AFSİAD FAS MARAKEŞ’DE
Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (AFSİAD), üyelerinin katılımı ile FAS’a yurt dışı gezisi düzenledi.
AFSİAD üyeleri arasında birlik, beraberliğin artması ve kaynaşmanın sağlanması adına AFSİAD tarihinde ilk defa düzenlenen yurt dışı gezisi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. 14 – 17 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve AFSİAD üyelerinin bir araya gelerek biraz olsun yoğun iş temposundan uzaklaşmalarının amaçlandığı FAS-Marakeş gezisine AFSİAD Kurucu Başkanı ve ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Sayın, Yönetim Kurulu üyeleri, üyeler ve üye misafirleri katıldı.
Aynı anda hem Afrika hem Ortadoğu esintilerinin bir arada olduğu, farklı coğrafya ve kültürlerin uyumuna tanık olunan; labirenti andıran tarihi sokaklardan, antik şehirlerden, uçsuz bucaksız çöllere uzanan zenginliği, egzotik baharat kokuları ile dopdolu, renkli ülke Fas gezisinden notlar bu yazımızda sizlerle olacak…
Fas’ın en çok turist ağırlayan şehri Marakeş gezisi en büyüleyici yerlerden biri olan, 1920’lerde Fransız sanatçı Jacques Majorelle tarafından tasarlanan, her köşesi rengarenk, kobalt mavisi bahçesinde dünyanın her yerinden farklı bitkilerin bir araya getirildiği Majorelle Bahçesi gezisi ile başladı.
Günümüzdeki hali 40 yıllık bir uğraşın sonucunda oluşan Majorelle Bahçesi bir ressamın elinden çıktığı için adeta bir tablo kadar eşsiz ve güzeldi. Jacques Majorelle öldükten sonra modacı olan Yves Saint Laurent bu eşsiz araziyi satın alarak ünlü ressamın hayalini yaşatmıştır. Modacı, alana 150’den fazla yeni bitki türü daha kazandırmıştır. Böylelikle Majorelle Bahçesi git gide güzelleşmiş ve tüm ihtişamı ile günümüze kadar ulaşmıştır. Tasarımı ve doğal güzellikleri ile görenleri hayran bırakan bahçe, her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçisini ağırlamaktadır.
Majorelle bahçeleri gezisinin sonrasında AFSİAD Üyeleri Berberi Kral Yakup Mansur zamanında 1184-1199 yılları arasında inşa edilmiş, dikdörtgen kule şeklinde dizayn edilmiş 70 metre yüksekliğindeki minaresi ile dikkatleri çeken Marakeş’in en büyük camisi konumundaki Kutubiye Camii ve Jemaa el Fnaa Meydanı’nı gezdi.
13.yy’da Berberi Kral Yakup Mansur zamanında inşa edilen Marakeş’in en önemli yapısı, Fas mimarisinin en güzel örneklerinden olan ve şehrin her yerinden görünen, şehrin önemli mihenk taşı minaresi ile Kutubiyye Camisi geziye katılanların büyük ilgisini çekti.
Daha sonra Kutubiyye Camii ile Marakeş’in meşhur Pazar yerinin tam ortasında bulunan Jemaa el Fnaa meydanını gezen AFSİAD üyeleri tur rehberinden Meydan ve Kutubiyye Camii hakkında detaylı bilgi aldı.
AFSİAD üyeleri, gündüzleri sakin geçerken, havanın kararması ile satıcıların, seyyar yemek restoranlarının, yılan oynatıcılarının, müzisyenlerin, falcıların ve dövmecilerin gelmesi ile hareketlenen, şenlik alanına dönüşen Jemaa el Fnaa meydanını meraklı gözlerle gezdi.
Gündüzleri Marakeş’in tarihi ve turistik yerlerini gezen katılımcılar, öğlen ve akşam yemeklerinde çeşit çeşit baharatın bulunduğu, şeker ve tuzun birlikte kullanıldığı, taze ve kuru meyvelerin bol olduğu, doğal sıkma zeytinyağının kullanıldığı, Berberilerden, Araplardan, İspanya’dan kovulan Endülüslerden, daha sonra Osmanlı’dan, İspanya ve Fransa’dan etkilenen ve şekillenen Fas mutfağının eşsiz lezzete sahip yemeklerini tatma imkanı buldu.
Daha sonra Marakeş’in en güzel ev-saraylarından biri olan, Sultanın baş veziri Si Moussa için 1859-1873 ve 1894-1900 yılları arasındaki dönemlerde, iki aşamada tamamlanmış Bahia Sarayı’nı gezen katılımcılar, merkezî avlusundaki yasemin, portakal, muz ve mersin ağaçları ile hem güzel görüntülere, hem de hoş kokuya sahne olan Bahia Sarayının ihtişamından gözlerini alamadı. Kuzey Afrika mermerlerinden yapılmış avlusuyla, içindeki tavan, taş ve çini işçilikleriyle ve mimari ahengiyle göz okşayan saray Marakeş’e gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Gezinin son gününde ise Akdeniz’deki Gabes Körfezi kıyısından başlayarak, Tunus, Cezayir ve Fas toprakları boyunca Atlas Okyanusuna kadar uzanan kuzeybatı Afrika’nın Akdeniz kıyıları ile sahra çölünü ayıran bir duvar gibi kabul edilen Atlas dağlarına 4×4 jeeplerle düzenlenen tura katılan AFSİAD üyeleri ve üye misafirleri, Fas nüfusunun %60’ını oluşturan Berberiler’in yaşadığı köyleri ve yerleşim yerlerini yerinde görme imkanı buldu.
Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (AFSİAD)’ın kurulduğu günden bugüne ilk defa düzenlediği yurt dışı gezisi olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan sayılı şehirlerden, Fas’ın en çok bilinen şehri, çöllerin ortasında, modern ve kaotik yanı ile turistleri en fazla çeken nokta Marakeş gezisi renkli ve hatıralara kazınan görüntüler ile son buldu.