AFYON UŞAK ZAFER TEKNOPARK
Afyon Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. (Zafer Teknopark AŞ.) Bakanlar Kurulunun 19.12.2015 tarih ve 29567 Sayılı kararı ve Resmi Gazetede yayımlanarak, 23.03.2016 tarih ve 13540 sicil numarası ile tescil ve ilan edilerek 20.07.2016 tarihinde ilk kira sözleşmelerinin imzalanması ile faaliyetlerine başlamıştır.
Afyon Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesi Afyon Kocatepe Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve iki ilde faaliyet gösteren kamu ve özel sektörün iştirakleri ile 12 ortağı olan bir kurumdur. Türkiye’de iki ilde bulunan farklı yükseköğretim kurumu ortaklığında kurulan İlk Teknopark olma özelliğine sahiptir.
Bu vizyona bağlı olarak ZAFER Teknopark A.Ş Afyonkarahisar ve Uşak illerinde Üniversite ve sanayi kuruluşları arasında etkin bir işbirliği çerçevesinde, üniversitelerin sahip olduğu akademik bilgi ile sektörlerin ticari tecrübelerini Ar-Ge ve inovasyon temelli ortak projelerde birleştirerek, ülkemizin ve bölgemizin ekonomik gelişimine katkı sağlayan bir merkez haline gelmeyi misyon edinmiştir.
Zafer Teknopark A.Ş Afyon Kocatepe Üniversite ve Uşak Üniversitesi bünyesinde yer alan Teknoloji Transfer Ofisleri işbirliğiyle bölgemizin Ar-ge, inovasyon ve girişimcilik potansiyelini artırmaya yönelik, Üniversite ve Teknopark bünyesindeki uzman personellerle birlikte Akademisyenlerin, Öğrencilerin KOBİ’ lerin STK’ ların ve Yerel Yönetimlerin TÜBİTAK, Tarım Bakanlığı, Kırsal Kalkınma, KOSGEB, Merkezi Finans İhale Birimi, Kalkınma Ajansları ve diğer ulusal veya uluslararası kuruluşların sağladığı desteklere ulaşması noktasında araştırma, eğitim, danışmanlık ve proje hazırlama hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler ile birlikte öğrencilerden Sanayiciye kadar uzanan geniş bir yelpazede toplumun farklı kesimlerine hizmet sunulmaktadır.
Ar-Ge çalışmalarının ticarileşmesi ve fikri hakların korunması için de Teknoloji Transfer Ofisileri bünyesinde bir patent havuzu oluşturulmuş ve bu havuzda öğrencilerin ve akademisyenlerin Ar-Ge çalışmalarının patentlenmesi için etkin çalışmalar yürütülmektedir.
Zafer Teknopark A.Ş. 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında, şirket ana sözleşmesi uyarınca yönetim kurulu gözetiminde faaliyetlerini yürütmektedir. Bölgenin Afyonkarahisar’da iki, Uşak ilinde bir olmak üzere üç Teknopark alanı mevcuttur Bunlardan Uşak OSB Teknopark ve Afyon Kampüs Teknopark faaliyettedir, Afyon OSB Teknopark alanı ilan edilmiş ve inşaatı devam etmektedir. Teknopark alanlarımızla ilgili bilgiler aşağıda ki gibidir;
- Afyon Kampüs Teknopark Alanı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Merkez Kampüsü içerisinde toplam 4.613 m2 açık alan üzerinde 2.224 m2 kapalı ve 695 m2 kiralanabilir alana sahiptir. Kampüs Teknopark, şehir merkezine 7 km, tren garına 6 km, şehirlerarası otobüs terminaline 6 km ve Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’ne 4 km mesafe uzaklıktadır. Afyonkarahisar ilinin Türkiye’nin, doğu ile batısını, kuzey ile güneyini birbirine bağlayan bir kavşak noktası olması sebebiyle Afyon Kampüs Teknopark Alanı merkezi bir konuma sahiptir. Alana ait altyapı imkanları şunlardır;
- 27 adet ofis,
- Toplantı salonu,
- Kafeterya,
- Otopark,
- Fiberoptik internet alt yapısı,
- Kartlı geçiş sistemi,
- Kesintisiz jeneratör ve UPS sistemi.
- Afyonkarahisar ilinde 2021 yılı haziran ayında ilan edilen Afyonkarahisar OSB Ek Alanında Teknopark Ek Alan binasının inşasına başlanılmıştır. Afyonkarahisar OSB içerisinde yer alan 995,93 m2 alan üzerine biri idari bina diğeri atölye binası olacak şekilde toplam iki bloktan oluşan bina projeleri Afyonkarahisar OSB Müdürlüğü tarafından onaylanmış ve yapı ruhsatları verilmiştir. Yapımı devam eden Afyonkarahisar OSB Ek Alanı İdari binası zemin ve iki kat olmak üzere toplam 3 kattan oluşmaktadır. 20-30-50 m2 büyüklüklerinde toplamda 41 adet Ar-Ge ofisleri ve 5 adet idari ofis olmak üzere toplam 46 ofis yapılması planlanmaktadır. Atölye binası ise 100-200 m2 büyüklüklerinde 10 adet bağımsız atölye ve 1 adet sığınak alanıyla tek kattan oluşması planlanmaktadır.
- Uşak OSB Teknopark Ek Alanı, ilinde Uşak Organize Sanayi Bölgesi içerisinde 6.000 m2 açık, 3.716 m2 kapalı ve 2066 m2 kiralanabilir alan ile Uşak Organize Sanayi Bölgesi içerisinde 2. Bölge 204. Caddede yer almaktadır. Uşak kent merkezine yaklaşık 20 kilometre ve Uşak Üniversitesi’ne ise 15 km mesafededir. Uşak Tren Garı’na 18 km uzaklıktadır. Uşak ve İzmir karayolunda bulunan konumu itibari ile çevre illere yakınlığı bilinen Uşak OSB Teknopark Binası ülkemizin en önemli limanlarından olan İzmir Limanı’na sadece 200 Km mesafededir. Alana ait altyapı imkanları şunlardır;
- 29 adet ofis ,
- 11 adet atölye,
- 2 adet toplantı salonu,
- Mutfak & kafeterya,
- Otopark,
- Fiberoptik internet alt yapısı,
- Kartlı geçiş sistemi,
- Kesintisiz jeneratör sistemi.
Bu alanlardan Afyon Kocatepe Üniversitesi Merkez Kampüsü içerisinde Afyon Kampüs Teknopark 4.623m2 alanda 2.224 m2 fiziki yapılanması olduğu için 2016 yılında faaliyete geçmiştir. Uşak OSB Teknopark alanımız ise 2020 yılında fiziki yapılanmasının tamamlanmasının ardından 2021 yılı ocak ayında ilk firma kabulü ile faaliyetine başlamıştır
Zafer Teknoparkta ilk faaliyetine başladığından bu zamana kadar toplamda 140 proje yürütülmüş ve halihazırda Afyonkarahisar’da 28 girişimci firma ile 28 proje ve Uşak’ta 13 girişimci firma ile 13 proje olmak üzere toplamda 41 girişimci firma ile 41 proje ve bu projelerde çalışan 155 personeli ile faaliyetlerine devam etmektedir. Afyon Kampüs Teknopark şu an yüzde yüz doluluk oranına ulaşmıştır.
Afyon Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesi belirli bir alanda ihtisaslaşmış bir teknopark olmadığı için birçok farklı alanda faaliyet gösteren firma ve projeleri bünyesinde bulundurmaktadır. Ağırlıklı olarak yazılım tabanlı projeler yer almakla birlikte özellikle Afyon ve Uşak illerinde öne çıkan hayvancılık, tarım, deri ve tekstil gibi alanlarda son dönem proje başvurularında yoğunlaşmalar yaşanmaktadır. Teknoparkımız bünyesinde sadece Afyon ve Uşak illerinden değil Ankara, İstanbul, İzmir gibi birçok ilden gelen firmalarda yer almakta ve başvuruları devam etmektedir.
AFYON UŞAK ZAFER TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİNİN, 4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU KAPSAMINDA FİRMALARA SAĞLADIĞI AVANTAJLARI
Firma ve Girişimcilere Gelir ve Kurumlar Vergisi Muafiyeti
Yönetici şirketlerin bu Kanun uygulaması kapsamında elde ettikleri kazançlar ile Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31.12.2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.
Ar-Ge ve Yazılım Personeline Gelir Vergisi Muafiyeti
Bölgede çalışan; AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, 31.12.2028 tarihine kadar gelir ve her türlü vergiden müstesnadır. Yazılım geliştirme ve Ar-Ge personelinin Ar-Ge projesi kapsamında TGB Yönetici Şirketinin izni ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın onayı ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi dışında geçirdiği süreye ait ücretler de gelir vergisinden müstesnadır. Bununla ilgili koşullar, 6170 sayılı yasanın Uygulama Yönetmeliğinde tanımlanmıştır. Bu muafiyet ile birlikte çalıştırılan personellerin firmalara yükü hafifletilmekte ve istihdamı arttırmaktadır.
KDV Muafiyeti
Teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde (31.12.2028 tarihine kadar) münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır.
Sigorta Prim Desteği
5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanunun 3. Maddesine istinaden 4691 sayılı yasa kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarda görev yapan ve ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır.
Destek Personeline Gelir Vergisi Muafiyeti
Bölgede çalışan destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, 31.12.2028 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır. Muafiyet kapsamındaki destek personeli sayısı AR-GE personeli sayısının yüzde onunu aşamaz.
Bölge Dışı Çalışma İzni
Bölgede yürütülen projeler kapsamında bölge dışında geçirilen sürelerin bir kısmı veya tamamı Yönetici Şirketin izni ile yasa kapsamında desteklenmektedir.
Yabancı Yatırımcıların Teşvik Edilmesi
Yabancı özel hukuk tüzel kişileri 5.6.2003 tarihli ve 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yönetici şirkete iştirak edebilir. Ayrıca, yabancı yatırımcılar, 4691 ve 6170 sayılı kanunlar kapsamında yazılım geliştirme ve Ar-Ge faaliyetlerini Bölgede yürütebilir.
Gümrük Vergisi Muafiyeti
Bölgelerde Kanun kapsamında yürütülen yazılım, Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan istisnadır. Bu istisna kapsamında İthal edilen eşya; Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere Genel Müdürlükçe onaylanarak Tek Pencere Sistemi aracılığıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığına gönderilecek izinde belirtilen eşyadan oluşur.
Ar-Ge Faaliyetlerinde Kullanılacak Makina ve Teçhizat Alımlarında KDV İstisnası
Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunan firmaların Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanacakları yeni makina ve teçhizat alımları 1/5/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV’den istisna tutulmuştur.
Temel Bilimler Desteği
Temel bilimler alanlarında en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Teknoloji Geliştirme Bölgeleri firmalarının, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin o yıl için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı, iki yıl süreyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. Ancak bu kapsamda her bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi firmasına sağlanacak destek, ilgili ayda Teknoloji Geliştirme Bölgesi firmasında istihdam edilen toplam personel sayısının yüzde onunu geçemez.
Bu destekler haricinde Teknoparkımız kamu, üniversite, sanayi iş birliği konusunda önemli rol oynamaktadır. Üniversitedeki akademik bilginin sanayiciler ile bir araya gelip ortaya katma değeri yüksek ürünler çıması ve bu ürünlerin ticarileşmesi, ilk olarak bölge ekonomisine daha sonra ki aşamalarda ise ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.
Firmalar bu destek ve muafiyetler kapsamında Ar-Ge faaliyetlerini daha verimli yürütebilmekte ve ticarileşmesiyle birlikte hem bölgemize hem de ülkemize önemli derecede katma değer sağlamaktadırlar. Günümüzde teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesiyle birlikte katma değerli ürünlerin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki Ar-Ge çalışmaları ile birlikte teknoloji tabanlı ürünlerin geliştirilmesi hem yerli ve milli teknoloji hamlesine hem de ithalatın azaltılmasına katkı sağlamaktadır. Yine firmaların teknopark içerisinde iş birliği yapmalarıyla birlikte bir proje döngüsü oluşmakta ve bu da farklı projelerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
TGB mevzuatı gereği öğretim elemanları, Üniversite Yönetim Kurulundan alacakları izin ile yapmakta oldukları/yapacakları araştırmaların sonuçlarını ticarileştirmek amacıyla,
- Teknopark’ta şirket kurabilir,
- Kurulu bir şirkete ortak olabilir,
- Kurulu bir şirketin yönetiminde görev alabilirler.
Zafer Teknopark A.Ş., başta Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi olmak üzere öğretim elemanlarının yenilikçi fikirlerini hayata geçirmeleri için özel teşvik modelleri geliştirmektedir. Kira ücretleri ve birçok ortak giderin paylaşılması yönüyle burada öğretim üyeleri tarafından kurulan yeni şirketlere ‘kuluçka hizmetleri’ verilmektedir.
Zafer Teknopark’a özel bir teşvik modeli, öğretim elemanları tarafından kurulan şirketlere sunulan %50 kira indirimidir. Söz konusu kira indirimi Afyon Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesi kapsamındaki iki alanımızda da geçerlidir.
Proje fikri olan öğrenciler Zafer Teknopark A.Ş.’ye başvurarak ön kuluçka programına dahil olup 1 yıl boyunca ücretsiz yer temini, elektrik ve ısınma imkanlarından faydalanabilmekte, ayrıca proje konularıyla ilgili Afyon Kocatepe ve Uşak Üniversiteleri öğretim elemanlarından Zafer Teknopark aracılığıyla akademik danışmanlık alabilme imkanlarına sahip olabilmektedirler.