Geçmişten günümüze ANSİAD
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 31 yıl önce bölgemizin ve ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak, bölgemizde faaliyet gösteren sanayici ve iş insanlarımızın öncü ve girişimci niteliklerine katkı koymak amacıyla temelleri atılan bir sivil toplum kuruluşudur.
- yılını tamamlamış olan ANSİAD, kuruluş ilkeleri ile bağdaşan, Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti değerlerine bağlı, ortak akla inanan, güncel siyasi tartışmaların üzerinde, siyasi partilere ve görüşlere karşı tarafsız tutumuyla, Antalya’nın ve üyelerinin gelişimine katkı koymuş ve koymaya da devam etmektedir.
6 Eylül 1990 tarihinde kurulan derneğimizin, sivil toplumun kurumsallaşması, rekabetçi ve güçlü girişimciliğin yaygınlaşması için çalışan 160 seçkin üyesi ve çalışanlarıyla Türkiye’nin ve bölgemizin sayılı SİAD’larından biri olduğunu dile getirmek isterim. Derneğimizin temelleri atılırken, o güne tanıklık eden kurucularımız derneğimizin değerleri kapsamında ilk sıraya ‘ANSİAD demokratik ve laik hukuk devleti ilkelerine bağlıdır.’ maddesini koymuşlar ve geçen bu 30 yıllık süreç içerisinde de görev yapmış olan her yönetim bu değere sahip çıkmış olup, bundan sonra da sahip çıkmaya devam edecektir. 30 yıllık mazisi ile Türkiye’de ve Antalya bölgesinde ağırlığı ve bağlı olarak etkinliği son derece fazla, saygın bir hizmet kuruluşu olan ANSİAD, bu süreç içinde Antalya’da turizm, tanıtım, teknoloji, tarım yol haritası ve ortak akıl toplantıları gibi bir çok konuda kurumlara öncülük etmenin gururunu yaşıyor. İş insanlarının örgütlendiği bir sivil toplum örgütü olan ANSİAD, eğitime duyarlı ve kendisini devamlı geliştiren ve bilimsel ilkelere dayanan bir kurumdur.
2003 yılında başlayan ANSİAD’ın 19 yıllık girişimcilik yolculuğu, kentin, bölgenin ve ülkenin ekonomik geleceği için ortaya koyduğu irade ve vizyonu ile gelişimin temelinin girişim olduğuna işaret etmiştir. Bu şekilde 21. Yüzyıl ekonomik sisteminde beklenen ciddi değişimlerde önemli bir rolü üstlenerek girişimcilik ve yenilikçilik konularını kamuoyunun gündeminde olmasına, farkındalık yaratılmasına, sosyal sorumluluk misyonuyla öncülük etmeye devam etmektedir. ANSİAD bugün bile gerçekleştirdiği ve ilk olma özelliğiyle öncülük ettiği birçok girişimcilik faaliyetinde, taş taş üstüne koymakta ve sağlam bir ekosistemin oluşturulmasında mihenk taşı olmakta, bu ekosistemde 53 paydaş, 7 bölge üniversitesi ile bir masada buluşmaktadır. ANSİAD Girişimcilik Günleri projesi ile, Melek Yatırımcılık Ağları, BİST Özel Pazar gibi projelerin gerekliliğine dikkat çeken ANSİAD, sağlıklı bir Girişimcilik Ekosistemi oluşturarak çok kıymetli projeleri, fikirleri ve girişimcilerin fark edilebileceği iklimi yaratmak için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde, ANSİAD’ın Avrupa Birliği – Türkiye Arasındaki Sivil Toplum Diyaloğu’nun Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında başvurusunu gerçekleştirdiği ‘Aynı Dili Konuşmak: Sivil Toplumun Girişimcilik Ekosistemindeki Rolü’ projesi 222.174,80 Avro’luk bütçe almaya hak kazandı. Türkiye ve Avrupa üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının başvuru yaptığı programda ANSİAD’ın almış olduğu hibe desteği, sanayici ve iş insanları dernekleri arasında alınan en büyük hibe olması özeliğiyle Antalya’da bir ilk oldu. Bu hibeyi almamızda da ANSİAD’ın 19 yıldır sürdürmüş olduğu Girişimcilik Günleri’nin etkisi ve referansı oldu. Program çerçevesinde Muratpaşa Belediyesi ile bir protokol imzalanarak Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi bünyesinde genç girişimcilerimizin ve STK’ların yararlanacağı bir atölye kurduk. Atölyemizde, 3D yazıcılar, CNC tezgahları, lazer kesiciler, çeşitli prototipleme ekipman ve malzemeleri bulunuyor ve gençlere yaratıcı düşünmeyi aşılarken, fikirlerini hayata geçirme fırsatı sunmayı hedefleyerek projeden sonra da atölyeden faydalanmaya devam edilmesi için belediyemizle yaptığımız protokol neticesinde kalıcı bir yer temini ve istihdam sağladık. Pandemi döneminde açılışını gerçekleştiremediğimiz atölyemizi faaliyete geçirdik ve uluslarararsı koronavirüs felaketinde sağlıkçılarımıza destek olabilmek adına 3D yazıcılarımızla siperlik üretimi gerçekleştirerek kendilerine teslim ettik.
ANSİAD Girişimcilik Günleri’nde, Türkiye’deki durağan ekonomiden yenilikçi ve girişimci bir ekonomiye geçişin sivil toplum kuruluşları ve piyasa düzeni ile tamamlanacağına inançla programlamaktayız. Bu yıl dokuzuncusunu düzenleyeceğimiz İş Fikri Yarışması, 8. Liselerarası Fikir Şenliği ile bu hedefimizi sürdürülebilir kılmaktayız.
ANSİAD Girişimcilik Günleri kapsamında Antalya’da ilk kez Antalya IoT Hackathon’unda teknolojiyi kullanarak küresel sorunlara çözüm önerileri gelişme konusunda hevesli gençlerimizle bir araya geldik. ANSİAD olarak, Microsoft ve HABİTAT Derneği ile gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde 48 saat aralıksız bir eğitim ve çalışma modeli uyguladık. Burada hedefimiz genç girişimciliğin dijital alanda da uygulamalarını desteklemek oldu, alanında uzman mentörlerimizin de desteğiyle 48 saatte ortaya çıkan başarılı projeleri dinleme şansı elde ettik.
Bölgemizde iş birliğini önemsiyoruz bu anlamda da ANSİAD öncülüğünde Antalya’da faaliyet gösteren oda başkanlarımızın katılımıyla Kent Gelişim Platformu’nu oluşturduk. Güncel kent sorunlarına yönelik çözüm önerisi arayışlarımız ve Antalya’ya katkı koymak adına lobi çalışmalarımızı ortak akıl ile yürütüyoruz. Yine bu anlamda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından hayata geçirilen kent ekonomisi hakkında görüş alışverişinde bulunduğumuz ‘ATSO SİAD Toplantıları’nda aktif olarak yer alıyor, yerel yönetimlerin çalışmaları konusunda paylaşımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda, sanayici ve iş insanları dernekleri ile yine bu çerçevede ortaklıklar kurmak adına AFSİAD ile kurumsal iş birliği protokolüne de imza attık.
Afyonkarahisar, milli mücadelenin önemli safhalarının sürdürüldüğü topraklar olması dolayısıyla bizim için önemli bir kent, ANSİAD 30 yıllık bir dernek ve bizler bu sorumlulukla beraber iş geliştirme ve iş birliği bağlamında ortak paydada bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz. Globalleşmeden bahsederken önceliğimiz ülkemiz içinde kendi iş birliği kültürümüzü geliştirmek olmalı ve bu doğrultuda çalışmalar yapmak bizler için çok önemli.
Antalya, Isparta, Burdur bölgesi ve yakın çevresinde faaliyet gösteren, ortak ilke ve hedefleri benimseyen, kuruluş amaçları aynı sanayici ve iş insanları derneklerinin ortak sesi olarak ulusal ekonomik politikaların oluşturulmasına katkıda bulunmak, bölgesel ve sektörel kalkınma vizyonları geliştirerek uluslararası entegrasyona ve rekabet gücünün artırılmasına yardımcı olmak, projeler geliştirmek, iş dünyasını ilgilendiren sorunları ve çözüm önerilerini kamuoyuna, yetkili kurumlara duyurmak, üyeleri arasında güç birliği sağlayarak ortak çalışma zemini oluşturmak amacıyla ANSİAD öncülüğünde 2011 yılında Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED)’in kuruluşunu gerçekleştirdik. ANSİAD (Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği), ALSİAD (Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği), MASİAD (Manavgat Sanayici ve İş İnsanları Derneği), IGSİAD (Isparta Girişimci, Sanayici ve İş İnsanları Derneği), ANTİKAD (Antalya İş Kadınları Derneği), OSİAD (Antalya Organize Sanayici İş İnsanları Derneği), AGİDER (Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği), BUSİAD (Burdur Sanayici ve İş İnsanları Derneği), KONYSİAD (Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği), YÖRSİAD (Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği), ASBİAD (Antalya Serbest Bölge İş İnsanları Derneği), ANTGİAD (Antalya Genç İş İnsanları Derneği) ve TÜSİAD (Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği)’nin üyelikleriyle BAKSİFED çatısı altında temsil tabanı geniş, güçlü örgütlenmenin bir parçası olarak ulusal ve uluslararası entegrasyonda yer alma hedefiyle Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile bölgesel ve ulusal düzeyde de etkin bir yapı içerisinde yer almaktayız.
Türkiye’nin 2020’li yıllardaki hedefi, orta demokrasi ve orta gelir aşamasını geçmek, eğitim, hukuk, bilim, kültür alanlarında ve endüstri 4.0 teknolojilerinde hızla ilerleyerek 21. yüzyılın güçlü ülkeleri arasında yer almaktır. Antalya sektörel düzeyde dijitalleşmeye önem verecek, yazılım, biyoteknoloji, sağlık turizmi, kültür turizmi, tasarım, hassas tarım gibi sektörlerde daha hızlı gelişerek, yeşil-çevreci-akıllı şehir vizyonunu benimseyerek ilerleyecektir. ANSİAD dijital dönüşüm gibi alanlarda da üyelerinin ve Antalya’nın vizyoner gelişimine öncülük etmeye devam edecektir.
ANSİAD olarak, kentimizi, bölgemizi ve ülkemizi yakından ilgilendiren konularda ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan bilgi edinerek kamuoyu ile paylaşımını gerçekleştirmek, sanayici ve iş insanlarının kamuoyuna, meclise ve hükümete sesini duyurabilmek, ülke ve bölge kalkınmasına katkıda bulunabilmek ve güç birliği içinde ortak projeler geliştirmek amacıyla ayda iki kez olmak üzere de olağan toplantılar düzenlemekteyiz. Yine global konulardan ziyade, yerel odaklı konu ve konukları hedeflediğimiz ve üyelerimizle sohbet ortamında, interaktif bir buluşma olması düşüncesiyle ayda bir kez olmak üzere yerel yöneticilerimiz ile kahvaltılı toplantılarda bir araya gelmekteyiz.
ANSİAD sosyal çalışma ve faaliyetleriyle de ön plana çıkan bir kurum, burada üyelerimizin de gelişimine katkı koymak hatta Antalya’ya yaymak çabası içerisindeyiz. ANSİAD Küçük Felsefe Okulu ile ANSİAD üyesi iş insanlarını felsefeyle buluşturduk, yine aynı okulun bir çıktısı olarak Antalya Felsefe Girişimi oluşumu başlatacağız ve bütün Antalya’yı felsefe ile tanıştıracağız. Aynı zamanda tarih ilgililerini buluşturan ‘ANSİAD Tarih Sohbetleri’ başlığında toplantılar gerçekleştiriyor, tarihi olaylara karşı ilgi duyan üyelerimizin bu alanda bir araya gelmelerine imkan sağlıyoruz. Müzik alanında da ANSİAD üyesi iş insanlarının ve eşlerinin oluşturduğu bir koro ile etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Bütün yıl müzik çalışmaları gerçekleştiren ANSİAD Çok Sesli Korosu, her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz kuruluş yıldönümü balomuzda bizlere keyifli bir müzik dinletisi sunuyorlar.
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği ve Antalya Tenis İhtisas ve Kulübü (ATİK)’nün iş birliğinde Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında ANSİAD Cumhuriyet Tenis Turnuvası’nı düzenledik. Her alanda olduğu gibi sporda da başarılı bir Türkiye görmek isteyen Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonuyla harekete ettik ve kendisinin sporda başarılı olmanın temelinde yatanları, ‘Sporda başarılı olmak için bütün milletçe sporun niteliği ve değerini anlamış olmak, ona kalpten sevgiyle bağlı olmak ve onu vatani görev saymak gerekir’ sözleriyle anlatmıştı. Biz de aynı vizyonla turnuvamızı başlattık ve 2021 yılı içerisinde üçüncüsünü gerçekleştireceğiz.
Bu yıl ülkemize ve kentimize olan sorumluluk duyduğumuz iklim değişikliği ve çevre konusunda, ‘İnsan Dünya için, insan yaşam için’ mottosuyla, daha yaşanabilir bir hayat ve içinde yaşanabilir bir dünya için kamuoyu oluşturmayı hedefliyoruz. Dünyanın insan için olmadığının, dünya yoksa insanın da olmayacağının bilinciyle yaşanabilir bir çevreyi vurgulamak istedik. Bu anlamda da tüm yıla yayılan bir eylem planıyla Ansiad olarak çalışacağız.
ANSİAD, geleneksel olarak güncel olay ve tartışmaların dışında, Türkiye ve Antalya ekonomisinin temel konuları üzerinde durmayı, uzun vadede sorunların çözüme ulaştırılmasını tercih eden bir Sivil Toplum Kuruluşu’dur. Burada toplumsal katkıyı sosyal sorumluluk olarak görerek, bu yönde bütün üyelerimizin fedakarlıkları sayesinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz. ANSİAD olarak tarımdan ticarete, turizmden sanayiye kadar uzanan Sanayi, Turizm, Tarım, Ticaret, İnşaat ile Sağlık, Eğitim ve Hizmet olmak üzere 6 ana faaliyet sektörüyle 31 yıldır Antalya’nın vizyonuna katkı koymak, daha önce konuşulmayan konuların gündeme getirilmesinde öncü bir misyon üstlenmekteyiz ve kalıcı olanın kurumsal değerler olduğunun farkındayız. İş dünyasına katkı koymak ve ülke ekonomisi adına yapılacak çalışmalarda AFSİAD ile iş birliğimizin devamını temenni ediyor, ANSİAD’ı bölgenizde anlatmamıza olanak sağladığınız için şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum.
ANSİAD’IN EKONOMİDEKİ YERİ
2019 RAKAMLARI:
Toplam Cirosu : 14.048.902.852,68 TL
İhracat Hacmi : 1.018.928.010,53 $
İstihdam : 61.210