KOZANLAR TARIM’DAN JEOTERMAL AR-GE SERA İLE İHRACATA ÖNEMLİ KATKI
Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan jeotermal enerji kaynakları bakımından, dünyada 7’nci, Avrupa da ise 1’inci sırada yer alan ülkemizde, Jeotermal enerji kaynakları, elektrik üretimi, termal turizm, konut ısıtması, seracılık, yaş meyve-sebze kurutma ve tatlı su balıkçılığı gibi çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir.
Isı yeterliliğinin en önemli unsuru olduğu bitki yetiştiriciliğinde, bitkilerin gelişimi için uygun sıcaklığın yakalanabilmesi için yüksek maliyetli olsa da yakıt ve ısıtma sistemlerinin kullanıldığı seralar tercih edilmektedir.
Jeotermal enerji potansiyeli bakımından önemli bir yere sahip olan ilimiz Afyonkarahisar’da Jeotermal kaynaklardan faydalanarak seraları ısıtmak mali yükü oldukça hafifletiyor. Son yıllarda gerçekleşen teknolojik jeotermal seralar ile kaliteli, güvenli, güvenilir ve sürdürülebilir bitkisel üretimin artırılması, tarım ürünlerinde marka oluşturulması, üretimde yerli, yenilenebilir ve temiz enerji kullanımının yaygınlaştırılarak, ihracatın, verimliliğin, katma değerin, kalkınmanın ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik ciddi katkı sağlanmaktadır.
20 yıllık tecrübesi ile Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde bulunan jeotermal saha üzerinde 45.000 metrekare alanda kurduğu yüksek teknoloji, tam otomasyonlu serada dört mevsim aldığı ürünler ile ihracata önemli katkılar sunan KOZANLAR TARIM’ın yönetim kurulu üyesi Hakan Kozan’dan seracılık ve faaliyetleri hakkında bilgiler aldık.
Öncelikle herkese sevgi ve hürmetlerimi sunarım
Firmamız ticaret hayatına 1993 yılında tesisat firması olarak kurulmuş ve şu anda faaliyetlerine jeotermal ısıtma –daire giriş istasyonu-sera kurulum-modern sera tarım ve yaş sebze meyve ihracatı alanlarında devam etmektedir. bu yazımızda jeotermal seralarda domates üretimiyle ilgili bazı bilgiler vermeye çalışacağım.
İlk önce domates pazarından bahsetmek istiyorum. AA muhabirinin güneydoğu ihracatçılar birlikleri(GAİB) verilerine göre Türkiye’den geçen yıl 54 ülkeye yapılan domates ihracatından yaklaşık 377 milyon dolar gelir elde edildi.
Geçen yıl ocak-mart döneminde 145 milyon dolarlık domates ihracat eden Türkiye bu yılın aynı döneminde ise 45 ülkeye domates gönderip ihracatını %40 artırarak203 milyon dolar elde etmiştir. En çok domates ihraç edilen ülkeler başında Polonya, Romanya, Almanya gelmektedir. Bu durum hem üreticileri hem de ihracatçıları memnun etmektedir. Bu yapılan domates ihracatında salkım domates çeşidi büyük bir yoğunlukta ihracat yapılmaktadır.
Afyonkarahisar bölgesindeki seralarımızda %95 oranında salkım domates üretilmektedir. Bölgemizdeki seraların tümü jeotermal sera olması ve mevsim olarak diğer bölgelerde üretimin yapılmadığı aylarda çok rağbet görmektedir.
Şimdi de isterseniz biraz üretimden bahsedelim. Afyonkarahisar bölgesindeki tüm seralar jeotermal modern sera olarak faaliyet göstermektedir. Serada üretilen domatesler iyi tarım belgeli olup yazlık kışlık dönemlerinde üretim yapılmaktadır. Üretim tekniği olarak gün geçtikçe yeni teknikler kullanılmaya başlamaktadır. Gittiğim yurt dışı seyahatlerinde ve fuarlarda artık üretimde robotlar ve dron teknikleriyle üretim yapan tesisler her geçen gün çoğalmakta ve bu tekniklerin Türkiye’deki seralarda kullanılmasıyla ilgili Ar-Ge çalışmalarını başlatan bazı firmalar yakın zamanlarda güzel haberler vereceklerdir. Bu tür çalışmalar sektörümüzde yaşanan kalifiye personel sıkıntısını biraz da olsa rahatlatacak kanaatindeyim. Bölgemizdeki üretilen domateslerimiz gerek hava şartlarının domates için uygun olması, gerekse üreticilerin titiz çalışmaları sebebiyle ihracatçıların dikkatini çekecek kalite seviyesine çıkmış ve giderek marka haline gelmeye başlamıştır.
Şirketimiz bölgemizdeki seralarda üretilen domatesleri kalite standartlarına göre 18 ülkeye ihracat yapan bir paketleme tesisini devreye almıştır. İhracatın yapıldığı ülkelerin uzaklığı ve mevsim şartlarına göre ön soğutma yapılması ürünlerin kalite standardını arttırdığı için bölgemizde ilk ön soğutma ünitelerini aktif olarak kullanmaktayız. Bu sayede bölgemiz haricinde Ağrı, Kırşehir, Kayseri gibi bir çok sera bölgesinden ürünler tesisimize gelip ihracatı gerçekleştirilmektedir. Yaptığımız tüm ihracatlar afyonun ihracat rakamlarını yukarıya taşımaktadır.