Afyonkarahisar’ın Turizm Bakanlığı ruhsatlı ilk gastronomi restoranı; NAZENDE
Misafirlerine güzel bir kahve öncesi anne elinden sağlıklı yemekler sunmak mottosuyla yola çıkan restoran, Afyonkarahisar’ın yeni lezzet duraklarından birisi…
NAZENDE “Naz eden, Nazlanan, Sevgili” anlamını taşıyor. Mekanın kurucuları Ahmet NART ve Kemal PETEN açtıkları restorana bu güzel ismi koymuşlar.
Müşterilerinin sunulan hizmetten memnun kalması ve her gelişlerinde aynı keyifle ve mutlulukla ayrılmaları tek arzuları.
Yatırımcı Ahmet NART ve Ortağı Kemal PETEN tarafından, uzun yılların birikimi ve tecrübesi ile açılan NAZENDE restoran, aynı zamanda AFYONKARAHİSAR’ın Turizm Bakanlığı ruhsatlı ilk GASTRONOMİ restoranı.
Tarihi Ömer İpek Thermal Hotel & Holiday Village tesislerinde bulunan restorana adımınızı attığınız andan itibaren şehirle bağınız kopuyor. Sizi günlük koşuşturmalarınızdan alıyor, çok uzaklara götürüyor. Kendinizi, yıldızların ışıltısı ve yeşilin bütün tonlarıyla doğanın kucağında hissediyorsunuz.
Hani bilirsiniz, insanları başka dünyalara alıp götüren fısıltılar vardır. İşte bu fısıltılar NAZENDE de ılık bir meltem, yağmurla ıslanmış toprağın kokusu, yıldızların parıltısı, rüzgarın yapraklardaki hışırtısı ve kuş cıvıltılarında, şiir olup yüreğinize akıyor.
Restoranın ana kapısından girince sizi yeşilliklerin içinde serpilmiş çiçekler misali masalarıyla bir bahçe karşılıyor. Çok soğuk ve yağmurlu havalarda bahçede açıkta oturmak çok mümkün olmasa da mevsiminde ve iyi havalarda, o bahçenin harika olacağı şimdiden belli.
Zarif bir tasarım ve ince bir işçilikle yapılmış olan patikadan çiçek kokuları arasında ilerleyerek, restoranın kapalı kısmına ulaşıyorsunuz. Oldukça ferah bir yapıya sahip olan restoranın otantik bir havası var. Dekorasyonun da ahşap ve benzer öğelerin çok yerinde kullanıldığı mekan, boğucu ve sıkıcı bir gelenekselliğe sahip değil.
İki lafın belini kırarken, insanların birbirlerinin sesini duymak için bağırarak konuşmak zorunda kalmadan, kulaklarınıza gelen bir Müzeyyen Senar şarkısı eşliğinde oturabileceğiniz bir mekan.
Etrafınıza şöyle bir baktığınızda, her şeyin özel olarak seçildiğini ve çoğunun mekan sahiplerinin kendi elleriyle yaptıkları şeyler olduğunu görüyorsunuz. Özellikle şık ahşap sandalyeler, raflardaki eski bakırlar, fenerler ve taş döşeli duvarlar ile restoranda huzur buluyorsunuz.
Kışın gelmesini bekleyen şöminenin önündeki koltuklarda, odun ateşi karşısında kahve yudumlamanın ayrı bir tadı olacağı da şüphesiz.
Restoranda talep edilmesi durumunda misafirlerin daha özel ve kişisel ortamda ağırlanması maksadıyla girişi farklı, küçük bir vip salon da misafirlerini beklemekte.
Korona salgını nedeniyle hijyenine ve sosyal mesafe kurallarına ne denli uyduğuna baktığımızda, masalar arası mesafeler, yapılan hijyen uygulamaları ile hiç abartmadan söyleyebiliriz ki, NAZENDE restoran gönül rahatlığıyla gidebilecek bir mekan.
Türk Mutfağı’nın değerlerine sahip çıkmak hedefiyle yola çıkan ve atacağı her adımda Türk mutfak kültürünü korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek misyonuyla hareket etmeyi hedefleyen NAZENDE restoranda, açık bir mutfak var. Gönül rahatlığıyla pişen yemeklerin oluşum sürecini izleyebilmek mümkün. Şef ile konuşmak ve yediğiniz yemek ile ilgili bilgi almak isterseniz, kendisi açık mutfakta ekibinin başında masanızı ziyaret etmeye hazır bekliyor.
Restoranın zengin menüsüne yakından bakarsak, tüm lezzetlerin yaratımında, mevsimsel ürünlerle,coğrafyanın farklı yerlerinden titizlikle toplanan malzemelerin kullanılmasına özellikle dikkat edildiği söyleyebilir.
Anadolu’nun tarihten gelen gastronomi zenginliği ile engin yaylaların kadim otlarıyla eşleştirilen lezzetler, Anadolu’nun yöresel pişirme teknikleri kullanılarak, şef İbrahim MALKOÇ’un yorumuyla masaya geliyor.
Gastronomi şehri olan AFYONKARAHİSAR’ın birçok yöresel lezzeti menüde. Yediğimiz keşkek daha önce yediğimiz tüm keşkekleri unutturacak kadar lezzetli. Sofralarımızda uzun zamandır görmeyi unuttuğumuz paçık, zürbiye, ilibada sarması, çullama köftesi, göbekli gibi lezzetler de menüde yer almakta.
Büyükbaş ve küçük baş her türlü etin bulunduğu restoranda, İstridye Mantarlı Siyez Bulguru eşliğinde servis edilen etler pişme derecesi, lezzeti ve kıvamı bakımından bütün damak tatlarına hitap ediyor.
Mevsim balıkları ve deniz mahsulleri her çeşidiyle değişik sunumlarla müşterilerin beğenilerine sunuluyor.
Klasik ve her yerde bulabileceğimiz çoğu meze burada bulunmuyor ya da farklı şekillerde yorumlanmış. Şimdiye kadar görebileceğiniz belki de en geniş ve dolu meze dolabı gerçekten göz kamaştırıcı!
Mevsimine göre toplamda yaklaşık 80 çeşit meze restoranda servis edilmekte. Günlük olarak hazırlanan mezeler, müşterilerin taleplerine göre de güncelliyorlar.
Özellikle tavada veya güveçte sunulan çeşit çeşit ara sıcaklar var.
Kabak Tatlısı tek kelimeyle olağanüstüydü. Tatlının ortasında yer alan kazandibinin lezzeti tarifsizdi, birlikte servis edildiği Antep Fıstıklı Dondurma ile aralarındaki muhteşem uyumdan söz etmiyoruz bile.
Kahvaltı tabaklarında Afyon’un leziz sucuk ve pastırması, keşkeği, tulum peyniri ile yurdumuzun nadide köşelerinden temin edilmiş küflü peynir, obruk peyniri ve Kars’tan kaşarın yer aldığı kahvaltı tabağında tatmin edici lezzetler yer alıyor.
Bu noktada sunumların şıklığının ve çağdaşlığının da ayrıca altını çizmek istiyoruz, masaya konan her tabağa ayrı bir özen gösterildiği çok belli.
Kısacası her şey çok lezzetli; mezeler, ana yemekler, ara sıcaklar, tatlılar ve yemek sonunda gelen o enfes kahve …
Mekanın ön bahçesi öğleden sonra yavaş dolmaya başlıyor, yoğun bir kalabalık yok ancak saat 20:00’den sonra ve hafta sonu akşamları NAZENDE’ye gitmek istenildiğinde önceden rezervasyon yaptırılması gerekecek gibi görünüyor.
Mekân, ulaşılabilir fiyatları, kalitesi ve tasarımıyla iş adamları ve bölgede yaşayanlar için bir tam bir nefes alma, dinlenme noktası. Kısa sürede sadece Afyonkarahisar’da değil çevre illerde de yaşayan tüm yeme-içme severlerin radarına gireceğine eminim.
Sakin ve sessiz atmosferinden yola çıkarak, ulaşılabilir fiyatları, kalitesi ve tasarımıyla bizce NAZENDE Restoran’ı özellikle iş yemekleri ve keyifli aile buluşmaları için tercih edebilirsiniz. Restoran; önünde yer alan, yeşillikli açık alanıyla yaz aylarında da vazgeçilmezlerimizden biri olacak gibi duruyor.
Bülent KILIÇ