AKKENT & OTTOMAN
Ahmet Akkent
“Life has never been sweeter.”
Lokum, Arapça’da “rahat-ul hulküm” (boğaz rahatlatan) olarak adlandırılan, tarihi M.Ö. 226-652 yıllarına dayanan Osmanlı’da saray mutfaklarından, padişah sofralarına, dönemin ileri gelen ailerinin düğünlerine kadar uzanan hiyakeyeye sahip bir şekerlemedir.
Bizim hikayemiz ise 150 yıl önce Hacı Abdullah’ın helva ve pekmez üretimi ile Akşehir’de başlayıp, Nihat ve Mahmut Akkent kardeşlerin üretime eşsiz Afyon lokumunu da dahil ederek günümüzde ise 4. kuşak torunlar ile devam etmektedir.
Üretimimiz Afyonkarahisar’da bulunan bulunan 1300 metrekarelik kapalı alan fabrikamızda 1120 ton üretim kapasitesi ile 18’ i kadın, 35 personel istihdamı ile yapılmaktadır. Kadınların işgücüne ve üretime kattığı büyük emeği her zaman önemsiyor, firmamız bünyesinde bulunan bütün çalışanlarımıza tüm sosyal hak ve insani haklar konusunda destek veriyoruz. Kadınların işgücüne katılımlarını arttırmak, bireysel ekonomik güçlerini sağlamaları ve hem maddi hem de manevi unsurlar çerçevesinde olumlu yol katetmeleri için kadın istihdamımızı günden güne arttırmak firmamızın en büyük hedeflerinden biri.
Üretimimiz Afyon lokumunun geleneksel özellikleri itibari ile halen her aşamasında el emeği kullanılarak yapılmaktadır. Ürünlerimiz hiçbir katkı ve etken maddesi olmadan bölgesinden mevsiminde toplanılmış, birinci sınıf kalitede kuru yemişler, tamamen meyve ve sebzelerden elde edilmiş doğal aroma ve renklendiriciler, Belçika’dan tedarik edilen çikolatalar, doğal kakaodan elde edilen kremalar kullanılarak üretilir. Ürünlerimizde pancar şekeri dışında hiçbir tatlandırıcı veya şeker şurubu kullanılmaz.
Firmamıza kayıtlı mevcut 568 adet lokum çeşidinin yanı sıra 2008’de patentini firmamıza dahil ettiğimiz altınlı lokum’un da sahibiz. Firmamızı ve lokumlarımızı pazardaki diğer üreticilerden farklı kılan tüm bu özelliklerin yanı sıra geniş ürün skalamız ile hem ulusal hem de uluslararası pazardaki farklı hedef kitlelerin tamamına hitap edebilme olanağına sahip olmamızdır.
Ürünlerimizi, patenti firmamıza ait olan Ottoman 1860 markası ile 2016’da İstanbul – Taksim’de yerli ve yabancı turistlerin damak zevklerine sunarak, 2022 yılı Şubat ayında ise dünyanın sayılı projeleri arasında olan Galataport’da yerimizi aldık. Projenin Paket Postanesi kısmında toplamda 165 metrekare alan içerisinde ürettiğimiz ürünler dışında geleneksel Türk tatları ve cafe konseptinde İstanbul’ un eşşiz boğaz manzarası eşliğinde yeme içme alanında oldukça iddialı bir mağaza olarak hizmet vermekteyiz.
Ayrıca ülkemizdeki Akdeniz turizm bölgesinde ki bir çok otel zincirine , toptan kuruyemiş mağazalarına, ulusal market ve market zincirlerine lokum tedariğinin yanı sıra 2002 yılında Dubai’ye, Amerika’ya ilk ihracatımızı ise 2004 yılında yapmış bulunmaktayız. 2022 yılında Hırvatistana lokum ihracatını yapan tek firma olarak günümüzde 4 kıtada 16 farklı ülkeye milli bir değer olan Türk lokumunu Akkent olarak sunmanın haklı gururnu yaşamaktayız.
Bunun yanında internet ortamında da Türkiye’nin dört bir yanına lokum tedariğini sevk aşamasında vakum ve paketleme aracılığı ile gerekli tüm hijyen önlemleri alarak başarılı bir şekilde yapmakta ve ülkemizin 81 ilinden her bir müşterimizi hayatı daha da tatlandıran Akkent kalitesi ile buluşturmaktayız.
Firma olarak değişime her daim açığız. AR-GE ekibimizin gün geçtikçe hız kesmeden faaliyetlerine devam etmekte. 2023 yılı son çeyreğinde BAE’de baklava üretimi ile başlayıp lokum ve kahve satışı yapan corner ve mağazalar açmayı planlıyoruz. Ayrıca yine bulunduğumuz yıl içerisinde hem yurt içinde hem de İsviçre merkezli iki farklı market zincirinin lokum tedariğini yapmaya başlamış bulunmaktayız.
4 kuşak kadar eski fakat bir o kadar da yenilikçi ruhu ile kaliteden ödün vermeden üretim kapasitemizi arttırmak, ihracat hedeflerimizi büyütmek ve yurtdışı mağazacılık hedeflerimiz ile sektörde öncü olma yolunda emin adımlar ile ilerliyoruz..
Ahmet AKKENT