BURSA’NIN PARLAYAN YILDIZI DEMİRTAŞ OSB
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) 1990 yılında OSB olmuştur. Ancak bölgede sanayileşme 1971 yılında Tofaş’ın kurulması ve hemen ardından Sönmez ASF Firmasının faaliyete geçmesi ile başlamıştır.
1990’l yıllara gelinirken, bölgede otomotiv ana ve yan sanayi ile tekstil sektörü firmaları ağırlıklı olarak sanayileşme hızla artar. 2000 yılında kabul edilen 4562 sayılı OSB Kanunu çerçevesinde bölgenin kuruluş protokolü 2001 yılında tescil edilir ve tüzel kişilik kazanmıştır.
2000’li yılların başlarında elektrik, doğalgaz, su, ulaşım gibi alt yapı yatırımlarını hızla yapmaya başlayan DOSAB, tekstil yoğun bölge olması sebebiyle atık su arıtma tesislerini tamamlamıştır.
Günümüzde her türlü alt ve üst yapısını en çağdaş şekilde tamamlayan ve katılımcı firmalarına rekabetçi fiyatlarla fayda üreten işletmecilik hizmeti sunan DOSAB, OSB olarak birçok ilk ve öncü yatırım gerçekleştirmiştir.
DOSAB’ın toplam büyüklüğü 491 hektardır. Bunun 387 hektarını sanayi parselleri oluşturmaktadır. 342 sanayi parselinin yüzde 95’e yakını doludur. Bölgenin 16 hektarı atık su arıtma ve su geri kazanım tesisi, 6 hektarı teknik alt yapı alanı, 82,46 hektarı yeşil alanlardan oluşturmaktadır. 2023 yılı sonu itibariyle faal firma sayısı (parsel malikleri ve kiracılar ile birlikte) 573, istihdam edilen kişi sayısı 44 bin kişidir. Bölgeden yıllık ihracat potansiyeli 4,5 milyar dolardır.
2023 sonu itibariyle DOSAB bölge katılımcısı firmalarda 28 AR-GE Merkezi, 6 Tasarım Merkezi bulunmaktadır. İSO Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasında 5, TİM Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı arasında 8, BTSO Bursa’nın 250 Büyük Firması arasında 33 DOSAB katılımcısı firma yer almaktadır.
Her türlü alt ve üst yapı yatırımlarını tamamlayan, katılımcılarına kaliteli, kesintisiz ve uygun fiyatlı hizmet üreten, sosyal tesisleri ve sosyal projeleri ile de fark yaratan DOSAB, Türkiye’deki OSB uygulamasının başarılı örnekleri arasındadır.
DOSAB alt yapı olanakları yanında katılımcı firmalarına rekabet avantajı sağlayacak kümelenme projeleri gibi projelerin yanında yeni projeler de geliştirip hayata geçirmektedir.
İhalesi yapılan DOSAB Haberleşme Projesi bir OSB tarafından kurulacak haberleşme altyapısı üzerinden telefon, internet, metro ethernet, güvenlik duvarı, endüstriyel bulut, veri merkezi hizmetleri vb. hizmetlerin farklı operatörlerden toplu ve yedekli olarak alınarak katılımcı firmalara hem hizmet kalitesi hem de daha ekonomik koşullarda sunulmasını sağlayacak.
İki etap halinde tamamlanacak projede ilk etap, DOSAB’ın kendi fiber optik alt yapısının kurulmasını, telekomünikasyon ve siber güvenlik hizmetlerini içeriyor. İkinci etap ise veri merkezi yatırımından oluşuyor. İlk etap yatırımı 2024 yılının ilk yarısında tamamlanıp hizmete alınacak.
DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski, projenin DOSAB’ın örnek ve öncü yatırımlarından birisi olacağını belirtti. Eski şunları söyledi; “Bölgemizdeki katılımcı firmaların ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçların DOSAB tarafından karşılanması durumunda DOSAB’dan hizmet alıp alamayacaklarını sorguladığımız bir anket çalışması yaptık. Buna göre katılımcılarımızın yüzde 72’si DOSAB’ın alternatif bir haberleşme altyapısı kurması durumunda hizmet alabileceğini belirtti. Bizim vereceğimiz uygun fiyatlı ve kaliteli bir hizmet ile bunu daha yukarıya taşıyacağımıza inanıyorum. Kuracağımız fiber optik altyapı üzerinden telefon ve internet hizmetlerinin dışında, DDoS atak önleme, güvenlik duvarı, 5651 Log Yönetimi, DaaS/VDI, endüstriyel bulut, veri merkezi, yangın ihbar sistemi vb. hizmetlerin de eklenebileceği esnek bir yapıya kavuşacağız. Kendi ekibimiz ile hızlı destek ve butik hizmet kalitesi sağlayacağız. Arıza durumlarında daha hızlı çözümler bulacağız. Teknolojik alt yapı konusunda firmalarımızın dışarıdan tek tek hizmet alması yerine OSB tarafından sunulan hizmetten faydalanması daha verimli olacaktır.
Günümüz teknoloji çağı ve OSB’ler olarak bizler firmalarımıza sadece elektrik, doğalgaz, su, ulaşım gibi temel alt yapıların yanında onlara uluslararası arenada rekabet avantajı sağlayacak diğer alanlarda iyi hizmet sunmalıyız. Teknoloji alt yapısı da bu başlıklardan birisi…Ülkemizde henüz çok az sayıda OSB bu alanda firmalarına hizmet sunuyor. Ancak kısa sürede bu teknoloji kervanına katılımlar artacaktır. Biz de DOSAB olarak öncü ve örnek olma misyonumuz ile bu projemizi titiz bir çalışma ile tamamlayıp, ihalesini gerçekleştirdik ve yapım sözleşmesini imzaladık. DOSAB kendi finansmanı ile bu yatırımı gerçekleştirecektir.”
DOSAB, çevresel etkilerin en aza indirilmesi ve doğal kaynakların korunması için birçok proje hayata geçirmiştir. 2007 yılından bu yana faaliyette olan Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi kapasitesi 2019 yılı itibariyle 82.500 m3/gün’e çıkarılmış ve ülkemizde ilk olarak endüstriyel atıksu için büyük ölçekli membran biyoreaktör (MBR) tesisi ve ters osmoz (RO) üniteleri ilavesi ile atıksu geri kazanımı sağlanarak, katılımcı firmalara geri kazanılmış su verilmesi sağlanmaktadır. Böylelikle su kaynaklarımız korunduğu gibi küresel ısınmada etkili oluşabilecek su temini problemi için çözüm geliştirilmiştir.
Bölgedeki katılımcı firmalara yönelik olarak Katı Atık Yönetimi Hizmeti verilmekte olup buna ilave olarak Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Sıfır Atık Belgesi alınmıştır. Katılımcı firmalarda Sıfır Atık bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilerek Sıfır Atık Yönetim Sisteminin uygulanması sağlanmaktadır.
Sıfır atık uygulama esasları çerçevesinde Bölgede oluşan geri dönüştürülemeyen tekstil atıklarının ayrı olarak toplanarak Arıtma Tesisi bünyesinde bulunan Çamur Yakma Tesisinde arıtma çamuru ile yakılarak enerji geri kazanımı yapılması projesi hayata geçirilmiştir.
DOSAB, Yeşil OSB olma yolunda birçok kriteri sağlamaktadır. Yeşil OSB olmak, katılımcı firmaların sürdürülebilir üretim faaliyetlerini destekleyerek, sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirme sağlayacaktır. Yeşil OSB Sertifikasının özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde akreditasyonunun sağlanması ile DOSAB katılımcılarına özellikle Yeşil Mutabakat çerçevesinde artı değer getirecektir.
DOSAB sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda katılımcı firmalara sürdürülebilir üretim konusunda destek sağlayabilmek ve AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı hedeflerine uyum sağlayabilmek için Yeşil OSB Sertifikasyon çalışmalarına yoğun olarak devam etmektedir.
Süreç kapsamında ülke genelinde ön kriterler için başvuru yapan 19 OSB’den biri olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 01.09.2023 tarihinde ön uygunluk alındı.
Yeşil OSB Belgelendirme sürecinde, TS ISO 14064’e göre hazırlanacak Sera Gazı Beyanının TSE tarafından doğrulanması zorunludur.
Bu kapsamda 02.01.2024 tarihli Sera Gazı Doğrulama Belgesi ile Bursa’da ilk, Türkiye genelinde 5. sırada Sera Gazı Beyanı Doğrulaması yapılan OSB oldu.
24-25 Ocak tarihlerinde de Yeşil OSB Denetimi başarıyla tamamlandı. DOSAB, Bursa’nın ilk Yeşil OSB’si olma yolunda emin adımlarla çalışmalarını sürdürüyor.