AFSİAD İş Geliştirme Koordinatörü Ahmet Kızık, Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği tarafından düzenlenen, Türkmenistan Büyük Elçisi Mekan İşanguliyev ve Afyonkarahisar Protokolünün katıldığı Türkmenistan İş Fırsatları Paneline konuşmacı olarak katıldı. Kızık, Türkiye ve Türkmenistan arasında ki ticaret hacminin artırılması ve yatırım fırsatları üzerine sunum gerçekleştirdi.
Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’in girişimleri ve Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Mekan İşanguliyev, Büyük Elçi müsteşarı Handurdy Turayev’in katılımıyla “Türkmenistan’da İş Fırsatları” başlıklı panel düzenlendi. Korel Thermal Otelde gerçekleştirilen “Türkmenistan’da İş Fırsatları” paneline Vali Yardımcısı Özlem Kılıçtürk, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Handurdy Turayev, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Siper, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcileri ile iş insanları katıldı.
İki ülke arasında yeni yatırım fırsatlarının oluşturulması, kültürel, ekonomik ve ticari iş birliklerinin geliştirilmesi konularının görüşüldüğü panelde konuşan AFSİAD İş Geliştirme Koordinatörü Ahmet Kızık, kardeş ülke Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık Statüsünün 30’uncu yıldönümünü kutlamaktan mutluluk duyduğunu, bu yıldönümün iş dünyası adına da son derece anlamlı olduğunu ifade etti.
AFSİAD olarak yerel ve uluslararası iş ağlarını genişletmek, üyelerimiz başta olmak üzere iş dünyası adına yeni ticaret köprüleri oluşturmak ve özellikle Türk Cumhuriyetleri ile olan ilişkilerimizi daha da güçlendirmek istediklerini dile getiren AFSİAD İş Geliştirme Koordinatörü Ahmet Kızık’ın konuşması şu şekilde;
” Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişki, sadece iki ülke arasındaki bir diplomatik bağ değil; aynı soydan gelen, aynı dili konuşan, aynı tarihi paylaşan bir millet iki devletin kardeşlik bağının bir yansımasıdır.
Ülkemiz, 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan’ı tanıyan ilk ülke olmakla birlikte, resmi kurumlarımız, iş insanlarımız, firmalarımızla da Türkmen kardeşlerimizin yanında yer almıştır. Ve bu dayanışma ekonomik ilişkilere de güçlü bir şekilde yansımıştır.
Ülkemiz Türkiye’nin Türkmenistan’la örnek nitelikteki ikili işbirliğinin yanında, uluslararası tüm platformlarda işbirliğimizin sürmesi biz iş dünyası adına da son derece verimli ve memnuniyet vericidir. Ve bu bağlamda karşılık gözetmeden çaba göstermeye, sorumluluk almaya hazır olduğumuzu AFSİAD adına bildirmek isterim.
Yakın geçmişe baktığımızda İki ülke arasında ki ekonomik ilişkilerin stratejik seviyede, hayata geçirilen işbirlikleriyle, birbirinden renkli çok sayıda uluslararası etkinlik, zirve, konferans ve fuarlar ile artırıldığını ve Türkiye ile Türkmenistan arasında ki kardeşliğin uluslararası arenada ki kardeşliğini yansıttığını görmekteyiz.
Bu bağlamda iki ülke arasında ki güncel ikili ticaret hacmine kısaca değinmek isterim.
2023 ve 2024 yıllarına bakıldığında ülkemizin Türkmenistan da inşaat ve mühendislik alanında bir çok hizmeti başarı ile yerine getirdiği görülmektedir. Türkiye, Türkmenistan’daki en büyük inşaat müteahhidi ülkelerden biridir. 50 milyar doları aşan projeler Türk firmaları tarafından üstlenilmiştir.
Türkmenistan ile olan ikili ticaret ağımızda ithalat kalemlerine bakıldığında ülkenin dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip ülke olması dolayısıyla enerji alanında gerçekleşen ithalat dikkat çekmektedir. Türkmenistan’ın zengin doğalgaz rezervleri, Türkiye’nin ise sanayi ve üretim altyapısı göz önüne alındığında, bu iki ülke arasındaki sinerji sadece ticari değil, stratejik bir ortaklıktır. Afyonkarahisar, coğrafi konumu sayesinde Anadolu’nun lojistik merkezlerinden biridir. Gıda sanayii, mermer üretimi, termal turizm, tarım ve hayvancılık gibi birçok alanda önemli bir üretim ve ihracat potansiyeline sahibiz.
AFSİAD olarak, sadece kentimizdeki değil, ülkemizin dört bir yanındaki iş insanlarıyla birlikte Türkmenistan gibi dost ve kardeş ülkelerde yeni köprüler kurmayı önemsiyoruz. Bölgemizde yapılacak karşılıklı yatırım projeleri, ortak fuar katılımları, B2B görüşmeler ve özellikle yeşil enerji – sürdürülebilir tarım – inovatif üretim gibi alanlar iki ülke için de ciddi fırsatlar barındırmaktadır.
Türkmenistan ve Türkiye arasındaki bağlar sadece bugünü değil, geleceği de kapsayacak şekilde güçlenmelidir. Türkmenistan Türk Dünyası ailesinin çok önemli bir üyesidir. Türkmenistan’ın yakın zamanda TDT’ye tam üyeliğiyle Türk Dünyasında işbirliğinin daha da güçleneceğine olan inancımız tamdır. İş dünyası olarak bizler, iki ülke arasında ki yatırım zeminini ekonomik iş birlikleriyle büyütmeli; ortak projelerle daha büyük bir etki alanı oluşturmalıyız.
Sözlerime son verirken, bu kıymetli toplantıya ev sahipliği yapan Afyonkarahisar Valiliği’ne, Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği’ne ve katılımcılara teşekkür eder, dost ve kardeş Türkmenistan’la olan bağlarımızın daha da güçlenmesini temenni ederim.
“Geçmişimiz ortak, geleceğimiz de ortak olsun.”