Afyonkarahisar’da Kültür ve Turizm
Kültürel zenginliği, doğası, iklimi ve misafirperver insanı ile ülkemiz, turizm sektöründe her geçen gün yeni rekorlara imza atmaktadır. Geliştirdiğimiz “Güvenli Turizm Sertifikasyon Sistemi” ve 2019 yılında kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı sayesinde pandemi döneminde ülkemiz diğer ülkelere göre turizmde daha az kayıp yaşamış ve pandemiden sonra hızlı bir iyileşme gerçekleştirmiştir. Bu iyileşmenin yansıması olarak Ocak – Kasım 2022 döneminde ülkemizi toplam 47,6 milyon kişi ziyaret etmiştir. Bu rakama istinaden ülkemiz 2022 yılında 46 milyar USD’nin üzerinde gelir elde etmiş olacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bizler, ülkemizin 7 bölgesinde ve 81 ilinde turizmin yayılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Turizm sektöründe bu başarıyı yakalamamızda her bölgemizin ve ilimizin katkıları bulunmaktadır. Zengin tarihi, kültürü, gastronomisi ve termal kaynakları ile Afyonkarahisar ilimiz de önemli turizm arzına sahiptir. Nitekim 2022 yılı Aralık ayı itibarıyla Afyonkarahisar’da işletme belgeli konaklama tesisi sayısı 135, bu tesislerdeki yatak kapasitesi 12.202’dir. Ülkemizde gerçekleşen toplam konaklamanın yaklaşık %1,5’ine Afyonkarahisar ilimiz ev sahipliği yapmaktadır. Afyonkarahisar’da bulunan konaklama tesislerinde 2022 yılı Ocak-Kasım döneminde yaklaşık 2 milyon geceleme sayısına ulaşılmıştır. Bu rakamların oluşmasına katkı sağlayan konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, turist rehberleri, yerel yönetim kuruluşları ve turizm sektörüne hizmet eden tüm tarafları canı gönülden kutluyorum.
Değerli okurlar, bildiğiniz gibi turizm sektörü doğrudan ve dolaylı olarak birçok sektörü etkilemekte ve onların çalışmalarından etkilenmektedir. Binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntıları, asırlık yapıları, milyonlarca yılda oluşmuş mağaraları, termal zenginlik ve doğal güzellikleri, ören yerleri, yüzyıllardır alın teri ve göz nuru ile süre gelen el sanatları, peri bacaları, açık hava tapınakları ve mutfağıyla turizm potansiyeli oldukça fazla olan Afyonkarahisar, 2017 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na dâhil olmuştur. Farklı kategorilerde 7 şehrimizin dâhil olduğu UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na gastronomi alanında giren Afyonkarahisar, bu alanda üçüncü şehrimizdir. Söz konusu değerlerimizi yurt içinden ve yurt dışından milyonlarca takipçisi olan sosyal medya mecraları ile GoTürkiye, GoAfyon ve GezsenAfyon gibi platformlar aracılığı ile tanıtmaya devam ediyoruz.
Anadolu’nun batı yakasında bir kavşak noktası olup, kara ve demiryolu ile doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir kapı konumunda Afyonkarahisar ilimizde Bakanlık olarak birçok proje gerçekleştirdik. Milli kültürümüzün tanıtılması çerçevesinde, toplantılar, sergiler, kurslar, gösteriler, yarışmalar, sesli ve görüntülü programlar düzenlemek; okuma alışkanlığını geliştirmek, yerel etnografya galerileri açmak ve bu amaçla özel ve tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluşlarla ulusal ve uluslararası düzeyde iş birliği yapmak üzere tasarlanan Hattat Ahmet Karahisari Kültür Merkezi, çok fonksiyonlu yapısıyla önemli projelerimiz arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra “Kamu Eliyle Yapılan Kültür Yatırımlarına Destek Projesi” çerçevesinde Afyonkarahisar ilinde 2009 yılında bu yana 5 adet projeye destek sağladık.
Bir yandan turizmi geliştirirken, diğer yandan kültürel varlıklarımızı koruma – kullanma dengesi prensibi ile gelecek nesillere aktarmaya yönelik çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. 2002-2022 yılları arasında, Afyonkarahisar ilindeki kültür varlıklarının proje, bakım, onarımları ile müze teşhir-tanzim ve yapım işlerinin yanı sıra ören yeri çevre düzenleme işleri için yaklaşık 350 milyon TL ödenek kullanılmıştır.
Değerli okurlar, bildiğiniz gibi hem turizme hizmet eden hem de kültürel açıdan önem taşıyan dünya genelinde birçok cadde ve sokak bulunmaktadır. İstanbul’da İstiklal Caddesi, İngiltere’de Oxford Street, Fransa’da Şanzelize gibi mekanlar bunlara örnek gösterilebilir. Bizler de Bakanlık olarak birçok ilimizde sokaklarımızı ve caddelerimizi tarihi ve kültürel dokusunu bozmadan ve hatta sağlıklaştırma işlemi yaparak turistik açıdan elverişli hale getirme gayreti içerisindeyiz. Sokak sağlıklaştırması çalışmaları kapsamında Afyonkarahisar ilimizde yaklaşık 15 milyon TL yatırım yaparak 64 adeti tescilli ve 61 adeti ise geleneksel yapı olmak üzere toplam 125 adet konutun cephe ve çatı onarımlarını sağladık.
Yine kültürümüzü korumak ve turizmin gelişmesine katkısını artırmak için müzelerinin yapımı ve onarımı, yeni kazı çalışmalarıyla tarihin gün yüzüne çıkarılması, Frig Vadisi koruma amaçlı imar planının hazırlanması, kadim kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla halk kültürü alan araştırması yapılması, Âşıklık Geleneği, Barana, Sıra Gecesi, Yâren vb. Geleneksel Sohbet Toplantıları, Bahar Kutlaması: Hıdrellez gibi UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmaları Afyonkarahisar özelinde yürüttüğümüz önemli çalışmalar arasında yer almaktadır.
Son söz olarak, devletin bütün imkânlarıyla her zaman gelişmesine katkı sağladığı Afyonkarahisar ilimizde, 1991 yılından itibaren bu gelişmeye katkı sağlayan Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (AFSİAD) başta olmak üzere, yerel yönetim organlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve gönlü Afyonkarahisar’ı daha ilerilere taşıma arzusu ile dolu tüm vatandaşlara selam ve saygılarımı sunuyorum.
Sağlıcakla kalınız.