TÜBİTAK, ülkemizin yeşil ve dijital ikili dönüşüm odağında kalkınmasına öncelik veriyor.
İklim değişikliğine çözüm oluşturulmasını ve çevre dostu kalkınmayı esas alan yeşil dönüşümün gerekliliği noktasında Türkiye’nin en erken harekete geçen kurumlarından biri olan TÜBİTAK, 2021 yılı başında “İklim değişikliği ve çevre sorunlarına karşı mücadelede Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Kapsamındaki Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları Rehber Dokümanı”nı hazırladı ve uygulamaya geçirdi. TÜBİTAK küresel öncelik haline gelen yeşil ve dijital dönüşüm odağında Ar-Ge ve yenilik ekosistemimizin seferberliğini destekliyor. Kurumumuzun stratejik yaklaşımı olan “birlikte geliştirme ve birlikte başarma” yaklaşımına göre acil çözüm gerektiren güçlük alanları için yol gösterici oluyor. TÜBİTAK olarak, destek programlarımızda birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımıyla ülkemizin Yeşil ve Dijital İkili Dönüşüm odağında kalkınmasına öncelik veriyoruz.
TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü
TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü’nü; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde, İklim Değişikliği Başkanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ve stratejik ortalığında Konya’da kurduk.
Ülkemizin Net-Sıfır Salım Hedefi ve Yeşil Dönüşüm
Türkiye 2053 yılına kadar net-sıfır karbon salım hedefi yönünde ilerlemektedir. On İkinci Kalkınma Planı doğrultusunda “Türkiye Yüzyılında çevreye duyarlı, afetlere dayanıklı, ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değer üreten, geliri adil paylaşan, istikrarlı, güçlü ve müreffeh bir Türkiye” vizyonu için Ar-Ge ve yenilik ekosistemimiz gücünü göstermektedir. Son 20 yılda TÜBİTAK’ın destek programları kapsamında, yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği alanında 1.454 sanayi projesine 3,9 Milyar TL destek verdik. Tüm destek ve burslar kapsamında ise bu rakam toplam 9,8 Milyar TL’yi buldu. Yeşil Mutabakat ile uyumlu Ar-Ge ve yenilik konuları kapsamında ek puan imkanından yararlanan ekosistem aktörlerimiz artış içerisinde. Daha sürdürülebilir bir gelecek için etki potansiyeli yükseliyor.
Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Gerçekleşiyor
Türkiye Yeşil Sanayi Projesinde sermaye şirketlerinin yeşil dönüşümü için yeşil teknolojilerin, ürünlerin ve süreçlerin geliştirilmesine odaklı yeni mekanizmalarımızı ortaya koyduk. Türkiye’nin sanayinin yeşil dönüşümü anlamında en önemli projelerinden biri olan Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin Lansman Toplantısı, Bilişim Vadisi’nde 9 Aralık 2023’te, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü J. Humberto Lopez, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar’ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Dünya Bankası desteğiyle yürütülecek olan “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”nde TÜBİTAK olarak, “Sanayi Kuruluşlarının Yeşil İnovasyon Faaliyetlerinin Desteklenmesi” başlıklı bileşen kapsamında sorumlu olacağız. Proje kapsamında hibe ve geri ödenebilir finansman sağlayacağız. Firmalara yeşil dönüşüm süreçlerinde yol gösterecek mentörlük faaliyetleri ve firmaların ihtiyaç duydukları teknoloji tabanlı çözümlerin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini de destekleyeceğiz.
Yeşil Geleceğe Doğru Avrupa Yeşil Mutabakatını Destekliyoruz
Ufuk Avrupa kapsamında TÜBİTAK tarafından organize edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın birlikte katılım sağladığı “Geleceğe Doğru: Avrupa Yeşil Mutabakat Uluslararası Proje Pazarı Etkinliği” 16 Kasım 2023 tarihinde Brüksel’de düzenlenerek etki oluşturdu. İklim değişikliği, gıda güvenliği ve enerji sorunları gibi yaşanan küresel zorlukların yanına küresel salgın sürecinin de eklenmesi ile beraber küresel zorlukların daha karmaşık, değişken ve dinamik hale geldiği bir ortamda Ar-Ge ve yenilik ekosistemlerinin daha etkin ve bütüncül çözümler üretilmesi imkânı ifade edildi.
Türkiye’nin İlk Hidrojen Vadisi ve Yerli Yeşil Hidrojen Tesisi
Ülkemizde, milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla hayata geçirilecek olan HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi ve Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu projeleri için ilk adımlar atıldı. TEKNOFEST çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK ev sahipliğinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda imza törenleri 28 Nisan 2023’te gerçekleştirildi.
TÜBİTAK Tarafından Birlikte Geliştirilen Yeşil Teknolojilere Bakış
TÜBİTAK Merkez ve Enstitüleri tarafından yeşil dönüşüme yönelik geliştirilen stratejik teknolojiler bulunuyor. Bu kapsamda 2023 yılı Mart ayında tamamladığımız Proton Elektrolit Membranlı (PEM) Tipi Elektrolizör Geliştirilmesi Projesi ile Türkiye’nin ilk yerli elektrolizör sisteminin tasarım, montaj ve performans testlerini tamamladık. Proje çıktısı olarak geliştirilen 10 kW gücünde ve Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) 6 olan elektrolizör sistemi önemli yeniliklere imza attı. Kapasite, verim, basınç vb. parametreler açısından ülkemizde geliştirilen ilk sistemdir. Proje kapsamında ülkemizin yeşil hidrojen üretimine yönelik araştırmalara ve uygulamalara öncülük edecek düzeyde başarı elde edildi.
Uluslararası Alanda Daha Sürdürülebilir Gelecek için Çalışıyoruz
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında ve TÜBİTAK’ın 60’ıncı yılında daha sürdürülebilir bir geleceğe yönelik çalışmalarımız ile uluslararası düzeyde de öncü oluyoruz. G20 Araştırma ve Yenilik Girişimi Zirvesi’de (RIIG) sürdürülebilir bir geleceğin aktörü olarak Türkiye’yi temsil eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” ilkelerini içeren Araştırma Bakanları Sonuç Bildirgesini güçlü bir şekilde destekledi. Ülkemizin İklim Şurası’nda da yer alan sürdürülebilir enerji için malzeme, döngüsel biyoekonomi, enerji dönüşümü için eko-yenilik ve sürdürülebilir mavi ekonomi alanlarında Ar-Ge ve yenilik tabanlı iş birliğinin teşvik edilmesi memnuniyetle karşılandı. Bir önceki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 27. Taraflar Konferansı (COP 27) Şarm El-Şeyh Uygulama Planına yansıyan “bilim ve aciliyet” vurgusunun devamında 2023 yılında Dubai’de gerçekleştirilen COP 28 bünyesinde tamamlanan Küresel Durum Değerlendirmesi sürecinin sonucunda 1,5°C hedefinin ulaşılabilir tutulması ve önümüzdeki kritik 10 yılda iklim krizine çözüm bulunması için acil eylem ve desteğe duyulan ihtiyacın önemi bir kez daha vurgulandı. UNFCCC 28. Taraflar Konferansında Türkiye Pavilyonu dahil “Yeşil Devrimde İklim Teknolojileri” odaklı sunum gerçekleştirilen Prof. Dr. Hasan Mandal, küresel iklim krizine çözüm oluşturulabilmesi için birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımının altını çizdi.
Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO)
Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği’nin (WAITRO) Başkanlığına seçilen Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından 2023 yılı içerisinde önemli adımların atılmasını sağladı. Toplam 65 ülkeden 160 kurum ve kuruluşun üye olduğu WAITRO bünyesinde iklim değişikliği, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik vurguları yapıldı. Yıl boyu devam eden çeşitli etkinliklerin ardından 92. Yönetim Kurulu Toplantısı ve 26. Bölgesel İrtibat Noktası Toplantısı TÜBİTAK ev sahipliğinde Gebze’de gerçekleşti.
Çevre Dostu, Daha Sürdürülebilir Bir Gelecek için Odaklıyız!
Yeşil dönüşüm odaklı tüm gelişmeler dikkate alındığında 2023 yılı “birlikte geliştirme ve birlikte başarma” odaklı stratejik yaklaşımımızın ulusal ve uluslararası düzeyde güçlendiği önemli bir yıl oldu. İklim değişikliği ile mücadele edilmesi, yeşil teknolojiler ve çevre dostu kalkınma odağında daha sürdürülebilir bir gelecek adına gerekli gelişmeleri 2024 yılında da katlayarak artırmayı hedefliyoruz.
Kaynak: https://tubitak.gov.tr/tr/haber/yesil-donusumun-oncu-kurumlarindan-tubitak-2023-yilinda-da-bu-alanda-onemli-adimlar-atti-0