Ticaret Bakanlığı, Türkiye Noterler Birliği işbirliği ile ikinci el araç alışverişinde yeni bir dönem başlattı. Buna göre, yeni sistem ile beraber sahtecilik ve dolandırıcılık riskini ortadan kaldırılması hedefleniyor.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ
13.02.2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince, Ticaret Bakanlığı ve Birliğimiz arasında yapılan protokol ile Güvenli Ödeme Sisteminin oluşturulması amacıyla Türkiye Noterler Birliği yetkilendirilmiş ve sistem 03.02.2020 tarihinde kullanıma açılmıştır.
27.08.2024 tarihli ve 32645 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesiyle; işletmelerin ve diğer gerçek veya tüzel kişilerin ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında ödemenin bir kısmının veya tamamının nakit, (havale, EFT, FAST) veya Bakanlıkça belirlenen diğer ödeme yöntemleriyle yapılması halinde taşıt satış bedelini, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenmesi öngörülmüş olup, aynı Yönetmeliğin 33’üncü maddesiyle ise Güvenli Ödeme Sisteminin işletmeler bakımından 27.08.2024 tarihinde, diğer gerçek veya tüzel kişiler bakımından ise Yönetmeliğin yayımı tarihinden bir ay sonra (27.09.2024) kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.
Bu kapsamda, Güvenli Ödeme Sistemi;
1- 27.08.2024 tarihi itibariyle yetki belgesi bulunan işletmeler ve bir takvim yılı içerisinde üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler için zorunlu olarak uygulamaya başlanmıştır.
2- 27.09.2024 tarihi itibariyle ise yukarıda belirtilen kişiler dışında diğer gerçek veya tüzel kişiler için zorunlu olarak uygulamaya başlanacaktır.
Güvenli Ödeme Sistemi nedir?
İkinci el araç alım satımları sırasında nakit (havale, EFT, FAST) olarak ödenecek araç satış bedelini güvence altına alarak dolandırıcılıkların önüne geçmek ve satıcı ile alıcıyı korumak üzere geliştirilmiş bir sistemdir.
Sistemin kullanımının faydaları nelerdir?
Bu sistem; nakit tutarı taşıma riski ve sayma zorluğu, sahte para kullanılma ihtimali gibi durumları ortadan kaldıracaktır. Ayrıca, araç satış işlemi gerçekleştiği anda sistem otomatik olarak araç satış tutarını satıcının hesabına aktaracağından, satış bedelinin ödenmemesi riski ortadan kalkacaktır. Bu sayede birçok hukuki ihtilaf engelleneceği gibi sahtecilik ve dolandırıcılık gibi durumlara da imkân verilmeyecektir. Aynı zamanda mali denetim olanağı sayesinde vergi kaybının engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu hizmetle sağlanan kolaylık nedeniyle vatandaş memnuniyeti ve kişi haklarının korunması adına devlete olan güven artacaktır.
Güvenli Ödeme Sistemi nasıl kullanılır?
İkinci el araç alım satımı sırasında alıcı ve satıcı öncelikle Güvenli Ödeme Sistemi’ne entegre olan Aracı Kuruluşunu (bankalar, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları) belirler.
Aracı Kuruluşlar, Güvenli Ödeme hizmetini web sayfası, mobil uygulaması veya şube üzerinden verebilirler. Ancak her Aracı Kuruluşta farklı uygulama bulunduğu ve bazı bankalarca bu üç yöntemle hizmet sağlanabildiği, bazı bankalarca sadece bir ya da ikisinin kullanılabildiği anlaşılmış olduğundan bu yöntemlerden hangisinin kullanılabileceği hususunda ilgililerin, Güvenli Ödeme Sisteminde başvuru yapmak istedikleri Aracı Kuruluşla görüşmeleri gerekmektedir.
Güvenli Ödeme Sistemine satıcı ve alıcı başvurusu nasıl yapılır?
Güvenli Ödeme işlemlerinde noterlikte satış işlemine başlamadan önce tarafların Güvenli Ödeme Sistemine entegre Aracı Kuruluşlardan birini seçerek kayıt olmaları ve önce satıcı, daha sonra alıcının aynı Aracı Kuruluşta işlemleri tamamlamaları gerekmektedir. (Burada ifade edilmek istenen şey Güvenli Ödeme Sisteminin kullanılacağı Aracı Kuruluşun aynı olması gerektiğidir. Alıcı ve satıcının aynı Aracı Kuruluşta hesabının olması zorunluluğunun aranıp aranmayacağı hususunda ise Aracı Kuruluşların çağrı merkezleri ile görüşülmesi gerekmektedir.) Yani satıcı ve alıcının farklı Aracı Kuruluşların web/mobil/şube üzerinden Güvenli Ödeme Sistemini kullanmaları mümkün değildir.
Güvenli Ödeme Sistemi nasıl çalışır?
Satıcı, belirledikleri Aracı Kuruluşunun uygulaması üzerinden istenilen bilgileri ve alıcının telefon numarasını girerek sisteme kayıt olur.
Sistem tarafından alıcının cep telefonuna otomatik olarak bir referans numarası gönderilir.
Alıcı kendisine gelen referans numarası ile satıcının işlemi başlattığı Aracı Kuruluşunun uygulaması üzerinden Güvenli Ödeme Sistemine girer ve istenilen bilgileri doldurarak satıcının sisteme girmiş olduğu tutarı yatırır.
Yatırılan tutar güvenli hesapta satış işlemi gerçekleşene kadar bloke olarak tutulur.
Noter huzurunda satış işleminin gerçekleşmesiyle birlikte tutar otomatik olarak satıcının hesabına aktarılır.
Satıcı tarafından sisteme girilmiş tutar hesaba yatırılmamış ise, sistem otomatik olarak noterlikteki işlemin yapılmasına (yani aracın satışına) engel olacaktır.
Güvenli Ödeme Sistemi kullanılarak gerçekleşmesi planlanan araç satışından vazgeçilmesi halinde para iadesi nasıl yapılır?
Satış işleminden cayılması halinde başvuru iptal edilebilecek ve alıcı tarafından yatırılan tutar ilgili Aracı Kuruluş tarafından iade edilecektir.
Güvenli Ödeme Sistemine kayıt ve para transferi, para iadesinin (mesai saatleri içinde veya dışında, satış öncesi veya sonrası) ne şekilde yapılacağı vb. konularda yaşanabilecek sorunlarda, başvurulan Aracı Kuruluşun çağrı merkezi ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.
Güvenli ödeme sistemine dahil olan Aracı Kuruluşlar hangileridir?
Birliğimiz ile protokol imzalayan ve 18.09.2024 tarihi itibari ile sisteme entegre olan Aracı Kuruluşlar aşağıda alfabetik olarak sıralanmıştır. Kuruluşların logolarına tıklanarak, Aracı Kuruluşların Güvenli Ödeme Sistemine ait web sayfalarına erişim sağlanabilmektedir.