Afyonkarahisar’ın sürdürülebilir kalkınmasını ve tüm alanlardaki rekabetçiliğini geliştirmek misyonuyla kurulan Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nce (AFSİAD) çıkarılan AFSİAD TREND dergisinin bu sayısında yer almaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.
2019 yılı sonundan itibaren pandemi tüm dünyayı ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda etkisi altına almıştır. Ancak gelinen noktada dünya genelinde aşılamadaki hızlanma ve gelişmiş ülkelerde uygulamaya konulan genişleyici ekonomik politikaların etkisi ile 2020 yılında dünya ekonomilerinde görülen daralma yerini 2021 yılında güçlü bir toparlanmaya bırakmıştır.
Türkiye de küresel gelişmelere paralel olarak 2021 yılına ekonomik anlamda güçlü bir giriş yapmıştır. 2021 yılının ilk çeyreğinde %7,2 büyüyen ekonomimiz, ikinci çeyrekte %21,7 oranında rekor bir büyüme kaydetmiştir. Özellikle pandemi koşullarının etkilerinin tüm dünyada en çok hissedildiği 2020 yılından sonra gerçekleşen bu büyüme oranı kaybettiklerimizin çok daha fazlasını geri aldığımızı ve almaya devam edeceğimizi göstermektedir. Ayrıca mal ve hizmet ihracatımızın büyüme oranına katkısı 10,8 yüzde puan olarak kaydedilmiştir. İhracat kaynaklı olan bu büyüme, toplumumuzda ihracat kültürünün daha da yaygınlaştığının en önemli göstergelerindendir. 2021 yılı OVP büyüme hedefi olan %9’un yakalanacağına olan inancım tamdır. Önümüzdeki dönemde daha çok üretmek ve daha çok ihraç etmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.
Türkiye ekonomisinin toparlanma süreci büyümenin yanında ihracat rakamlarına da açıkça yansımaktadır. 2021 yılı Eylül ayında 20,8 milyar dolar değerindeki ihracat ile en yüksek aylık ihracat değerine ulaşılmıştır. Benzer şekilde, 44,2 milyar dolar değerindeki ihracat ve ithalat ile en yüksek aylık dış ticaret hacmine; 2021 yılı üçüncü çeyrekte 56,1 milyar dolar değerindeki ihracat ile en yüksek çeyreklik ihracat değerine ulaşılmıştır. Pandeminin olumsuz koşullarına rağmen 2021 yılında ihracattaki güçlü performansını sürdüren ülkemiz, hem 2020 yılına hem de pandemi öncesi dönemine göre ihracatını kuvvetli bir şekilde artırmaya ve küresel ticaretten aldığı payı yükseltmeye devam etmektedir.
Orta Vadeli Program (2022-2024) kapsamında 2021 yılında ihracatımızı %24,4 oranındaki güçlü bir artış ile 211 milyar dolar seviyesine çıkarmayı öngörüyoruz. 2022 yılında ise ihracatı %9,4 artışla 230,9 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu performansta ana ihracat pazarlarımızdaki güçlü talep yanında artan rekabet gücümüz ve Bakanlık olarak sürdüğümüz destekleyici politikalar belirleyici olacaktır. Bu çerçevede; mal ve hizmet ihracatının menzilini artırmaya yönelik olarak Uzak Ülkeler Stratejisini hayata geçireceğiz, başta e-ihracat olmak üzere hizmet ihracatına yönelik destekler etkinleştirilecek ve yeni destek mekanizmaları geliştireceğiz. Yurt Dışı Lojistik Merkezler üzerinden ihracatçıların potansiyel pazarlara ve dağıtım kanallarına erişimini hızlandıracağız. Türk Eximbank fonlama imkanlarını, dış ticaret dengemizin geliştirilmesini sağlayacak yatırım projelerinin finansmanında ve başta KOBİ’ler olmak üzere ihracat finansmanında kullandıracağız.
Bugün tüm dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehlike, kendini küresel ısınma ve doğal afetler ile gösteren ve sadece bugünümüzü değil geleceğimizi de tehdit eden iklim değişikliğidir. Dolayısıyla küresel ticaretin de en önemli gündem maddelerinden biri de, iklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan yeşil dönüşümdür. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir bir ekosistem bırakabilmek için Türkiye üzerine düşen sorumlulukların farkındadır. Ülke olarak daha sürdürülebilir bir dünya için elimizi taşın altına koyuyoruz ve koymaya devam edeceğiz. İklim değişikliği politikalarının birçok alanda yansımaları olmaktadır. Üretimden ihracata kadar çeşitli alanlarda ciddi bir yapısal dönüşüm gerçekleştirilecektir. Bu noktada sanayicilerimizin de gerekli dönüşüme ayak uydurmalarının önemli olduğunu belirtmek isterim.
Dünyada ve Türkiye’de hem ekonomide ve ticari hayatta yaşanan bu dönüşümlere Afyonkarahisar şehrinin sanayici ve iş insanlarının da gerektiği şekilde uyum sağlayacağına inanıyorum. Afyonkarahisar, Cumhuriyetimizin kazanıldığı topraklar olmasının getirdiği tarihsel zenginliğin yanında, Batı Anadolu’da kuzey-güney ve doğu-batı akslarının kesişme noktasında yer alan konumu ve sahip olduğu mermer çimento hammaddeleri ve jeotermal kaynaklarıyla eşsiz zenginliklere ve büyük potansiyele sahip bir şehrimizdir.
Bu kadim şehrimizin gıda ve gastronomi alanındaki zenginlikleriyle 2019 yılında UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılması ve kentimizin coğrafi işaret tescili almış lokum, sucuk, haşhaş, keşkek ile patatesli köy ekmeği başta olmak üzere yöresel lezzetleri ve tatlılarının markalaşma yönünde ilerlemesi memnuniyet vericidir. Türk markasının her alanda güçlenerek tüm dünyada çok daha güçlü bir yer edinmesini oldukça önemsiyorum.
Sadece gıda ve gastronomi değil, ticaret ve ihracat da Afyonkarahisar’ın öne çıktığı alanlardandır. 2021 yılı ilk 8 aylık döneminde kentimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre mal ihracatını %22,4 oranında artırarak 288,6 milyon dolara çıkarmıştır. Aynı zamanda 2002 yılında 111 olan ihracatçı firma sayısı 2021 yılında %249,5 oranında artarak 338’e ulaşmıştır. Afyonkarahisar ilk 8 aylık dönemde 254,1 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek her zaman belirttiğim ve üzerinde durduğum dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine bir adım daha yaklaşmamıza katkı sunmuştur. İhracatın Afyonkarahisar için bir kültür haline geldiği aşikârdır. İlerleyen dönemde, bu kültürün daha da yaygınlaşacağından ve şehrin sahip olduğu potansiyeli çok daha etkin kullanarak mal ve hizmet ihracatında çok daha yukarılara çıkılacağından eminim.
Pandeminin Afyonkarahisarlı esnaf ve sanatkârlarımız ile işletmelerimizi olumsuz etkilediğinin bilinciyle, bu dönemde şehrimize yönelik önemli destekler verdik. Bu dönemde şehrimizde yerleşik 12.025 esnaf ve sanatkârımıza toplamda 47.852.000 TL gelir kaybı desteği (hibe) verdik. Ayrıca başvurusu olumlu sonuçlanan 1.250 esnaf ve sanatkârımıza toplamda 1.815.337 kira desteği sunduk. Pandemi tedbirlerinden etkilenen ticaret erbabımıza yönelik devreye aldığımız hibe programı kapsamında ise Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren ticaret erbabımıza 3.000 TL ve 5.000 TL’lik iki grup halinde hibe destekleri verdik. Bu kapsamda 12.042 kişiye toplamda 39.062.000 TL ödeme gerçekleştirdik. Son olarak, Koronavirüs salgını nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan yiyecek ve içecek sektöründeki işletmelere ciro kaybı desteği verilmesine ilişkin desteklerimiz kapsamında Afyonkarahisar ilinde başvuru yapan işletmelerimize toplamda 276.738 TL ciro kaybı desteği ödedik.
Bakanlık olarak her zaman üretim yapan, istihdam sağlayan, ülkemizin geleceğine katkı sağlayan sizlerin yanındayız. Her geçen gün küresel gelişmelerin ışığında değişen ve gelişen desteklerimizden sizlerin en etkin şekilde yararlanmasını istiyoruz. İhracatımızı sizlerin de katkılarıyla belirlenen hedeflerin üzerine taşımak için tüm gelişmeleri proaktif bir şekilde takip ediyor, tüm muhtemel senaryoları ve etkilerini göz önünde tutarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bildiğiniz üzere, dünyada yaşanan gelişmelerin yakından takibi ve etkilerinin öngörülerek, milli politikaların geliştirilmesi de büyük önem taşıyor. Daha çok üretip daha çok ihracat yaparak Türk malının kalitesini dünyanın her yerinde olmasını sağlayarak, küresel ticarette çok daha etkin bir Türkiye oluşturacağız.