TURİZMDE MARKALAŞAN ŞEHİR AFYONKARAHİSAR
Turizm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik gelir açısından önemli bir sektördür. Son yıllarda yapılan çalışmalarla Afyonkarahisar, turizmin önemli çekim merkezlerinden biri haline gelmiştir. Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit konumunda bulunan ilimiz, 8500 yıl öncesine dayanan tarihi ve muhteşem coğrafyasıyla geçmişten bugüne; Frig, Lydia, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda eşsiz kaplıcalarıyla da “Şifa Şehri” olarak öne çıkan Afyonkarahisar, pek çok medeniyetlere ev sahipliği yapmasıyla turistlerin ilgisini çekmektedir.
Yakın tarihimizde, Afyonkarahisar’ın; Millî Mücadele ve İstiklal Savaşımızda önemli bir yeri bulunmaktadır. Afyonkarahisar, Büyük Taarruz emrinin Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kocatepe’den verildiği, Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi’nin yapıldığı, imanın ve vatan sevgisinin zafere dönüştüğü şehitler yurdudur. Bu nedenle milli bir değere sahiptir.
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet TANIR
Afyonkarahisar’ın Turizm Potansiyeli
Ülkemizde çok önemli jeotermal su kaynaklarına sahip olan ilimizde 4 adet kaplıcamız yer almaktadır. Bunlardan 2 adedi Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Termal Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan zengin mineraller içeren termal suları ve nitelikli 25.496 yatak kapasitesine sahip 229 adet konaklama tesisleriyle hizmet vermektedir. Ayrıca Turizm Yatırım Belgeli 3.132 yatak kapasiteli 6 adet tesisin yatırım aşamasında inşaatı devam etmekte olup, 5 adet Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm İşletmesi Belgeli Yeme-İçme Tesisi bulunmaktadır.
Türkiye’nin en kaliteli konaklama tesislerinde 2021 yılında 993.797 yerli, 23.358 yabancı olmak üzere toplam 1.017.155 turist, 2022 yılında Eylül ayı itibariyle (ilk 9 Ay) 787.276 yerli, 29.405 yabancı olmak üzere toplam 816.681 turist İlimizde ağırlanmıştır. Geçen yılın aynı dönemine göre ziyaretçi sayılarında %15’lik bir artış görülmektedir. İlimize en çok ziyaretçi gönderen ilk 5 ülke ise sırasıyla Almanya, Güney Kore, Romanya, Rusya ve Fransa olarak öne çıkmaktadır.
Şehrimizin Markalaşması Yönünde Önemli Yol Alıyoruz
Afyonkarahisar termal kaynaklar ve tesisler yanında tarihsel, kültürel ve gastronomi alanında önemli birikimleri olan şehirlerin yer aldığı Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği’ne Şubat 2019’da kabul edilmiştir.
Şehir, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra, zengin mutfağı ve yöresel lezzetleri ile de oldukça meşhurdur. Afyonkarahisar; kaymağın, sucuğun, lokumun ve şekerlemenin anavatanı olarak bilinmektedir.
Afyonkarahisar, 2019 tarihinde UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na dâhil edilerek, Gastronomi Şehri Unvanı almıştır. Böylece şehrin yemek kültürü tüm dünyadan takdir görmüştür.
Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı İle Turizmi Koordine Ediyoruz
Bakanlığımız Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdürlüğü bünyesinde ulusal ve uluslararası alanda 81 ilin daha etkin tanıtımını sağlamak amacıyla illerde İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu oluşturuldu. Bu oluşturulan kurul ile şehrimizde öne çıkan Sağlık ve Termal Turizmi, Kültür ve İnanç Turizmi, Gastronomi Turizmi, Savaş Turizmi, Doğa ve Spor Turizmi alanlarıyla ilgili iki ayda bir istişare toplantılarıyla ilimizin tanıtım hedefleri planlanmaktadır.
İlimiz İnanç Turizmi Açısından Mevlevilikle Öne Çıkıyor
İnanç turizmi açısından Afyonkarahisar’da Mevlevihane, cami, külliye ve türbeler bulunmakta olup, bu eserlerin çoğu Selçuklu ve Osmanlı dönemine aittir.
Sultan Divani Mevlevihanesi Anadolu’da kurulan ilk Mevlevihanelerdendir. İlk kuruluşu 13. yüzyıla kadar dayanır. Tarih boyunca birçok önemli icraata merkez olmuş Afyonkarahisar Mevlevihanesi, Konya Mevlevihanesi’nden sonra en önemli Mevlevihane’dir. Özellikle 16. yüzyılda Hz. Mevlânâ’nın yedinci kuşak torunlarından Sultan Divani zamanında Mevlevîlik açısından çok önemli bir merkez olmuştur. Ayrıca başka Mevlevihanelerde olmayan “40 Hatimli Şifalı Aşure” geleneği ilk defa burada başlamıştır. Mevlevilik Afyon’dan başlayıp Anadolu’ya ve Avrupa’ya buradan yayılmıştır.
Emirdağ ilçemiz, Hisar köyündeki Ammuriye (Amorium)’a da ayrıca değinmek istiyorum Peygamberimizin ehli beytimden (ailemdendir) dediği büyük sahabe Selman-ı Farisi hakikati ve Hak dini arama amacıyla buraya gelerek uzun süre yaşamıştır.
Selçuklu dönemi eseri olan Ulu Cami; özgün özellikleriyle Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Camisi ve birçok Osmanlı dönemi ibadet alanları ile İlimiz, inanç turizminin önemli merkezlerindendir.
Frigya ve “Frigya’nın Kalbi Ayazini” İle Yeni Turizm Destinasyonu Oluştu
Frigya, Frig Medeniyetinin izlerini taşıyan kült mezar ve mezar anıtları biçiminde, büyük boy kaya blokları üzerine işlenmiş Ana Tanrıça Kybele kültüne ait tapınak cepheleri ve Ana Tanrıça Kybele kültüne ait aslan kabartmalarıyla tarihi ve antik kalıntıları ile dünyada eşi benzeri olmayan muazzam bir bölgedir. Doğal güzellikleri, kaya anıtları, kaya yerleşimleri, açık hava tapınakları, peri bacaları ile Türkiye’nin en güzel vadileri içerisinde yer alan Dağlık Frigya, 2015 yılında UNESCO Dünya Geçici miras listesine alınmıştır.
Bir yer düşünün ki, binlerce yıllık gizemi içinde barındıran, doğal güzelliklerin ve binlerce yıllık tarihin iç içe geçtiği bir köy.
Valiliğimizce yoğun çalışmalar sonucunda kısa sürede Ayazini, Anadolu’nun açık hava müzelerinden biri haline dönüştürülerek turizm cazibe merkezi haline geldi.
Bölgede yer alan Emre Gölü ve çevresindeki rekreasyon alanlarıyla sıcak hava balonu uçuşları bölge turizminin gelişmesine önemli katkı sunmaktadır.
Bakanlığımızca Yürütülen Kazı Çalışmaları İlimiz Tarihinin Yeniden Belirlenmesinde Önemli Rol Oynamaktadır
Kültürel miras turizminin önemli bir bileşeni olan arkeolojik kültür varlığı turizmi (arkeoturizm) hem dünyada hem Türkiye’de son yıllarda değer görmektedir. Yaklaşık 8500 yıl öncesine dayanan tarihi ile şehrimiz arkeolojik kültür varlıkları açısından oldukça zengin bir coğrafyadadır. İl Müdürlüğü olarak başta Emirdağ/Akronium Antik Kenti, Dinar/Apameia Antik Kenti ve Bolvadin/Üç höyük kazı alanlarında kurtarma ve düzenleme çalışmaları ile ilimizdeki mevcut turizm unsurlarına bir yenisini ekleyerek turizm çeşitliliği arttırma arzusundayız. Bu önemli çalışmaları Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz adına yürüttükleri için, Müze Müdürümüze, personeline ve kazı başkanlarına teşekkür ediyorum.
Aynı zamanda, İl Müdürlüğü olarak şehrimizin kaynaklarını etkin kullanmak, turizmi her mevsime yaymak ve bütün yıl turizm gelirinden yöre halkının faydalanması adına mevcut turizm çeşitliliğine ilave alternatif turizm çalışmalarımızda bulunmaktadır. İlimizde bulunan profesyonel ve amatör fotoğraf tutkunları ile mevsimin özelliğine göre foto safariler düzenleyerek o destinasyonla ilgili farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda; Dazkırı ilçemizde, İdris Köyü Lavanta Bahçelerinde, Sultandağı ilçemizde Kiraz Çiçeği ile haşhaş tarlalarında Haşhaş Çiçeği konulu foto safariler gerçekleştirdik.
İlimizi “go_afyon”, “gezsen_afyon” ve “afyondays” sosyal medya sayfalarımızla Dijital Dünyaya etkin tanıtıyoruz.
Özetle turizm ve kültür adına birlikte aldığımız her adım, Afyonkarahisar’ın markalaşmasına katkı sunmaktadır.