Robotlaşan İşler ve Doğaltaş
Geleneksel üretimi yöntemlerinin getirdiği zorluklar ile bu dönemde baş etmek hiçte kolay değil. Birde doğaltaşın taşınması, işlenmesi kolay olamayınca geleneksel yöntemler ile daha da zor hale geliyor. Yüzyıllar öncesinden gelen doğaltaş işlemeciliği günümüz teknolojisi ile kolaylaşıyor. Mekanik sistemlerin gelişmesi ve elektronik sistemler ile entegre hale gelmesiyle otomasyon teknolojilerindeki ilerlemeler tüm sektörlerde ilerleme gösterdi. Doğaltaş sektöründe de otomasyonun artışı ile kalite artışı ve maliyetlerdeki azalma ile daha pazar büyüdü ve otomasyona yatırımlar arttı. 2020 yılında otomasyon ve robotlaşmanın önemi, insan sağlığını önemli derecede etkileyen pandemi ile daha fazla anlaşılır hale getirdi. Bu dönem birçok firma için bir kırılma noktasıydı. Bu nokta insanın üretim içinde aldığı yerdi. İnsan olmadan üretim olmuyor ve istenildiğinde insan kaynağına ulaşılamıyordu. Teknolojiye yatırım yapmamış olan şirketler bu dönemde bir adım geride kaldı. Teknolojiye yatırımın ne kadar önemli olduğu, bir lüks değil ihtiyaç olduğu daha anlaşılır hale geldi. Üretim insansız, yönetimin uzaktan yapılabilir olduğu öğrenildi. Pandemiden bir yıl önce uzaktan yapılmak istenilen toplantı bizler için ne kadar uzaksa, üretim için robotlaşmanın önemi o kadar uzaktı.
Robotlaşma denilince sıfır insan anlaşılmaması gerekir, insan her zaman var ancak insan beden gücü ile değil beyin gücü ile çalışması gerekliliğidir. Beden işçiliği kısmını robotlar ve günümüz teknolojisi yardımıyla sıradan işlerin yapılması, gelişen teknoloji ile de robotların öğrendiği işlerin yapılması sağlanabilir. Robotlar, üç ve üzeri eksene sahip öğretilen işleri yapan mekanik, elektronik ve yazılımın birleştiği sistemlerdir. Robotları sektörümüzde 20 yılı aşkın süredir kullanmaktayız. Robotlar bizlerin yapmak istemediği yerine yapacak kişiyi koyamadığımız işleri rahatlıkla yaptıracağımız istihdamlarımız olmaya başladı. Ayrıca bir firmada robotlaşma olduğunda insan istihdamında artacağı, veriler ile birçok çalışma sayesinde doğrulanmaktadır. Robot sayesinde insan istihdamında artış aslında uyuşmasa da gerçekte kalite artışı maliyetlerin düşüşü ve birçok iyi gösterge sayesinde satışlara olumlu yansıyan veriler ile satış artışı dolayısı ile insan ile yapılması gereken işler için insan ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.
Doğaltaş sektöründe paletleme ve işleme robotlara yaptırılan en popüler işlemlerin başında yer almaktadır. Bir insanın yaptığı ancak verimlilik ve kalite olarak daha iyi yapabilen robotlar olduğu sürece insanların bedenen taşıma ve paletleme pozisyonlarında çalışmalarına ihtiyaç olmamaktadır. Robotlar, en yüksek verimlilikte makinanın hızının kat ve kat fazlasıyla yapabilmektedir. Bu da işletmeye her konuda kazanç sağlayacaktır. Sanatsal anlamda ise robotlar ile bir sanatçı edasıyla işlerken görebilmekteyiz. Tabiki robotlar aslında sanatçı yapan arkasındaki sanatçılardır, sadece elleri kolları olarak robotları kullanmaları onların hayallerindeki ürünleri ortaya çıkarmalarına olanak sağlamaktadır.