TÜRKİYE’NİN PARLAYAN YILDIZI AFYONKARAHİSAR
Prof. Dr. Veysel EROĞLU
Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (AFSİAD); 1991 yılında kurulan, 30 yıldır faaliyet gösteren, Afyonkarahisarlı iş insanlarımızın kurduğu en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisidir. Özellikle Afyonkarahisar’ımızın büyük hedeflerinin gerçekleştirilmesinde AFSİAD’ın ve iş insanlarımızın rolü çok büyüktür. AFSİAD’ın iş insanları için yılda 3 sayı olarak yayınlanan dergi; şehrimizin tanıtımı, sanayicilerimizin tecrübelerini, bilgi ve birikimlerini ortaya koymaları açısından son derece faydalıdır. Ziya Paşa’nın dediği gibi “Barika-i hakikat müsademe-i efkardan neş’et eder”.
Yani hakikat kıvılcımı fikirlerin çatışmasından ortaya çıkar. Dolayısıyla iş insanlarımız bu dergi vasıtasıyla bir takım bilgi ve tecrübelerini ortaya koyarak, fikirleri tartışacak ve inşallah Afyonkarahisar’ımızın geleceği çok daha güzel olacaktır.
AK Parti hükümetleri döneminde Afyonkarahisar’da özellikle büyük bir hamle gerçekleştirmiştir. Son 18 yılda yaptığımız yatırımlarla Afyonkarahisar’ımızı Ege’nin Yıldızı yaptık. İlimiz, bu yatırımlarla Türkiye’nin imrenilen bir şehri haline geldi. Şimdi yeni hedefimiz: Ülkemizin Yıldızı yapmaktır.
Afyonkarahisar, turizm alanında çok önemli bir potansiyele sahiptir. İlimizi turizmin merkezi haline getirmek için büyük yatırımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
Bu yatırımları yaptıkça Afyonumuz bunun karşılığını alıyor ve almaya devam edecektir.
Bu kapsamda ilimiz; Termal, Sağlık, Kongre, Tabiat, Spor, Tarih ve Kültür Turizminin başşehri haline geldi.
Afyonkarahisar’da üretim hızlı bir şekilde arttı ve aynı zamanda ihracatta mermerin, lezzetin ve gıda ürünlerinin üretiminde önemli bir şehir haline geldi. Et ve et ürünlerinde bütün Türkiye’de tanınmış markalar oluşmuştur. Afyonkarahisar özellikle gıda üretim sektöründe, et, süt, yumurta gibi ürünlerin üretiminde lider şehirdir. İlimiz, Mermer sektöründe de Türkiye lideri konumundadır. Dolayısıyla Afyonkarahisar işsizlik seviyesi en düşük olan illerden birisidir. Esasen ilimizde iş imkanları fazlasıyla bulunmaktadır. Ancak çoğu insan, iş beğenmediği için işsiz görünmektedir.
Afyonkarahisar Valiliğimizin başlattığı “2020 Afyonkarahisar Sevgi Yılı” ve “2021 Afyonkarahisar Aile Yılı” kapsamında içtimai hususlarda da büyük faaliyetler gösterilmiştir. Bu sebeple Afyonkarahisar mutlulukta Türkiye’nin en mutlu 2. İli durumuna yükselmiştir. Hedefimiz herkesi mutlu etmek, iş, aş, eş ve ev sahibi yapmaktır.
Hükümetlerimiz döneminde son 18 yılda ilimize takriben 35 milyar TL’lik muazzam bir yatırım gerçekleştirdik. Milletvekilleri olarak bizler her daim bu şehrin birer hizmet neferi gibi gece – gündüz demeden ilimiz için koşturuyoruz. Eğitimden sağlık ve ulaşıma, su ve çevre yatırımlarından tarım ve ormancılığa, turizmden sanayiye kadar Afyonkarahisar’ı yıldız bir şehir haline getirdik. Afyonkarahisar’ımızı adeta yatırımların merkezi yaptık.
Afyonkarahisar’da ihracat hızlı bir şekilde artmaktadır. Yıllık ihracat rakamlarımızı, 105 milyon dolardan 330 milyon dolara çıkarttık. Aslında ilimizde ihracat bu rakamdan çok daha fazladır. Çünkü Afyonkarahisar’da üretilen bazı ürünler başka ilin gümrük kapılarından gönderildiği için ihracat verileri o şehre yazılmaktadır. Afyonkarahisar’ın ihracatı takriben 600-700 milyon dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz. İhracat potansiyeli yüksek olan ilimiz için bu rakamlar yeterli değildir. İnşallah 2023 yılında bu ihracatı yeni sektörlerin dahil edilmesiyle birlikte Afyonkarahisar’ın ihracatını öncelikle 2 milyar dolara, daha sonra 5 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz.
Afyonkarahisar UNESCO’nun Gastronomi alanında “Lezzet Şehir Ağı” na girmiştir. Dünyada sadece 36 şehir bu unvana sahiptir. Bu da Afyonkarahisar’ın gelişmesine büyük bir katkı sağlayacaktır.
Afyonkarahisar da geliştirdiğimiz teknolojik sera tesisleriyle, sera ürünleri ihracatının da önü açılmıştır. Bu hususa da biraz temas etmek istiyorum. Özellikle Afyonkarahisar’ın gelişmesi için yeni sektörlerin ilimize getirilmesi kanaatindeyim. Bu maksatla Antalya’ya gittiğim bir tarihte, oradaki teknolojik seraları incelediğim zaman bu seralar Afyonkarahisar’da da kurulması için araştırma yaptım. Bakanlığım dönemimde Meteoroloji Genel Müdürlüğü bana bağlı olduğu için bu hususlarda Afyonkarahisar’da bir çalışma yapılması talimatını verdim. Afyonkarahisar’da teknolojik serayla ilgili bütün parametreleri çıkarttık, Neticede Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin her açıdan teknolojik seracılık için en uygun yerlerinden birisi olduğunu tespit ettik. Bundan takriben 10 yıl önce Afyonkarahisar’da teknolojik sera kurulması için şehrimizdeki yatırımcılara çağrıda bulunmama rağmen kimse bu konuda yatırım yapmak istememişti. Sanki teknolojik seraların Türkiye’nin sıcak bölgelerinde olabileceği kanaatini taşıyorlardı. Ama özellikle yapılan incelemenin ardından Afyonkarahisar’ın iklim bakımından en uygun yer olduğu, yaz aylarında bitkilerin uyku moduna girmesinin söz konusu olmadığı ve sahip olduğu jeotermal enerji kaynakları bakımından %40 nispetinde enerji tasarrufu olduğu tespit edilmiştir. Neticede bir firmayı ilimizde teknolojik serayı kurması için ikna ettik. Firma, çok gönüllü olmamasına rağmen hatır için Çobanlar’da ilk teknolojik serayı kurmuştur. Daha sonra Afyonkarahisar Merkez, Sandıklı ve İhsaniye’de de bu seralardan kurularak il genelinde yaygınlaştırılmıştır. Bu seralarda üretilen ürünlerin büyük çoğunluğu yurt dışına ihraç edilerek Afyonkarahisar ekonomisine büyük katkı sağlanmaktadır. Ayrıca kurulan bu seralar hemşerilerimize büyük bir iş imkanı sağlanmaktadır. Bu projenin devamı olarak özellikle hanım kardeşlerimizin istihdamına yönelik olarak yeni teknolojik seralar kurulacaktır.
İlimizin sahip olduğu önemli potansiyel alanlardan biri de tıbbi ve aromatik bitkiler sektörüdür. Afyonkarahisar tıbbi ve aromatik bitkiler açısından çok önemli bir konumdadır. Endemik bitki türleri bakımından oldukça zengindir. İlimiz nasıl ki yolların kavşak noktasında ise, özellikle Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinin kesişim noktasında olması sebebiyle çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla burada biyolojik çeşitlilik ve Tıbbi ve aromatik bitkiler ve şifalı bitkilerin sayısı çok fazladır. Bu yüzden Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi’ni ilk defa Afyonkarahisar’da kurduk. Şu anda ilimizde ikinci üniversite olarak kurulan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde bu konuda bir yüksek okul açılmıştır. Bu konuda takriben 3 yıl önce Çin Büyükelçisini Afyonkarahisar’a davet etmiştik. Ve Çin’den bu konuda yaklaşık 100 şirketin temsilcileri gelmişti. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasında Türk firmaları ile Çin Firmaları karşılıklı görüşmeler yaptı. Neticede bu çok faydalı oldu. Geçtiğimiz günlerde Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde Türkiye-Çin Kültür ve İş Geliştirme Forumunda iki ülke arasında iş birliğini geliştirmek için bir toplantı ve sergi düzenlendi. Afyonkarahisar’ımız da gerek Valiliğimiz gerek Belediyemiz gerekse ilimizde faaliyet gösteren şirketlerimiz bu sergiye katılmıştır. Gerçekleştirilen bu sergide ilimizin ön plana çıktığını gururla ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla bu konuda da teknolojik serada olduğu gibi iş insanlarımız bu sektöre, tıbbi ve aromatik bitkilere yatırım yapmaya davet ediyorum. Gerek eczacılarımızın gerekse aktarlarımızın bu konuda seferberlik yapmalarını özellikle tavsiye ediyorum. Ayrıca bu bitkilerin, parfümeri ve kozmetikte kullanılmasının yanı sıra sanayilerin farklı kollarında geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Bu tıbbi aromatik bitkilerin dünyada ki pazar payının 115 milyar dolar olduğu unutulmamalıdır.
Bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm alanında ilimizin çok büyük potansiyeli vardır. Bu noktada ilimizi 7 kalemde turizmin merkezi yapmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Çünkü ilimiz termaliyle, gıdasıyla, lezzetiyle, her yönüyle mükemmel bir ildir. Tabiat turizm açısından da gerçekten muhteşemdir. Bu yüzden Afyonkarahisar özellikle 6 turizm alanında çok gelişmiş ve gelişmekte olan merkez konumundadır. Bunlardan birisi termal turizmdir. Bilindiği üzere Afyonkarahisar termal turizmin başşehridir. Şu anda Türkiye’deki 5 yıldızlı termal otellerin üçte biri ilimizde bulunmaktadır. Termal ve kaplıca denilince Afyonkarahisar akla gelmektedir. Şimdi yapılması gereken bu turizmin sadece Türkiye için değil, dünyaya tanıtılması için çalışmaların yapılmasıdır. Bunda da iş insanlarımıza çok önemli bir rol düşmektedir. Çünkü termal turizmde çok büyük bir pazar payı vardır. Dünyadaki bu pazar payından Afyonkarahisar’ın da istifade etmesi gerektiği kanaatindeyim
Afyonkarahisar Sağlık Turizmi açısından çok iyi bir noktaya gelmiştir. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanemiz, jeotermal suyla tedavi yönetimini kullanmakta olup, hastanemiz tam kapasite olarak çalışmaktadır. Yeni hastalar için 3-4 ay sonrasına randevu verilebilmektedir. Onkoloji ve Hematoloji hastanemiz, kanser hastalıklarının teşhis ve tedavisi için gerçekten Türkiye’nin sayılı hastanelerinden biridir. İlimizin hayırsever insanlarından Özcan Halaç’ın katkılarıyla yapılan “Ömer-Zilfi HALAÇ Palyatif Bakım Merkezi ve Hastane Konuk Evi“ faaliyete geçmiştir. Dolayısıyla burada ışın tedavisi aldıktan sonra belirli bir süre evine gidemeyecek olan hasta ve yakınlarının misafir edilebileceği bir konuk evi olarak hizmet vermektedir. Bu büyük hayrı yapan Sayın Özcan Halaç’a buradan teşekkürü bir borç bilirim. Aynı zamanda Sayın Özcan Halaç Afyonkarahisar Devlet Hastanesi yerleşkesine ek hizmet binası yapımı için de çalışmalara başlamıştır. Bu kapsamda ek hizmet binasının inşaatı başlamıştır. Ayrıca Afyonkarahisar’daki otellere kamu kurum ve kuruluşları kongre turizmi için gelmektedir. Hatta pek çok kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin toplantıları ilimizdeki otellerde yapılmaktadır. Dolayısıyla ilimiz Kongre Turizmi açısından son derece gelişmiştir.
Anadolu’nun kadim şehirlerinden biri olan Afyonkarahisar’ımızın çok zengin bir tarihi ve kültürü bulunmaktadır. Afyonkarahisar gerek İstiklal Harbinin kazanıldığı topraklar olması hasebiyle ve Sahip Ata gibi beyliğe baş şehirlik yapması münasebetiyle Afyonkarahisar’da çok sayıda tarihi ve kültür eserleri bulunmaktadır. Afyon Kalesi civarındaki bazı evler restore edilmektedir. Neticede Afyonkarahisar tarih ve kültür açısından çok güzel bir yere gelecektir.
İlimizin sahip olduğu ve markalaştığı turizm alanlarından birisi de Spor Turizmidir. Bilindiği üzere Türkiye’de ilk defa içerisinde stat, tenis kortları, salonlar yüzme havuzları gibi çok sayıda faaliyet alanının bulunduğu spor kompleksi Afyonkarahisar’a inşa edilmiştir. Türkiye’nin bir çok yerinden futbol takımları başta olmak üzere, farklı spor branşlarında sporcular ilimize gelerek kamp çalışmalarını yapmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en donanımlı spor lisesi de ilimize inşa edilecektir.
İl Genel Meclisi Başkanımız Burhanettin Çoban’ın Belediye Başkanlığı döneminde 2018 yılında ilk defa Dünya Motokros Şampiyonası Afyonkarahisar’da düzenlenmiştir. İlimize gelen Federasyon Başkanı Afyonkarahisar’da bulunan pistin dünyadaki en iyi pist olduğunu söylemesi bizleri son derece gururlandırmıştır. Belediye başkanımız Mehmet Zeybek’in büyük bir hazırlıkla organize ettiği Dünya Motokros Şampiyonası bu yıl tekrar 4-5 Eylül ve 7-8 Eylül tarihlerinde Afyonkarahisar’da yapılacaktır. Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin takip ettiği bu dev organizasyonun, ilimizin tanıtımı açısından son derece faydalı olacağı kanaatindeyim. İlimiz Spor Turizmin de başkenti olma yolunda emin adımlarla yürümektedir.
Afyon Lisesi’nde okuduğum dönemde Afyonkarahisar’ın dağları, boz dağlardı. Acaba bu dağları yemyeşil hale kim getirir diye hep hayal ederdim. Özellikle Çevre ve Orman Bakanı ve daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanı olduğum zaman Afyonkarahisar’ı yeşillendirmek için çok büyük bir seferberlik yaptık. Ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bana bağlı olduğu için bilhassa tabiat turizmini geliştirmek için kolları sıvadık. Bu arada ilk olarak 2013 yılında Akdağ Tabiat Parkı Gelişme Revizyon Planını, ardından da Akdağ Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişim Planını tamamladık. Sandıklı Akdağ Tabiat Parkı yaptığımız gölet, içerisinde yılkı atları, orman köşkleri, muhteşem kanyonu, tabii zenginlikler ile Türkiye’nin tam merkezinde muazzam bir alandır. Şu anda da alanın yollarını daha da iyileştirmek için İl Özel İdaresi tarafından bir çalışma yapılmaktadır. Akdağ Tabiat Parkının dünyanın turizm çekim merkezi olması için bizlere ve iş insanlarımıza önemli vazifeler düşmektedir. Terapi ormanları, kamp alanları, kanyonda yürüyüş parkurları gibi pek çok faaliyet gerçekleştirilerek Akdağ Tabiat Parkı çekim merkezi haline getirilebilir. Bakanlığım döneminde Sandıklı Belediyesi ile bir protokol imzalanarak işletmesi belediyemize verilmiştir.
Afyonkarahisar Valiliğimizin ve Belediyemizin büyük gayreti ile Frig Vadisi ve Emre Göleti etrafında büyük bir dönüşüm başlatılmıştır. Bu alanın tabiat turizmine kazandırılması için çok önemli çalışmalar yapılmıştır. Ziyaretçiler sıcak hava balon turları ile Frig Vadisi’nin eşsiz güzelliğine şahitlik etmektedir. Frig Vadisinde Ayazini Köyü’de şimdiden muhteşem bir yer haline gelmiştir. Burası peri bacıları, tarihi eserleri ve mağaralarıyla gerçekten şimdiden turistlerin uğrak yeri haline gelmiştir. İnşallah burası çok daha güzelleşip cazibe merkezi haline gelecektir. Buranın ikinci bir Kapadokya olması için bütün birimlerimizle var gücümüzle çalışmaktayız. Bazı iş insanlarımız buralarda tesisler açmışlardır, bazılarının da inşası devam etmektedir. Buraya yatırım yapan iş insanlarımıza gönülden teşekkür ediyorum.
Bahsetmiş olduğum 7 turizm kaleminden geriye kalan tek turizm alanı Kış Turizmidir. “Afyonkarahisar’da kış turizmi olur mu?” diye düşünenler için şunu belirtmek isterim. Afyonkarahisar kış turizm için Türkiye’nin en güzel merkezlerinden biri olacaktır. Zira, Şuhut ve Sandıklı arasında bulunan Kumalar Dağı’na Türkiye’nin en gelişmiş meteorolojik radarını kurduk. Bu radar sayesinde Kumalar Dağı’nda kar kalınlığı, karın kalış süresi gibi pek çok kış turizmi için gerekli ölçümler yapılmış, neticede bu konuda ön bir fizibilite raporu da hazırlanmıştır. Kış Turizmi için fevkalade bir alan olduğu ortaya konulmuştur. Burada ben şunu teklif ediyorum: Değerli Afyonkarahisarlı iş insanlarımız, değerli kardeşlerim özellikle kış turizmi için gelin hep birlikte bu turizm sektörünü de Afyonkarahisar’ımıza kazandıralım. Bu gerçekten büyük bir imkandır. Termal, Sağlık, Kongre, Tabiat, Spor, Tarih ve Kültür Turizmi ile birlikte Kış Turizmini de bir araya getirdiğimiz zaman muhteşem bir dönüşüm olacaktır.
Afyonkarahisar’ımıza hükümetlerimiz döneminde yapılan yatırımlarla alakalı da kısaca bilgi vermek istiyorum.
Sağlıkta Büyük Yatırım…
İlimiz ve ilçelerimize sağlık alanında büyük yatırımlar gerçekleştirdik. Takriben 855 milyon TL yatırım yaparak bir rekora imza attık.
Şehrimize 400 yatak kapasiteli Devlet Hastanesi kazandırdık.300 yatak kapasiteli Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yaptık. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesini ilimize kazandırdık. Sağlık Bilimleri Üniversitemiz bünyesinde Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi çok modern cihazlarla hizmet vermeye başlamıştır.
Eğitimde Köklü Dönüşüm Yaptık…
Son 18 yılda 555 milyon TL’lik eğitim yatırımı yaptık. Eğitim her zaman öncelikli konularımızın başında geldi. Hükümetlerimiz döneminde, ilimizde okul sayısını, derslik sayısını ve öğretmen sayısını iki katına çıkarttık. 57 milyon TL maliyetinde 27,6 milyon adet ders kitabını ücretsiz dağıttık.
Üniversitelerimiz Şehrimize Büyük Katkı Sağlıyor…
Kocatepe Üniversitesi gelişti ve büyüdü. 2002 yılında 18.721 olan öğrenci sayısı 35.497’ye yükseldi. Büyük gayretlerimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile ilimize ikinci üniversiteyi kazandırdık, Sağlık Bilimleri Üniversitesi.
Ulaşımda Dev Hizmetler…
Ulaşım alanında son 18 yılda takriben 9 milyar 50 Milyon TL’lik muazzam bir yatırım yaptık. Bütün yollar Roma’ya çıkar sözünü değiştirdik, bütün yollar Afyonkarahisar’a çıkar. Ülkemizde en fazla bölünmüş yol ilimize yapıldı. 2002 yılında; 54 km olan bölünmüş yol 2020 yılında: 573 km olmuştur. Modern Otogar kazandırdık. Zafer Havalimanını kazandırdık. Afyonkarahisar’ın Dev Projesi; Hızlı Tren geliyor… Ankara – İzmir arası demiryolu mesafesi 824 km’den 624 km’ye düşerken seyahat süresi de 14 saatten 3,5 saate düşecektir.
Baraj ve Göletlerde Rekor Yatırım Yaptık…
Orman ve su alanında takriben 5,4 milyar TL’lik yatırım yaptık. 41 baraj ve 23 gölet inşa ettik.
Sulamalar İle Çiftçimizin Yüzünü Güldürdük…
Modern basınçlı kapalı sistem sulama tesisleri inşa ettik. 736.876 dekar münbit araziyi sulamaya açtık. Böylece çiftçilerimize yıllık 771 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Kapalı sulama sistemleri için İl Özel İdaresine 100 milyon TL tahsis edildi.
Afyonkarahisar’ı Yeşilhisar’a Dönüştürüyoruz…
İlimizde muazzam ağaçlandırma çalışmaları yaptık. Takriben 109 milyon adet fidan diktik.
Netice olarak; Afyonkarahisar’daki iş insanlarımızın ilimizde yatırım yapmaya devam etmelerini temenni ediyorum. Afyonkarahisar’ı hep birlikte büyütelim ve geliştirelim. İlimizi Türkiye’nin kalkınmış, refah seviyesi yüksek ve en mutlu şehri yapmak için hep beraber gayret edelim..
Su Gibi Aziz Olunuz…