Büyükelçi Marjanne de Kwaasteniet : Türkiye Hollanda için önemli bir ticaret ortağıdır.
Hollanda ve Türkiye’nin birbirleriyle uzun süredir devam eden önemli ilişkileri var. Diplomatik ilişkilerimizin başlangıç tarihi 400 yıldan daha öncesine dayanmaktadır. Osmanlı devleti 1612’de Hollanda’yı tanıyan ilk siyasi varlıktı. Hollanda’nın Osmanlı İmparatorluğu’na ilk büyükelçisi, ticareti teşvik etme, denizlerde serbest seyrüseferi savunma ve İspanyol ve Habsburg İmparatorluğu’na karşı bir ittifak kurma görevine sahipti.
Günümüzde Türkiye, Hollanda için hala önemli bir ülkedir. 1960’lardaki işgücü göçü, bugünlerde Hollanda’da 450.000 civarında Türkiye kökenli Hollandalıya yol açmış ve bu da ekonomik ve kültürel ilişkilere kesinlikle çok katkıda bulunmuştur.
Türkiye’nin ilk 20 ticaret ortağı arasında yer alan Hollanda 10uncu sırada. Türkiye’nin avantajlı olmasıyla 2021 yılında toplam ikili ticaret hacmi 11,27 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. (TR İthalat: 4,5 milyar ABD doları, TR İhracat: 6,76 milyar ABD doları). Başlıca Türkiye ihracatı şunlardır: tekstil, araç ve fosil yakıtlar. Başlıca Hollanda ihracatı şunlardır: demir / çelik, sentetik / plastik / kauçuk ara ürünler ve makine. 11,27 milyarlık ticaret hacminin yaklaşık 1 milyarı tarım ürünlerine karşılık gelmekte.
Türkiye’de 3000’den fazla Hollandalı firma bulunmakta bunların bir çoğu büyük ama aynı zamanda bir çoğu küçük şirket. Hollanda’nın Türkiye’deki yatırımları son yirmi yılda 27 milyar ABD doları seviyesini aşmıştır. Hollanda Türkiye’nin önemli bir yatırımcısıdır. Türkiye Ticaret Bakanlığı ile Hollanda, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini daha da geliştirmek amacıyla 2022 yılında Ortak Ekonomik ve Ticaret Komisyonu düzenleyecektir.
Hollanda’nın Türkiye’deki ekonomik odağı, bir dizi politika önceliğini içermekte. Bunlar: sürdürülebilir tarım, çevre (su ve iklim eylemi), yaşanabilir şehirler ve yeşil ve akıllı mobilite, dijitalleşme. Döngüsellik, inovasyon, kadın girişimciliği ve kurumsal sosyal sorumluluk (CSR), tüm bu öncelikleri kapsamakta.
Sürdürülebilir tarım, CO2 ve azot izlerimizle mücadele etmek için çok önemlidir. Benzer şekilde, su kullanımının azaltılması (hassas tarım teknolojisi ile), suyun yeniden kullanılması ve lojistik ve paketlemede daha fazla verimlilik yaratarak hasat sonrası kayıpların daha az olması, daha sürdürülebilir tarıma yol açacaktır. Tarım içindeki odak alanlarımız yumuşak meyve, hassas tarım, dijitalleşme ve bahçecilik gibi alanlardır.
UNFCCC (Paris İklim) anlaşmasının Ekim 2021’de onaylanmasının ardından Türkiye’deki iklim eylemi hızlanacağı öngörülmektedir. Hollanda, Yeşil Anlaşma Eylem Planı konusunda Türkiye ile birlikte çalışmak için iklim diplomasisini yoğunlaştıracak. Çeşitli işbirliği alanlarımız yüksek su seviyesine karşı koruma, atık suyu yeniden su ile mücadele ve dairesel tekstil üretimi ve filo paylaşımıdır.
Hollanda, belediye düzeyinde, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerle birlikte yeşil ve akıllı çözümler, döngüsellik ve sürdürülebilirlik gündemi üstünde çalışıyor. Burada örnek olarak dijitalleştirilmiş trafik yönetim sistemlerini, bisiklet planlarını tanıtmayı, elektrikli feribot ve su otobüslerini düşünebilirsiniz.
Sonuç olarak, Türkiye Hollanda için önemli bir ticaret ortağıdır. Açıkçası, Türkiye çok fazla potansiyele sahip, ancak şu anda ana ekonomik parametrelerin oynaklığı nedeniyle ideal bir yatırım ve ticaret ortağı olarak kabul edilmiyor. Bu, örneğin yakınlaşma (nearshoring) girişimleriyle gelecekte hızla değişebilir. Türkiye değişen değerler zincirlerinde önemli bir pozisyon alabilir. Türk yatırımlarını Hollanda’da da görmek isteriz. Türkiye’nin birçok ilginç yenilikçi start-up’ı ve benzer şirketleri Hollanda’da faaliyet kurmalarını görmek isteriz.
Marjanne de Kwaasteniet