GIDANIN BAŞKENTİ AFYONKARAHİSAR
Afyonkarahisar; 14.016 km2’lik yüzölçümüyle ülkemizin 13. büyük ili konumundadır. İlimizin tarım alanı toplamda 5 milyon 738 bin hektar olup bunun 1 milyon 567 bin hektarı sulu tarıma, 4 milyon 171 bin hektarı kuru tarıma elverişlidir. Tarım arazileri bakımından Emirdağ ilçemiz 1 milyon 060 hektarlık alan ile il genelinde ilk sırada yer almaktadır. 50 bin hektarlık arazi ile Kızılören ilçemiz en az tarım alanına sahiptir. Sulu tarım alanında Dinar, Emirdağ ve Çay ilçelerimiz, Kuru tarımda ise Emirdağ, Şuhut ve Sandıklı ilçelerimiz ön planda yer almaktadır.
İlimizde tarım alanında üretilen ürünlerimizin çeşitliliği oldukça geniş olduğunu söyleyebilirim. Bu bağlamda başlıca üretilen hububat ve bakliyat ürünlerimiz; Buğday, arpa, nohut, mercimek, mısır, kuru fasulyeyi sayabilirim. Çayır ve yem bitkileri ise fiğ, burçak, yonca, korunga vb.dir. Bağ-bahçe ürünleri olarak; elma, armut, vişne, kiraz, ayva, badem, ceviz, erik, kayısı ve üzümdür. Sanayi bitkileri olarak; şeker pancarı, patates, haşhaş ve ayçiçeğini sayabiliriz.
İlimizin toplam büyükbaş hayvan varlığı yaklaşık 440 bin adet, küçükbaş hayvan varlığı yaklaşık 1 milyon 350 bin adet, Kanatlı hayvan varlığı ise 17 milyon 700 bin adet civarındadır. 16 milyon 715 bin civarında yumurta tavuğu mevcudu ile açık ara yumurta üretiminde ülke genelinde lider il konumundayız. Geleneksel hayvancılığın azaldığı ve buna karşılık modern hayvancılığın artmaya başladığı ilimizde et ve et ürünleri üretimi her geçen gün gelişme göstermektedir. Besi hayvancılığı kapalı mekânlarda ve hemen her ilçede olmak üzere, merkez ve çevresinde yoğun bir biçimde yapılmaktadır. Yıllık 750 bin ton yakın çiğ süt, yaklaşık 3 milyar 275 milyon adet yumurta, yaklaşık 21 bin ton kırmızı et, yaklaşık 28 bin ton beyaz et üretimi yapılmaktadır.
Tarım ve hayvancılık sektörleri ilimiz ekonomisin can damarlarıdır. Bu gün “Afyonkarahisar Gıdanın başkentidir” diyorsak ana kaynakları bu iki sektördendir diyebiliriz. İlimizde üretilen her ürünün kendine özgü bir kalitesi oluşmuş, ülkemiz genelinde hatta yurt dışında aranılanlar listesinde yer almaktadır. Ayrıca, üretilen ürünlerimiz genellikle Afyon patatesi, Afyon kirazı, Afyon eti, Afyon sucuğu gibi ilimizin adıyla aranılmaktadır.
Son yıllarda yaşanmakta olan küresel ısınmadan kaynaklı ekim alanlarının daralması nedeniyle tarım ürünleri üretimindeki azalmalar, gıda maddelerine ulaşımda bazı aksaklıklara yada yetersizliklere neden olmuştur. Dolayısıyla gıda kaynaklarımız için üretilen her ürün çok kıymetli olup, ziyan edilmeden son tüketim noktasına kadar sağlıklı bir şekilde depolanması ve korunması çok önem arz etmektedir. Bu nedenle; 5300 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren Tarım Ürünleri Lisanslı Depoların kıymeti her geçen gün artmaktadır.
Son derece modern, güvenilir ve sağlıklı depolama olan lisanslı depoları ilimize de kazandırmak için 2019 yılında çalışmalara başladık. Öncelikle ilimizin tarım ürünleri üretiminin fizibilitesini yaptırdık. Çıkan raporda yaklaşık 100 bin tonluk depolara ihtiyaç olduğunu ve bununda borsamızca yapabileceğimize karar verdik. Ticaret Bakanlığımıza Afyon Merkez, Dinar ve Emirdağ ilçelerimize toplamda 100 tonluk depoların yapımı için gerekli izinleri aldık. 2020 yılında Dinar İlçemizde 30 bin tonluk depolarımızı ve mısır kurutma tesislerimizin yapımını tamamladık ve hizmete açtık. Şu an tam kapasite çalışmakta, bölgemiz üretici ve tüccarı bu hizmetimizden faydalanmaktadır. Yakın bir zamanda ilimiz merkezine yapacağımız 40 bin ton ve Emirdağ ilçemize yapacağımız 30 bin tonluk depoların proje çalışmaları devam etmektedir. Ekonomik şartlarımızda imkân verirse en yakın zamanda faaliyete geçireceğimizi ifade edeyim.
Ayrıca; Yakın bir zamanda Lisanslı depolarda hizmet vermeye başlayacak olan Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvarımızı faaliyete başlatıyoruz. Bu laboratuvarımız sadece kendi kurduğumuz lisanslı depolarda değil, ülkemizdeki diğer lisanslı depolarda da faaliyet gösterebilecektir. Bu sektörler ile kamuoyu “Afyon Borsa Lisanslı Depoları –Aflidaş-” ismi ile “Afyon Borsa Laboratuvarı” ismini daha sık duyar olacağız.
Sektörlerimizdeki son güncel gelişmelerden biri de Başmakçı ilçemizde yaşanan Kuş Gribi salgınıdır. Maalesef bu salgın yumurtacılık sektörümüzü çok etkiledi. Ülkemizin yumurta borsası olarak bilinen ilçemizin geçim kaynağı hemen hemen yumurta üretiminden karşılanmaktadır. Bu gripten dolayı ilçemizdeki yaklaşık 4 milyon hayvanın tamamı itlaf edildi. Bu hayvanların yerine yeni hayvanların yetiştirilmesi en az bir altı ay zaman alacak gibi gözüküyor. İtlaf edilen hayvanların bedellerinin ödenememesinden dolayı çok fazla mağduriyetler yaşandı. Konuyla ilgili Tarım Bakanlığı, TOBB, Milletvekillerimiz, diğer siyasiler, kurumlar ve kuruluşlarla birçok çalışma yaptım. Hatta Cumhurbaşkanımıza, ilimiz ziyaretlerinde konuyu ilettim. Umarım en kısa sürede üreticilerimizin talepleri karşılanır, mağduriyetleri giderilir.