Ayazini, Emre Gölü ve Afyonkarahisar
Türkiye’nin en güzel vadilerinden biri olan Frig Vadisi turizmin yeni cazibe merkezi olacak. 3000 yıllık kadim bir tarihe sahip Frig Uygarlığının ve devamında birçok medeniyetin izleri taşıyan Frig Vadisi, tarihi kaya yerleşimleri, kaya anıtları, oyma kaya mezarları, kilise ve şapelleri, peribacaları ve doğal güzelleriyle görenleri adeta büyülüyor.
Friglerden kalma kaya yerleşimleri, kaya anıtları, mezar odaları, kiliseleri, peri bacaları ve diğer doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en güzel vadilerinden biri olarak ön plana çıkan “İkinci Kapadokya” olarak da adlandırılan Frig Vadisi, Afyonkarahisar Valiliği tarafından gerçekleştirilen projelerle ülkemizin ve bölgenin en önemli turizm destinasyonlarından biri olmaya hazırlanıyor. Frigya’nın turizme kazandırılması ve bölgenin bir cazibe merkezi olması için Ayazini Köyü ve Emre Gölü olarak iki destinasyon belirlendi. Projeler bir bir hayat geçirildi ve şuanda önemli bir aşama tamamlandı. Haziran sonunda bitirilerek, bölgenin misafirlerini ağırlamaya başlaması hedefleniyor.
Bölgede hayata geçirilen projelerle Ayazini’nin saklı güzelliği gün yüzüne çıkarıldı. 3 aşamada bu bölgede çalışmalar yapıldı. İlk etapta fiziki alt yapı iyileştirildi. İkinci aşamada gelecek olan turistler için sosyal donatı alanları inşa edildi. Üçüncü olarak da bütün bu alt ve üst yapı işleri bittikten sonra ulusal ve yerel basında tanıtım kampanyasının yürütülmesi. Bu çalışmalar aynı anda yürütüldü. Gelen misafirlerin biraz dinlenip nefes alabilecekleri bir Karşılama Merkezi projesi hazırlandı ve çalışmalarına hemen başlandı. Bu süreçte aynı zamanda köylüler de turizm ve turist ağırlama konusunda eğitime tabi tutuldu. Aynı zamanda Kapadokya gezisi yapıldı. Burada da turizm bilinci ve turizmden para kazanma noktasında ciddi bir bilinç oluştu köylülerimizde.
Tarihçe
Ayazini’deki ilk yerleşim izlerine köyün Güneybatı girişinde yer alan Höyücek Mevkii’nde rastlanılmıştır. Buluntulardan burada en erken geç Kalkolitik Çağ’da M.Ö. 4 bin yıl günümüzden 6000 bin yıl önce yerleşildiği anlaşılmaktadır. İlk Tunç Çağı’nda ise yerleşmenin sınırlarının genişlediği tespit edilmiştir.
Anadolu’nun yazılı tarihinin başladığı M.Ö 2 bin yılın başlarında Höyücek’te yerleşim devam etmiştir. Bu dönem buluntuları arasında seramiklerin yanı sıra taştan yapılmış aletler dikkat çekmektedir.
Ayazini ve çevresi M.Ö. 750 yıllarında Anadolu’nun en önemli demir çağı krallıklarından biri olan Friglerin egemenliğinde ve Dağlık Frigya olarak isimlendirilen bölgede yer almaktadır.
Ayazini Nekropolis alanları günümüzde Ayazini Köyü’nün de yaslandığı Kuzeydoğu-Güneydoğu aksında yaklaşık 1800 m uzunluğunda volkanik bir oluşum olan tüf kayalık yamaç üzerinde bulunmaktadır.
Güneybatı Nekropolisi modern yerleşim alanının dışında yer alırken, Kuzeydoğu Nekropolisi ise modern yerleşim içindedir. Bu bölümde mezarlarla köy evleri bazı alanlarda iç içe geçmiştir. Özellikle kayalık yamacın üst kısmına yapılan evler zaman içinde antik dönem mezarlarıyla kaynaşmış, ortaya farklı kültürlere ait izlerin bir arada görülebildiği antik ve modern doku çıkışmıştır. Çok sayıda kaya kilisesi ve şapeline sahip olan Ayazini’nin Bizans döneminde önemli bir merkez olduğu düşünülmektedir. Kentte farklı büyüklüklerde toplam 25 adet kilise ve şapel bulunmaktadır.
Ayazini geleneksel köy dokusu ile de dikkat çekmektedir. 19. Yüzyılın sonunda itibaren şekillenmeye başlayan köy dokusu, 20. Yüzyılda son şeklini almıştır. Bölgenin taş yatakları açısından zengin olması, aynı zamanda köy halkının bir dönem en önemli geçim kaynaklarından biri olan taş işçiliği, geleneksel mimarisinin ana malzemesini de belirlemiştir.
Ayazini’de Yürütülen Projeler
Ayazini Çevre ve Frig Medeniyet Köyü Ziyaretçi Karşılama Merkezi
Proje bedeli yaklaşık 2,5 milyon
4.144 m² proje alanı, 180 m² sergi salonu, 250 m² kafeterya, ürün satış alanı, mini konser alanı, mescit, lavabo, otopark, yürüyüş yolu, açık alan aydınlatma ve 60 adet mekânsal aydınlatma yapılacaktır ve çalışmalar sürmektedir.
Ayazini Çevre ve Medeniyet Köyü
Neden Ayazini? Friglerden günümüze Roma, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan bir yer. Köyde onlarca kaya yerleşimi ve kilise günümüze dek ayakta kalmış. Köy çevresi doğal sitlerle, eşsiz peri bacaları ile çevrili. Köy halkı bu tarihi doku ve kültürel birikimle iç içe yaşıyor.
148 ev Sokak Sağlıklaştırması ile restore edilecek. Ayrıca köyde bulunan kiliseler, kaya yerleşimleri ve tarihi dokunalar da restore edilecek.
Ayazini Kırsal Turizm Köyü Projesi
Ayazini Köyü’nde yer alan 527 evden 156 adet evin sokak sağlıklaştırma kapsamında cephe iyileştirmeleri sağlanacak. Bu evlerden özellikle kamu mülkiyetinde olanlar için butik otel, gastronomi merkezi, yöresel ürün satış noktaları ve butik müze gibi fonksiyonlandırmalar yapılarak köyün kırsal turizm açısından destinasyon haline gelmesi için önemli adım atılacak.
Emre Gölü Çevre ve Medeniyet Bahçesi
Amaç; göl çevresindeki doğal ve korunaklı alanları muhafazasını, çevre bilincine ve tehlike altında olan ekolojik değerlere vurgu yaparak sağlamak
Proje kapsamında; Karşılama Merkezi, 2 adet kır lokantası (48 kişilik), mescit, soyunma kabini, oyun sahaları, wc, 12.500 m² çim alan, 1000 adet ağaç, 2500 adet çalı, 35 adet kamelya, barbekü, çeşme, piknik masası, 50 adet oturma bankı, 3 adet pergole, 5 adet seyir terası, 4500 metrelik yürüyüş yolu, alnda sıcak hava balon uçuşları, gölde tekne turları, kuş gözlem ve fotoğraf çekimi gözetleme kulesi yapılacak.
Frigya Atçılık ve Binicilik Merkezi
Emre Gölü Frig Medeniyet Bahçesi yanında 12. 600 m² alanda 130 metrelik binicilik ve okçuluk pisti, 50 metrelik çocuklar için At Binme Alanı, 20 atlık ahır ve eklentileri, 300 m² kafeterya ve sosyal donatılar, 48 araçlık otopark, 300 kişilik kapalı tribün ve 2 adet seyir tepesi yapılacak.