2021 yılı doğal taş sektörü için “altın yıl oldu.
Türk doğal taş sektörü 3 yıl aranın ardından Marble Bayramına hazırlanıyor. Türk Doğal Tas Sektörü, dünyanın en büyük ve prestijli üç fuarı arasında yer alan İzmir Marble Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarını pandemi nedeniyle 3 yıl beklemek zorunda kaldı. 2020 yılında pandemi nedeniyle iptal edilen, 2021 yılında da pandemi şartlarında eski görkemli halinden çok uzakta kalan İzmir Marble Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı, 30 Mart-2 Nisan 2022 tarihleri arasında kapılarını 27. kez dünyaya açıyor. Fuara, binden fazla firmanın katılımı bekleniyor.
Marble Fuarı zamanı İzmir’de sadece doğal taş sektöründe değil; restoranlardan taksici esnafına, otellerden matbaalara, dijital baskı merkezlerinden çiçekçilere, 50 farklı sektörde bayram coşkusu yaşanıyor.
Marble Fuarı’nın İzmir ekonomisine 100 milyon dolarlık sıcak para girişi sağladığı değerlendirilirken, Türk doğal tas sektörü 2 milyar doları aşan ihracat hacminin yüzde 40’lık anlaşmalarını Marble Fuarı sırasında kurduğu ticari bağlantılarla sağlıyor.
Marble Fuarı, bu yil seçim kulislerinin merkezi olacak
- İzmir Marble Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı aynı zamanda Nisan ayı içinde gerçekleşecek olan İstanbul Maden ihracatçılar Birliği ve Ege Maden ihracatçılar Birliği Genel Kurul Toplantıları öncesinde yoğun kulislere ev sahipliği yapacak.
Nisan ayında yapılacak Genel Kurul Toplantısı’nda 8 yıllık başkanlık görevi sona erecek olan Ege Maden ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Marble Fuan öncesinde yaptığı basın açıklamasında Marble Fuarı’nın sektör için neler ifade ettiğini paylaştı.
2021 yılı doğal taş sektörü için “altın yıl oldu.
Doğal Taş Sektörünün 2021 yılında ihracatını yüzde 28 artırarak 2 milyar 92 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdığını hatırlatan EMIB Başkanı Mevlüt Kaya, 2021 yılının Türk Doğal Taş Sektörü açısından “Altın Yıl olduğunu, 2022 yılında İzmir Marble Fuarı’nda yapacakları ihracat anlaşmalarıyla 2,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Türkiye’nin maden sektöründe 2021 yılında 6 milyar dolarlık ihracat hedefini aştığını aktaran Kaya, “İnadına üretim inadına ihracat diyerek 4 yıl önce yola çıktık. Türk ekonomisine 40 milyar dola katma değer sağlayan, Türk Madencilik Sektörü olarak “Hayatimiz Maden mottosuyla üretim ve ihracat için çalıştık. Türk madencilik sektöründe 16 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek oluşturduğumuz Madencilik Platformu’nun birlikte hareket etmesi sayesinde pandeminin olumsuz etkilerini azalttık. 2020 yılında pandemi nedeniyle ertelenen talebin 2021 yılında realize olması ve Amerika ve Avrupa’nın Uzakdoğu’ya alternatif tedarikçi arayışına girmesi bu başarıyı getirdi” şeklinde konuştu.
Doğal Taş Sektörünün 2 milyar 92 milyon dolarlık performansıyla maden sektöründe mal gruplan bazında açıkk ara birinciliğini koruduğunu aktaran Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Çinko cevheri 467 milyon dolar, bakır cevheri 451 milyon dolar ve demir cevher 422 milyon dolarlık dövizi ülkemize kazandırdı.
İşlenmiş ürün ihracatımız her gecen gün artıyor.
Doğal taş ihracatında uç ürünlerin payının her geçen gün artıyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu da dile getiren EMIB Başkanı Kaya, 2020 yılında 1 milyar 57 milyon dolarla ilk kez 1 milyar dolar barajını aşan işlenmiş doğal taş ihracatımız 2021 yılında 1 milyar 282 milyon dolara yükseldi. 2021 yılında ihraç ettiğimiz her 100 dolarlık doğal taşın, 61 dolar işlenmiş ürünlerden oluştu. İşlenmiş ürün ihracatında ilk sırayı 832 milyon dolarla işlenmiş mermer grubu alırken, işlenmiş traverten ihracatından 362 milyon dolarlık döviz gelir elde ettik. Ege Maden ihracatçıları Birliğimizin işlenmiş doğal taş ihracatı, 2020 yılında 425 milyon dolarken, 2021 yılında 557 milyon dolara çıktı. İslenmiş doğal taş ihracatının payı toplam ihracatımızda yüzde 73’ten, yüzde 76’ya yükseldi. Uç ürün ihracatımız Türkiye ortalamasını 15 puan geçti” değerlendirmesinde bulundu.
“Blok mermer ihracatı da sektörümüzün bir gerçeği” tespitinde bulunan EMIB Başkanı Mevlüt Kaya, Çin ve Hindistan’ın, blok mermer talep ettiğini, sektörün blok mermer ihracatını sürdürmek durumunda olduğunun da altını çizdi.
2021 yılında Türkiye’nin doğal tas ihracatında Çin’in 615 milyon dolarlık taleple ilk sıradaki yerini koruduğu bilgisini paylaşan Başkan Kaya, Amerika Birleşik Devletleri’ne 2021 yılında 462 milyon dolarlık doğal taş gönderdiğimiz ABD’nin işlenmiş ürün talebindeki artış nedeniyle bu ülkeye doğal taş ihracatımız yüzde 42 artış gösterdiğini vurguladı. Fransa’ya doğal taş ihracat yüzde 46’lık artışla 67 milyon dolardan, 98 milyon dolara çıktı ve Fransa en çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında iki basamak yükselerek üçüncü basamağa yükseldi. Irak, Hindistan, Israil, Almanya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Libya ilk 10’daki diğer ülkeler oldu. Ege Maden ihracatçılar Birliği üyelerinin doğal taş ihracatında işlenmiş ürüne yönelmeleri nedeniyle en çok ihracat yaptıkları ülke 226 milyon dolarla ABD oldu. EMIB üyeleri Çin’e 114 milyon dolarlık doğal taş ihraç ederken, üçüncü ülke 54 milyon dolarla İsrail oldu. Bu ülkeleri, Fransa, Almanya, Avustralya, Hindistan, Irak, Libya ve Avusturya takip etti.
Verdiğimiz sözleri yerine getirdik.
Ege Maden İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu’na 2018 yılında aday olduklarında yapmayı vaat ettikleri pek çok projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Başkan Kaya, “is Sağlığı ve iş Güvenliği alanında Avrupa Birliği Projesi’ni sektöre kazandırdık. İşlenmiş ürün ihracatının artması için 3 tane URGE Projesi hayata geçirdik. Tasarımcı ve mimarlarla sektörümüzü buluşturan AMORF Doğal Tas Tasarım Yarışmamızı 2 kez başarılı bir şekilde düzenledik, üçüncüsünün hazırlıkları devam ediyor. Madencilik Platformu’nda Ben yerine Biz olgusunu öne çıkararak 16 Sivil Toplum Kuruluşunu bir araya getirdik ve sektörün orkestra gibi hareket etmesini sağladık. EMIB olarak “Biz” olgusuna vurgu yaptık, “Biz” olgusu içinde büyümeye çalıştık. Her zaman söylediğimiz gibi “Biz Hep Birlikte Güçlüyüz söylemini önceliklendirdik seklinde konuştu.
Pandemi öncesinde fiziki olarak Avustralya, BAE, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Katar’a yönelik Sektörel Ticaret Heyet Organizasyonları yaptıkları bilgisini paylaşan EMIB Başkanı Kaya, “Pandemi sürecinde Vietnam, Ortadoğu ve Avustralya’ya yönelik “Sanal Ticaret Heyetleri gerçekleştirdik. Sektöre kalifiye Maden Mühendisi, Cevher Hazırlama Mühendisi ve Jeoloji Mühendisleri kazandırmak için Burs Projesini sektöre kazandırdık. 2019 yılında Hayatimiz Maden Çalıştayını üçüncü kez düzenledik. Görev alanımızdaki deri defalarca ziyaret ederek sektörel toplantılar ve ödül törenleri düzenledik üyelerimizle bir arada olduk. Maden Kanunu çıkarken 9 gün Ankara’ya kamp kurduk, maden sektörümüzün menfaatine olan hususların torba kanunlarda yer bulması için azami gayret gösterdik.
Afyonkarahisar, Ege Maden ihracatçıları Birliğimizin omurgasını oluşturuyor.
Ege Maden İhracatçıları Birliğimizin 876 üyesi arasında Afyonlu ihracatçılarımız 269 firmayla ilk sırada yer alıyorlar. Afyonlu maden ihracatçılarımızı 241 firmayla İzmir takip ediyor.
Ege Maden ihracatçılar Birliğimizin Yönetim Kurulu’nda Afyonlu ihracatçılarımızdan 3 arkadaşımız görev yapıyor. Banu Bekişoğlu, Mehmet Sami Alimoğlu ve Sami Uysal EMIB Yönetim Kurulu’nda yer alan Afyonlu ihracatçılarımız.
Afyonkarahisar, Afyon beyazı dünyaca meşhur bir doğal taş çeşidimiz. Afyonkarahisar in 2020 yılında gerçekleştirdiği 323 milyon dolarlık ihracatın 200 milyon doları, 2021 yılındaki 380 milyon dolarlık ihracatın 246 milyon doları madencilik sektörümüzce gerçekleştirildi. Bir başka ifadeyle Afyon’un 2021 yılında gerçekleştirdiği her 100 dolarlık ihracatın 66 dolarını ekmeğini taştan kazanan ihracatçılarımız yaptı.
Afyonlu ihracatçılarımızı bu başarılarından dolayı kutluyor, 2022 yılında ihracatlarının 300 milyon doları aşması için Ege Maden ihracatçılar Birliğimizin URGE Projeleri, Fuarlar, Sektörel Ticaret Heyeti, Alım Heyeti organizasyonlarıyla yanlarında olacağını belirtmek istiyorum.
Ege Maden İhracatçılar Birliği Başkanlığım Nisan ayındaki genel kurulda sona erecek, Görevde olduğum süre boyunca her zaman desteğini arkamda hissettiğim Afyonlu ihracatçılarımıza şükranlarımı sunuyorum.