşüm, ölçek ekonomisine uygun üretimdeki en önemli eksikler olan esneklik ve çevikliğe çözüm getirmekle kalmıyor, günümüzün belirleyici istemlerinden olan kişiye özel üretimin gerçekleşmesine de olanak tanıyor.
S
Endüstriyel otomasyonda kullanılan yüksek teknoloji ürünler geliştikçe, uygulamaların verimliliği de artacaktır. Daha uygun maliyetlerle erişilebilir otomasyon çözümleri geliştirilecek, endüstriyel otomasyon uygulamaları giderek daha küçük işletmelerde de yaygınlaşmaya ve insan gücünün yerini almaya devam edecektir. Bu da insanın işini kaybetmemek için kendini geliştirmesine ve makinelere devrettiği işlerin yerine, onların kontrolü ve geliştirilmesi yönünde daha katma değerli görevlere aday olabilmek için daha çok çaba göstermesine ve öğrenmesine yol açacaktır. En çok korkulan konu olan insanların işlerini kaybetmesi yerine, otomasyonun etkisiyle giderek azalacak çalışma saatleri sonucunda insanlar gelişebilmek için kendilerine daha fazla ve sağlıklı zaman ayırma olanağına kavuşacakladır.
ENOSAD üyesi firmaların hizmet vermekte olduğu Türkiye sanayisini iki başlıkta ele almakta yarar var. Birincisi, ülkemizin dünya ölçeğinde öne çıkan 2 ana sanayisi olan Beyaz Eşya ve Otomotiv sektörleri. Çok geniş bir ekosistem oluşturan tedarik zincirleri ile birlikte bu sektörlerin önceliği, küresel ölçekteki yarışta rekabette fark yaratarak varlıklarını sürdürebilmek. Bunun için teknolojideki gelişmeleri yakından izlemekle yetinmeyip, teknoloji yaratan konuma ulaşmak şart. İşte bu zorunluluk, söz konusu sektörleri sanayide dijital dönüşümün de önderliğini yapmaya zorluyor. Her iki sektör de konunun öneminin farkında ve yan sanayileri ile birlikte gerekli adımları zaman yitirmeksizin atıyor.
ENOSAD üyesi orta- yüksek teknoloji mühendislik şirketleri, imalatçılar ve ürün sağlayıcı uluslararası firmalar; Beyaz Eşya ve Otomotiv sektörlerindeki otomasyon, sanayide dijital dönüşüm ve robotik uygulamaların öncüsü konumunda. Firmalarımız, aynı zamanda 32 üyesi olan MAKFED – Türkiye Makine Federasyonu’nun da içinde yer almakla makine sektörünün sanayide dijital dönüşümünün de belirleyicisi konumunda. Diğer sektörler de zaman içinde, dünya pazarından aldıkları pay ve büyüklükleri oranında gerekli yatırımları yapıp, söz konusu teknolojilere uyum sağlayacaklardır.
Diğer tarafta Türkiye, MAKFED – Türkiye Makine Federasyonu çatısı altında bir araya gelen makine sektörünün önderliğinde üretim teknolojisini geliştirmek gibi, çok önemli bir misyona sahip. Ancak bu alanda, çok sayıda KOBİ’lerden oluşan yapının, rekabet öncesi iş birliğinin önemini kavrayıp, güç birliği yaparak kısıtlı olanaklardan optimum çözümleri üretmesi gerekiyor.
Türkiye’nin iş gücünün yaklaşık dörtte üçünü istihdam eden ve ekonomideki toplam katma değerin yarısından fazlasını üreterek ekonomimizin bel kemiğini oluşturan KOBİ’ler, değişen koşullara ayak uydurabilmek, daha kalıcı ve sürdürülebilir yapıya ulaşmak için dijital dönüşümlerini hayata geçirmeye başladılar. Biz de ENOSAD olarak gerek iç pazarda gerekse global rekabette söz sahibi olabilmeleri için gerekli olan dijital dönüşümleri konusunda KOBİ’lere yönelik bir çalışma başlattık. Çalışmalarımıza, özellikle KOBİ’ lerin konumlandığı, üretim, istihdam ve ihracatta sanayimizin üretim üssü olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) nde başlamayı öngördük.
Ülkemizin önemli sanayi şehirlerinde yer alan OSB’lerde seminer, konferans türü bir dizi etkinliklerle otomasyon ile dijital dönüşüme geçiş süreçleri konusunda ve işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda bilgilendirme ve yönlendirmeler ile destek vermeyi hedefledik. Profesyonel bir organizasyon firması ile yapmış oluğumuz anlaşma doğrultusunda sanayinin yoğun olduğu 5 farklı il ve yakın çevrelerinde yer alan OSB lerdeki sanayicilerimize yönelik Dijital OSB Buluşmaları adı altında gerçekleşen bir dizi etkinlikte üye firmalarımızla yer aldık.
Yüksek teknolojileri kullanan ve uygulayan dijital dönüşüm firmaları ile orta ve büyük ölçekli sanayicilerin buluştuğu konferans ve seminer niteliğindeki bu etkinliklerde, OSB’lerde yeni nesil üretim ve enerji verimliliği yöntemleri anlatılarak, yüksek teknoloji üretme yeteneğine sahip firmaların taleplerine çözüm üretmek, ticari bir platform oluşturmak, firmaların daha hızlı yatırım yapmalarına ve daha rekabetçi bir konuma gelmeleri için yol göstermek amaçlandı.
İmalat sanayi ekosisteminin temel bileşenlerinden bir tanesi olan OSB’lerin gelişimi ve yenilikçi dönüşümüne bu etkinliklere katılan üye firmalarımızla katkı sunmaya çalıştık.
Ülkemizin sanayi üretiminin yüzde 45’inin gerçekleştiği ve yüksek kaliteli altyapı ortamından dolayı sanayicilerimizin tercih ettiği, üretim, istihdam ve ihracat alt yapısına sahip OSB’lere yönelik çalışmalarımıza hali hazırda bir başka proje ile katkı sağlama aşamasındayız.
Sanayide Dijital Dönüşüm Komisyonu başkanı olduğum Kocaeli Sanayi Odası ve İMES Dilovası OSB Mükemmeliyet Merkezi ile birlikte ENOSAD olarak “Sanayide Kadın Eli” projemiz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansından alınan destekle, Dilovası İMES OSB Mükemmeliyet Merkezi, Kadın ve/veya engelli 55 personele, her bir eğitimde en çok 15 kişi olmak üzere 4 ayrı grupta
CNC Operatörlüğü / CAD/CAM Personeli / KALİTE KONTROL Personeli olarak yetiştirilmek üzere teknik resim okuma becerisinden başlayarak ücretsiz eğitimler verecek.
Sanayimizde daha çok kadın istihdamı yaratmayı amaçladığımız bu ortak çalışmamıza çevre ilçelerdeki muhtarların da katılımıyla önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir değerlendirme ve bilgilendirme toplantısı yapacağız.
Tunç ATIL
ENOSAD Yönetim Kurulu Başkanı