1 Ağustos 2021
1960’lı yıllarda haşhaş tohumu ticareti yapan Ümmet aşkının temellerini attığı AŞPA Gıda üçüncü kuşağa emanet.
1992 yılında babaları tarafından kurulan ve eğitimlerini tamamladıktan sonra aile geleneğini sürdürerek Süleyman ve Mücahit Aşkın’ın devraldığı AŞPA Gıda bugün 20 ülkeye ihracat yapıyor.
Önce kurumsallaşma sürecini tamamlayan aile anayasasını oluşturan AŞPA Gıda profesyonel bir ekiple yola devam ediyor. Afyonkarahisar’ın adını aldığı geleneksel ürünü haşhaşa yenilikçi bir yaklaşımla değer katan Aşpa Gıda gelincik ve haşhaşella markası ile toplam 6000 metrekare alana sahip 2 fabrikada ürettiği ve ev içi kullanımdan unlu Mamül ve pastanelere restoranlardan otellere kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip başta Haşhaş haşhaşlı ürünler ve çikolata ürünleri ile Tüm Türkiye’de raflardaki yerini aldı.
Aşka Gıda günde 10 ton üretim kapasitesine sahip fabrikada 2000 ton işleyerek elde ettiği Haşhaşı kullanarak başta çikolatalı fıstık ezmesi olmak üzere ondan fazla farklı ürünle dünya pazarına girdi aşhaş tohumu ile birlikte işlenmiş Haşhaş kullanarak ürettiği Mamülleri Hindistan Nepal İsrail başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ve Asya Avrupa ülkelerine ihraç ediyor sahip olduğu üretim kapasitesini yüzde sekseni Yurtiçi pazarlara gönderen aşka gıda üretiminin yüzde 20’sini de ihraç etmektedir yakın zamanda yaptığı hamleler ile üretiminin 100 yüzde ihraç eder hale gelmeyi planlamakta
tarihi friglere dayanan ve Afyon mutfağının vazgeçilmez ürünü olan Haşhaşı kahvaltılık ve çikolatalı ürünler ile buluşturarak daha geniş kitlelere Ulaş’a aşka Gıda Bu sayede haşhaşa ve haşhaşın mutfakta kullanımına olan önyargıyı da kırdığını düşünüyor
haşhaştan elde edilen Haşhaş ezmesi ve haşhaş yağı Afyonkarahisar mutfağının en çok en çok kullanılan ürünür. Bol miktartar da demir bakır kalsiyum potasyum Manganez, magnezyum, Çinko içeren haşhaşın özellikle kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde ve Kalp sağlığı için gerekli Omega yağ asidi olan asitlerin temini konusunda faydalı olduğu bilinmelidir.
Sabah kahvaltılarında öğle yemeğine Öğle yemeğinden akşam sofralarına kadar tarifsiz lezzet katan Haşhaşı Afyon Karahisar şivesi ile haşgeşi başta Türkiye’de olmak üzere dünyada tanıtmayı ve tattırmayı görev edindik.
Arge çalışmalarına önem veren aşka Gıda Mühendisleri ve şefleri ile bu çalışmaları titizlikle sürdürmektedir farklı tatlar ortaya koyarak yenilikçi lezzetler yakalamayı hedefleyen aşka gıda son olarak haşhaşlı Baklavayı Türk mutfağı ile tanıştırdı
bu tür yenilikleri önünü açmayı hedefleyen AŞPA Gıda hem Haşhaşı Afyonkarahisar’ın markası olarak tanıtmak hemde Afyon mutfağına yeni lezzetler kazandırmak için Şehri Frig markasını meydana getirdi.
Nedir Şehr-i Frig ?
Gizemli Kent Afyonkarahisar’ın adeta bir açık hava Müzesi’ni andıran Antik Şehri İhsaniye’de ki Ayazini Köyü, Emre Gölü ve Frig Medeniyet bahçesi projesi ile doğa tarih kültür ve gastronomi turizminin en yeni destinasyonlarından biri olmaya hazırlanıyor. Frigya açık hava müzesi ve karşılama Merkezi sokak iyileştirme projeleri tamamlanmak üzere. Bölgenin turizme açılacak olması ile birlikte Ayazini’ye kazandırılan yatırımlardan bir tanesi de Şehr-i Frig. Peki Şehr-i Firig nedir? AŞPA Gıda’ nın bu bölgedeki ilk Turizm yatırımlarından biri olarak hem ismi hem de bölgeye has konsepti ile dikkat çekiyor. Proje Koordinatörü Mustafa Koçer Ağustos ayında hizmete açılacak Şehr-i Frig ile ilgili şu bilgileri veriyor. Şehr-i Frig projemizi tarih öncesinden günümüze uzanan lezzet-yolculuğu olarak tanımladık ve bölgenin antik bitkisi haşhaş konseptinin temelini oluşturdu. Frig yapılarından esinlenerek hazırladığımız projeyi yenilikçi bir bakış açısı ve tarihi dokusunu koruyarak harmanladık
AŞPA Gıda’nın temelinde haşhaş var. Dolayısıyla restoranımızı da haşhaş ile bütünleştirdik ve haşhaşın üç ayrı rengini projenin tüm detaylarında kullandık. Kısacası Antik Kent Frigya’nın otantik görüntüsünü yöresel ve geleneksel ürünlerimiz yanında mutfağımızı zenginleştirecek yenilikçi ürün ve sunumlarla bir araya getirdik yerli ve yabancı misafirlerimizin dünyanın 36 gastronomi şehrinde olduklarını hissettirmek ve Afyonkarahisar’ı doğal ve tarihi güzellikleri yanında unutulmaz lezzetleri ile de hatırlamalarını istedik. AŞPA Gıda Genel Müdürü Sayın Süleyman Aşkın Bey talimatı ile haşhaşla ilgili yapmış olduğumuz inovatif çalışmaları takip eden ticari işletmelere, deneyimleme yapmak isteyen misafirlerimize, bireysel ya da grup olarak çalışmaları için restoran mutfağımız dışında demo ve Ar-Ge Mutfağı oluşturduk. Deneyimleme yapabilmeleri için kendi çalışmalarımızı da reçetesi ile birlikte çalışmalarına ürün geliştirmeleri için demo Ar-Ge mutfağımızın açık olduğunu belirtmek isteriz. Önce insana yatırım yaparak çıktığımız bu yolda özellikle gastronomiye gönül vermiş gençlerimizin önlerini açmak ve bu yönde yatırımlar yapmaya devam etmek, gerek gastronomi hocalarımız olsun gerek Afyon aşçılar derneğimiz olsun gerekse kendi şeflerimiz olsun birlikte çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Güzel çalışmalarımızı video çekimleri ile destekleyeceğiz, meslek liseleri ve gastronomi öğrencilerine work shop eğitimlerini vererek Afyonkarahisar gastronomisinin gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz
AŞPA Gıda Ar-Ge ve demo şefi Nevzat Kalkan Şehr-i Frig mutfağımızda Afyonkarahisar’a has lezzetleri misafirlerimize tanıtıp tattırmaktan keyif alacağımız menülerimiz ile kapılarımızı gerek Yurtiçi gerek yurtdışı misafirlerimize açmaktan gurur duyacağız. Ülkemizin aşçılık mesleği alanında yetiştirme politikalarının temel kaynağı ve fideliği olarak büyük Türkiye idealine ulaşmayı hedefleyen Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk mutfağını dünya Mutfağında ki haklı yerini alabilmesi için görev ve sorumluluklarının bilincinde olan aşçılar yetiştirmek misyonunuz olmuştur.