TARIMSAL ÜRÜNLERDE MARKA ŞEHİR AFYONKARAHİSAR
Tarım ve tarımsal üretim insanlık tarihi boyunca, hep ön planda olmuştur. Yapılan tüm tarihi kazılarda medeniyetlerin hep verimli, sulak tarım topraklarında kurulduğu ortaya çıkmaktadır.
Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin mutlaka insanoğlu gıdaya ihtiyaç duymaktadır.
Pandemi süreci ve Rusya-Ukrayna Savaşı, geçtiğimiz dönemde buna en iyi iki örnektir. Tarım ve gıda ülkemiz için adeta bir milli güvenlik konusu haline gelmiştir.
Tarımsal üretim, sağladığı katma değerin yanı sıra sanayi için tedarik edilen hammadde açısından da ekonominin çarklarının dönmesinde büyük fayda sağlamaktadır.
Bu nedenle Bakanlık olarak tarım sektörünün durumunu analiz ederken, geleceğe dönük sürdürülebilir politikalar üretiyor, çalışmalarımızı da bu yönde planlıyoruz.
İçinde bulunduğumuz dönemin adı “Türkiye Yüzyılı”dır. Türkiye bu yüzyılda gündem belirleyen küresel bir aktör olarak dünya barışı ve refahına katkı sağlayan bir ülke olacaktır.
Ülkemizin her alanda yaşayacağı bu yükseliş devrine tarımdaki şahlanışın öncülük ve kaynaklık edeceğine yürekten inanıyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Son 20 yılda tarımda yakaladığımız başarılar, bu sektörün “Türkiye Yüzyılı”nda çok önemli bir yer tutacağına dair inancımızı güçlendirmektedir.
Tarım sektörümüz son 20 yılın 16’sında büyüme gösterdi. Tarımsal hasılamızı 25,1 milyar dolardan 2022 yılında yüzde 133 artışla 58,5 milyar dolara yükselttik. Tarımsal desteği 1,8 milyar TL’den 2023’te 57,6 milyar TL’ye çıkarttık. Çiftçimize 2023 cari fiyatlarıyla 830 milyar TL tarımsal destek sağladık.
Tarım ve gıda ürünleri ihracatımızı 8 katına çıkararak 30 milyar dolara ulaştırdık. Tarım ve gıda ürünlerinde 92 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla net ihracatçı durumdayız.
2002’de 98 milyon ton olan bitkisel üretim miktarını 2022’de 128,6 milyon tona ulaştırarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık.
Uzun bir yüzyılı inşa etme yolundaki hedeflerin ancak toplumun ilgili bütün kesimlerini bir araya getirip gereken sinerjiyi oluşturmakla mümkün olabileceğinin farkındayız. Bu amaçla Türkiye’nin yüzyılına damgasını vuracak tarım ve ormanla ilgili çalışmaları tüm paydaşlarla iş birliği içinde gerçekleştireceğiz. Bu sayede tarım “Türkiye Yüzyılı”nın en güçlü ayaklarından birisi olacak. İnanıyorum ki her alanda oluşturacağımız güç birliğiyle Türkiye, yeni yüzyılında başta tarım olmak üzere her alanda bölgesel bir aktör olmaktan öte küresel bir güç haline gelecek.
Bu politikaları üretirken en önemli argümanımız mevzuatlardır. Tarımsal üretimde standardın ve düzenin sağlanması için mevzuat çalışmaları önem taşıyor. Gıda arz güvenliğini destekleyen birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Ancak son olarak Gazi Meclisimizde kabul edilen ve 9 kanunun 40 maddesinde değişikliğe giden kanunla tarımda yeni bir dönemi başlatıyoruz. Bu kanun ile planlı üretimden sözleşmeli üretime, suya göre tarımdan orman cezalarına kadar birçok alanda devrim niteliğinde düzenlemeler yaptık.
Yeni düzenlemeyle Afyonkarahisar’ı haşhaşta olduğu gibi kenevirde de hem üretim hem de işleme merkezi haline getiriyoruz. Uluslararası anlaşmalara uygun olarak halen haşhaş üretim ve işleme süreçlerini başarı ile yürüten TMO kontrolünde, ilaç etkin maddesi için kenevir üretilmesi ve işlenmesi sağlanacak.
Tüm saydığım ve sayamadığım bu başarıları Afyonkarahisar gibi illerimiz sayesinde gerçekleştiriyoruz. Afyonkarahisar da geçmişte olduğu gibi günümüzde ülkemize önemli katkılar veren bir ilimizdir.
Bu güzel kentimiz tarihte kadim medeniyetlerin geçit güzergâhı olmuş, sevgi, hoşgörü, dayanışma kültürüyle öne çıkmıştır. İç Anadolu, Akdeniz ve Ege’yi buluşturan kavşak konumuyla ulaşım ve ticaretimizdeki önemini her zaman korumuştur. Mermeriyle, traverteniyle, termal enerjisiyle sadece ülkemizin değil dünyanın da üretim merkezlerinden biridir.
Bizler de Afyonkarahisarlı üreticilerimizin her zaman yanında olduk, olmaya devam ediyoruz. Son 20 yılda Afyonlu çiftçilerimize, toplam 20,5 milyar liralık tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık.
Kentimizde büyükbaş varlığımız %86 artışla 188 bin başa, küçükbaş varlığımız %55 artışla 1,2 milyon başa, kanatlı varlığımız yüzde 218 artışla 15,4 milyona, arılı kovan varlığımız %136 artışla 50 bin adete çıkmıştır.
Kırsal kalkınma alanında Genç Çiftçi Projemiz kapsamında 927 projeye 167 milyon lira hibe, ORKÖY kapsamında 3 bin 891 aileye 321 milyon lira hibe ve kredi, IPARD-TKDK kapsamında ise bugüne kadar 1.024 projeye 1 milyar 157 milyon lira hibe desteği sağladık.
Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında ise bugüne kadar 370 projeye 424 milyon lira hibe desteği verdik. Bu destek ve hibelerle yaklaşık toplam 11 bin 330 kişilik istihdam oluşturduk.
Bütün bu destekler, sizlerin emeğiyle, alın teriyle birleşti ve Afyon’unun tarımsal hasılası 9,5 kat artarak 9,5 milyar liraya yükseldi. Afyon’da tarımsal ihracat ise 36 kat artışla 68,8 milyon dolar oldu.
Afyon tarımsal ürünlerinin markalaşmasına büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda 46 ürün coğrafi işaret aldı.
Atalarımızdan aldığımız emaneti, geleceğimize mirası olarak bırakacağımız tarım arazilerimize gözümüz gibi bakıyoruz. Bu minvalde Afyon’da toplam 2,4 milyon dekar alandan oluşan 9 tarımsal ovamızı koruma altına aldık. Bu yerlere çivi dahi çaktırmayacağız.
Ayrıca su ve sulama alanında son 20 yılda toplam 7,1 milyar lira yatırım yapılarak 450 tesisi hizmete aldık. İçme suyu tesisleri kapsamında Afyon’da 54 projeyi hizmete alarak 49,1 milyon m3 içme ve kullanma suyu sağladık. 43 baraj ve 28 göleti inşa ederek toplam 71 su depolama tesisi ile 177 milyon metreküp suyu depoladık.
Sulama alanında 86 projeyi hizmete alarak toplam 711 bin dekar araziyi sulamaya açtık. Bu sayede yaklaşık 2,1 milyar lira zirai gelir artışı sağladık.
Arazi toplulaştırma faaliyetleri kapsamında ise toplam 13 yerleşim yerindeki 292 bin dekar araziyi toplulaştırdık. 229 derenin ıslahı ve taşkın projesini yaparak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağladık.
Afyon’unun yeşiline yeşil katmak için 112 milyona yakın fidanı toprakla buluşturduk.
Özetle ülkemiz ve insanımız için çalışmaya devam ediyoruz. Tarımda güçlü ve kendine yeterli konumda olmadan, güçlü ve büyük Türkiye’yi inşa edemeyeceğimizi biliyoruz. Bu bakış açısıyla üretim kaynaklarımızı sürdürülebilir bir şekilde kullanacak politikalar geliştirmeye devam edeceğiz.
Yeni tarım ve orman vizyonumuzla, Türkiye Yüzyılına doğru giden süreçte gereken adımları hızla atıyoruz.
Sizler de Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (AFSİAD) olarak üyelerinizin yaptıkları yatırım ve sağladıkları istihdamla hem ilimizin hem de ülkemizin kalkınmasına katkı veriyorsunuz. Ülkemizin kalkınmasında ve ekonomik refaha ulaşmasında en büyük güç kaynağı sizlersiniz.
Sanayicisi, üreticisi ve yatırımcısıyla ekonomimizin belkemiği olan iş insanlarımız, ülkemizin kalkınmasının lokomotifi durumundadır. Sizler olmadan güçlü bir ekonomi ve demokrasi asla düşünülemez. Sizlerin ticaret hayatındaki başarılarınızı, ülkemizin başarısı olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla sizlerin sesine kulak vermek, taleplerinizi ve görüşlerinizi almak bizim görevimizdir.
Bu vesileyle her zaman üreten çiftçilerimiz, besicilerimiz, yetiştiricilerimiz ve üreticilerimiz başta olmak üzere tüm Afyonkarahisarlı vatandaşlarımıza sevgilerimi, saygılarımı iletiyorum.
AFSİAD’ın değerli üyelerine de selamlarımı sunuyor, başarılar diliyorum.