Değerli iş insanları ve sanayiciler;
Göreve geldiğimden bu yana, şehrimizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunacak adımları atma konusunda kararlılıkla çalışıyoruz.
Afyonkarahisar için yaptığımız her yatırımın, çağdaş medeniyetler seviyesini geçme hedefine bir tuğla daha koyduğunun bilincindeyiz.
Bu bağlamda yeşil dönüşümün şehrimizin gündeminde olması gerektiğini düşünüyorum.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı
Av. Burcu KÖKSAL
Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl yayınladığı Küresel Riskler Algı Araştırması’nın 2024 verilerine göre önümüzdeki 2 yılda aşırı hava olayları ve kirlilik dünyamızı tehdit eden önemli unsurlar arasında yer alacak. Rapora göre önümüzdeki 10 yılda ise dünyamızın karşılaşacağı 10 büyük sorun arasında aşırı hava olayları, ekosistemin çöküşü ve biyoçeşitlilik kaybı, doğal kaynak kıtlığı ve kirlilik yer alıyor.
Dünyada küresel ısınmanın yaygınlaştığı, denizlerin kullanılamaz hâle geldiği, nehir ve göllerin kuruduğu; buna bağlı olarak da canlı hayatının büyük bir tehdit altında olduğu gelişmeleri “iklim krizi” kavramıyla tanımlıyoruz.
Kalıcı önlem alınmazsa iklim krizi, dünyanın seyrini değiştirecek. Bu çerçevede Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’ın önemini bir kez daha kavrıyoruz.
İklim krizini tetikleyen konuların başında karbon salınımı dolayısıyla atmosfer sıcaklığının artması geliyor. Bu krizin çözümü, bireysel olarak tasarruftan; kurumsal olarak ise karbon salınımını en aza indirmekten geçiyor. Yeşil dönüşüm, özellikle şirketlerin Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’a uyumlu hâle getirilmesini sağlayacak. Böylece şirketlerimiz hem Avrupa Birliği’ne ihraç ettikleri ürünlerde “karbon vergisi” ödemeyecek, hem de insanlığa ve tüm canlılara karşı yükümlülüklerini yerine getirmiş olacak.
Ülkemizde özellikle iş dünyamızın çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde başlatılan yeşil dönüşüm hakkındaki bilgilendirme çalışmalarını önemsiyorum. Şirketlerimizin enerji ihtiyaçlarının yenilenebilir enerjiden karşılanmaya başlaması, bunun yanı sıra Organize Sanayi Bölgeleri’nde yeşil dönüşüme uyum sağlamak isteyen firmalara ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hibe ve düşük faizli kredi verilmesi, olumlu adımlardır.
Günümüzde, yeşil dönüşümün aynı zamanda dijital dönüşümle desteklenmesi gerektiği de görülüyor. İş dünyasının “ikiz dönüşüm” adını verdiği bu hareketlilik; doğayı koruyan üretim süreçlerinin yanı sıra kâğıt ve fosil yakıt tüketiminin de en aza indirilmesi, verilerin dijital ortamlarda saklanması, insanların iş yükünün “öğrenebilen makineler” kullanımıyla hafifletilmesi gibi birçok etkeni kapsıyor.
Dolayısıyla biz de artık sadece yeşil dönüşümü değil, “ikiz dönüşüm”ü gündemimize almalıyız.
Dünyanın geldiği yeşil ve dijital dönüşümden uzak kalamayacağımızı biliyoruz.
2050 yılı itibarıyla dünya nüfusunun 3’te 2’sine ev sahipliği yapması beklenen bu önemli yaşam alanlarının, kimseyi geride bırakmadan, herkesi ve ekosistemi kucaklayıcı ve geleceğe güvenli ve güçlü bir şekilde hazırlanması, insanlık için büyük önem taşımaktadır. Buradan hareketle, Eylül 2015’te Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı yerel yönetimler için bir rehber niteliği taşımaktadır.
Belediye olarak, enerji verimliliğini artırmak ve karbon ayak izimizi azaltmak amacıyla çeşitli projeler yürütmekteyiz.
Bu amaçla, ulaşımda daha çevreci alternatifler sunarak, Afyonkarahisar’ı daha yeşil bir şehir haline getirme hedefindeyiz.
Ayrıca seçim vaatlerimiz arasında olan açık veri portalı, akıllı kent mimarisi, akıllı kent platformunu dönemimizde hayata geçireceğiz.
Yine teknolojiden yararlanarak akıllı kavşak uygulamalarımızı artıracağız, böylece ulaşımda akaryakıt israfına neden olan trafik sorunun çözülmesi için de güçlü bir adım atmış olacağız.
Sizlerin de katkılarıyla, bu dönüşümü hızlandırarak Afyonkarahisar’ı sürdürülebilirlikte örnek bir şehir yapabiliriz. Geleceğimiz için şimdi harekete geçme zamanı!