Mali müşavirler işletmelere değer katar
Mali müşavirlik veya muhasebe mesleği ekonomik ilişkilerin ortaya çıkması ile var olmaya başlamış bir meslektir. Ekonomik aktivitenin kayıt altına alınması her zaman temel ihtiyaç olmuştur. 1800’lü yılların ikinci yarısından itibaren ekonomik hayatta yaşanan gelişmeler, iktisadi hayatın var olmasıyla ortaya çıkan kayıt tutma mesleğini yeni bir boyuta taşıyarak, mali müşavirlik mesleğine dönüşmesine neden oldu.
Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmında muhasebe meslek mensupları, vergi sisteminin başarısında vazgeçilmez unsurlar olarak kabul edilmişlerdir. İngiltere 1870, Fransa 1881, ABD 1886, Hollanda 1895, Almanya 1899, İsviçre 1941, Arjantin 1945, Brezilya ve Meksika 1946, Hindistan 1949, Yunanistan 1950, Nijerya 1955 yılında mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleğini kanunla düzenlemişlerdir.
Çağdaş dünyanın vazgeçilmez unsurlarından biri olan muhasebecilik, mali müşavirlik ve denetim mesleği 13 Haziran 1989 tarihinde 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunuyla ülkemizde yasal statüsüne kavuştu.
Mali müşavirler, ülkemizde işletmeler adına Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına verilmesi gereken, beyanların tanzimi, gönderimi, denetimi ve veri akışını gerçekleştirmektedir. Ayrıca KGK, TÜİK, BDDK, SPK, EPDK ve KOSGEB gibi, ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları da mali müşavirlerin hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Mali müşavirler yaptıkları görevlerle, kamu maliyesinin ve ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkı ve enformasyon sunmaktadır.
Mali müşavirler klasik anlamda hizmetleri ile işletmelerin muhasebe ve denetim işlemlerini gerçekleştirmekte, devletin vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sunmakta ve devlet kurumlarının işleyişine yardımcı olmaktadır. Ülkemizde, mali müşavirlerin sundukları hizmetlerden etkin bir şekilde yararlanmak yerine, gereksiz bildirim ve beyanla iş yükü artırılmakta ve mali müşavirlerin enerjisi boşuna harcanmaktadır.
Toplumdaki defter tutan ve beyanname veren meslek algısını değiştirerek, verdiğimiz hizmetlerle, mali danışmanlık ve denetim çerçevesinde güvenilir işletme danışmanı misyonuyla, ekonomimizin önemli bir paydaşı konumuna geldik.
COVID-19 dünyada ve ülkemizde yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Pandeminin yaratmış olduğu davranış ve taleplerdeki değişiklikler, tedarik zincirleri ile işletme ve iş modellerinin dijital dönüşümü gibi uzun vadeli sonuçların doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Şirketler için entegre raporlamanın ve nakit akış yönetiminin önemi daha da artmıştır.
Bu süreçte mali müşavirler, sundukları hizmetlerle işletmelerin yaşam döngülerini sürdürebilmeleri, yeni süreçlere kendilerini hazırlayabilmeleri, finansal piyasaların etkinliğini koruyabilmeleri, kamu finansmanının sürekliliğini sağlayabilmeleri için hayati öneme sahip bir rol üstlenmeye devam edeceklerdir.
İşletmelerimiz yeni dönemde alışkanlıklarını, üretim modellerini dönüştürerek, kurumsal amaçlarını, stratejilerini ve iş modellerini yeniden belirleyerek, uzun vadeli başarıyı nasıl yakalayacaklarına odaklanmaları gerekiyor. Yeni dönem değer yaratma olgusunu öncelik haline getiriyor. Finansal olmayan varlıkların etkin olduğu değer yaratma stratejisinde, marka bilinirliği, insan sermayesi ve müşteri memnuniyeti gibi unsurlar ön plana çıkıyor.
İşletmelerin yeni sürece hazırlanmaları ve değer yaratmaları için mali müşavirlerin kılavuzluğu hayati bir öneme sahip olacaktır.