Zafer Kalkınma Ajansı Turizm Destekleri
ZAFER’den Afyonkarahisar’da 413 Projeye 163 Milyon TL Destek, 324 Milyon TL Yatırım, TR33 Bölgesi’nde 1.668 Projeye 795 Milyon TL Destek, 1,5 Milyar TL Yatırım
2010 yılından bu yana ilan ettiğimiz proje teklif çağrıları kapsamında turizm, enerji, çevre, sosyal kalkınma, eğitim, Ar-Ge, inovasyon gibi farklı konularda ilimizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamak adına 127 projeye destek sağlanmıştır.
Teknik Destek Programımızla Afyonkarahisar’dan 240 faaliyete destek verilerek 12.185 kişinin farklı konularda eğitim ve danışmanlık hizmeti alması sağlanmıştır.
Fizibilite Desteği Programımızla ise Afyonkarahisar’dan 29 proje desteklenerek yatırım projesi niteliğinde fizibilite çalışmaları hazırlanmıştır.
ZAFER’den Afyonkarahisar Turizmine 22 Milyon TL Destek, 45 Milyon TL Yatırım, TR33 Bölgesi’nde 87 Milyon TL Destek, 208 Milyon TL Yatırım
Afyonkarahisar; binlerce yıllık medeniyetlerin kültürünü, sanatını yansıtan arkeolojik kalıntıları, asırlık yapıları, milyonlarca yılda oluşmuş mağaraları, sağlık turizminin bir parçası olan termal potansiyeli, gastronomi birikimi, spor ve kongre turizmine de hizmet eden yaklaşık 30 bin yatak kapasitesine sahip olmasının yanı sıra Anadolu’nun batı yakasında bir kavşak noktası olan, kara yolu ve demir yolu ile doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan tam bir turizm destinasyonu konumundadır. Özellikle ilin termal turizme hizmet eden 12 adet 5 yıldızlı otel altyapısı, dünyanın en önemli spor organizasyonlarından MXGP’ye ev sahipliği yapması; caz, gastronomi vb. festivalleriyle Afyonkarahisar son yıllarda turizmde büyük bir atılım yapmaktadır.
Bu bağlamda Afyonkarahisar’ın tüm bu turizm bileşenlerindeki potansiyeline katkı sağlamak adına Ajans olarak bizler de Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı kapsamında son yıllarda bölgede öne çıkan merkezlerin cazibesini ve bilinirliğini artıracak altyapı ve hizmetlerin geliştirilmesi amacıyla çok ciddi destekler verdik.
Afyonkarahisar genelinde turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik projelere Ajansımız 22 milyon TL destek vermekte, eş finansman ile birlikte toplam 45 milyon TL yatırım yapılması sağlanmaktadır. Bu kapsamda öne çıkan projeler aşağıdakiler gibidir.
- Sandıklı Belediyesinin yararlanıcısı olduğu Hüdai Kaplıcaları Geleneksel Tıp Uygulamaları Merkezi projesi (2020 Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı) ile kadın erkek ayrı olmak üzere; çamur banyoları, tuz odası, kupa terapi odaları, doktor balık tedavisi için 2 adet havuz, duş alanları ve dinlenme alanlarını içeren termal alan oluşturulmuştur.
- Bolvadin Belediyesinin yararlanıcısı olduğu Yeni Yüzü ve Gelişen İmkanlarıyla Bolvadin Termal projesi (2021 Turizm Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı) ile spor aktivite ve antrenman sahaları, macera sporu parkurları ve bisiklet sporuna yönelik ekipmanlar ile çocuklar için etkinlik alanlarının oluşturulması hedeflenmektedir.
- Dinar Belediyesinin yararlanıcısı olduğu Dinar’ın Huzur Köşesi Suçıkan, Konaklatıyor! projesi (2021 Turizm Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı) ile Dinar ilçesi Suçıkan mevkinde yer alan otelin restorasyonu yapılarak bölgenin turizm kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir.
- Sandıklı Belediyesinin yararlanıcısı olduğu Hüdai Kaplıcaları Alternatif Turizm Çeşitleri İle Canlanıyor projesi (2021 Turizm Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı) ile Hüdai Kaplıcaları bölgesinde turizme yönelik aktivite imkânlarının artırılmasını sağlayacak Sosyal Aktivite Parkı ve aquapark kurulacaktır.
Yaklaşık 530 bin hektarlık alanı kapsayan; Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illerinin birleştiği bölgede yer alan Frigya Vadisi’nin büyük bir bölümü Afyonkarahisar sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu bölgede yer alan yapıların en önemlileri ise Gizemli Şehrin parlayan yıldızı Ayazini’dedir. Ayazini köyünde kaya yerleşimleri, oyma kaya mezarları ve şapellerin de aralarında bulunduğu 300’ün üzerinde farklı büyüklükte mağara yer almaktadır. Geleneksel köy dokusu ile de dikkat çeken Ayazini bölgesinin turizmden hak ettiği değeri alabilmesi için önemli projeler hayata geçirilmektedir.
Ajansımız 2014 yılından beri Ayazini bölgesine farklı projelerle 6,4 milyon TL destek sağlamış ve toplamda 8,7 milyon TL tutarında yatırım yapılmasına vesile olmuştur. Projelerle tarihi dokuya uygun olarak Ayazini’de restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılmıştır. Restore edilen evlerin butik otel, gastronomi merkezi, yöresel ürün satış noktaları, butik müze ve benzeri alanlarda kullanılması için çalışmalar yürütülmüştür. Bu altyapı ve restorasyon çalışmaları ile eş zamanlı olarak Valiliğimiz himayesinde tanıtım ve farkındalık çalışmaları da devam etmektedir. Bu kapsamda TV programları, sosyal medya fenomenlerinin ağırlanması, ulusal ve uluslararası seyahat acente, gazeteci ziyaretleri, konserler ve spor etkinleri bulunmaktadır. Ayrıca uygulanmakta olan “Frigya’nın Kalbi Ayazini” güdümlü projesi ile Ayazini Turist Karşılama Merkezi’nin faaliyete geçirilmesi, tarihi ve kültürel varlıkların gece görünürlüğünün artırılması için aydınlatılması, bölgedeki tüm tarihi ve kültürel zenginliklerin ziyaretçiler tarafından görülebilmesinin sağlanması hedeflenmektedir.
Yerelden Ulusala, Ulusaldan Küresele Bir Başarı Öyküsü: UNESCO Tescilli Gastronomi Şehri Afyonkarahisar
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Üyeliği
Afyonkarahisar Valiliğimiz himayesinde, Ajansımız koordinasyonunda ve Afyonkarahisar Belediyemizin başvurusu sonucunda Afyonkarahisar, 30.10.2019 tarihinde ilan edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının yeni üyeleri arasında yer alarak “gastronomi” alanında “yaratıcı şehir” unvanını almıştır. Bu sayede Afyonkarahisar, UNESCO tarafından dünyadaki tescilli 295 şehirden biri olmuştur. Afyonkarahisar söz konusu Ağa “gastronomi” dalında kabul edilen Gaziantep ve Hatay’ın ardından Türkiye’den üçüncü şehir olma başarısını göstermiş ve dünyada bu alanda Ağa kabul edilen 49 şehirden biri olmuştur.
Gastronomi; termal, kongre, sağlık, spor, tarih, kültür vb. tüm turizm çeşitlerini yatayda kesmektedir. Bu anlamda Ajans olarak Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı kapsamında Afyonkarahisar’ın gastronomi yolculuğunun en başından beri içinde yer alarak başvuru sürecini başarılı bir şekilde koordine ettik. Ağa katılım, gerek dünyadaki diğer şehirlerle iş birliğinin geliştirilmesi gerek Afyonkarahisar’ın uluslararası tanınırlığının arttırılması gerek yeni gelişim fırsatları sunması gerekse gelecek yabancı turist sayısının arttırılması bakımından büyük önem taşımaktaydı. Ayrıca Ajans olarak verdiğimiz destekler ve paydaşlarımız ile birlikte geliştirdiğimiz projeler ile gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlıyoruz.
Gastronomi bağlamında Afyonkarahisar’da 7 projeye yaklaşık 10 milyon TL destek sağlama kararı alınmıştır. Söz konusu projelerden kısa bilgiler aşağıda ifade edilmiştir.
- Afyon Kocatepe Üniversitesinin yararlanıcısı olduğu Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Modern Manda Yetiştiricilik Sisteminin Kurulması (2011 Sürdürülebilir Kırsal-Kentsel Altyapı Mali Destek Programı) projesi ile içinde manda barınağı, malak barınağı, doğumhane, revir, süt sağım ünitesi ve süt depolama odalarının yer aldığı Türkiye’deki ilk modern manda yetiştiricilik tesisi kurulmuştur.
- Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesinin yararlanıcısı olduğu Turizm Sektörüne Nitelikli İşgücü Yetiştirme Amaçlı Uygulama Alanları Oluşturulması (2015 Sosyal Kalkınma ve Beşeri Gelişme Altyapı Mali Destek Programı) projesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesinde uygulamalı mesleki dersliklerin oluşturulması ve istihdamın artırılmasına katkı sağlanması amacıyla eğitim ve uygulama binası yaptırılmıştır.
- Afyonkarahisar Belediyesinin yararlanıcısı olduğu Afyon Mutfağı, Marka Olma Yolunda projesi (2020 Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı) ile hem yöresel Afyonkarahisar Mutfağı’nı yansıtacak hem de turizm açısından katma değer oluşturacak Gastronomi Sokağı oluşturma çalışmalarına başlanmıştır.
- Afyonkarahisar Belediyesinin yararlanıcısı olduğu Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi (2020 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı) ile engellilerin istihdamına ve eğitimine yönelik bir gastronomi mutfağı ile engellilerin başta yemek yapma olmak üzere çeşitli sosyal aktivitelere katılım sağlayabileceği bir terapi merkezi kurulmuş olup önümüzdeki dönemde faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
- Şuhut Belediyesinin yararlanıcısı olduğu Keşkek Evi Şuhutlu Kadınlara Umut Oluyor (2020 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı) projesi ile Şuhut ilçesinde coğrafi işaretli ürün olan Şuhut Keşkeği’nin üretim ve satışının yapılabileceği bir keşkek evi ile ilçedeki dezavantajlı gruplar için yeni bir istihdam sahası ve mesleki eğitim imkânı oluşturulmuştur.
- Emir Murat Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğünün yararlanıcısı olduğu Gastronomi Şehri Öğrencileri Yöresel Mutfağı İle Buluşuyor (2020 Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı) projesi ile lise içerisindeki yiyecek içecek hizmetleri alanı için atölye modernizasyonu ve kır bahçesinde peyzaj çalışmaları yapılmıştır.
- Sandıklı Belediye Başkanlığının yararlanıcısı olduğu Yerel Ürünler Girişimcilik ve Satış Merkezi projesi ile (2021 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı) atıl vaziyette bulunan Sandıklı ilçesindeki 10 satış noktası ve proje kapsamında yapılacak 1 kafe-restoranı ile yerel değerlerin pazarlandığı tam donanımlı bir merkez kurulacaktır.
Gastronomi Alanında Diğer Önemli Faaliyet ve Projelerimiz
Ulusal Sıfır Atık Projesini Destekleme ve Afyonkarahisar’da Gıda Atık Yönetimini Geliştirme Projesi – İngiltere Büyükelçiliği Hibe Programı
2020 yılı içerisinde Ajansımız ve Afyonkarahisar Belediyesi iş birliğinde hazırlanıp İngiltere Büyükelçiliği Uluslararası Program Fonu çağrısına sunulan “Ulusal Sıfır Atık Projesini Destekleme ve Afyonkarahisar’da Gıda Atık Yönetimini Geliştirme” projesi destek almaya hak kazanmıştır. Bütçesi 16.500,00 pound olan projede Ajansımız ortak olarak yer almıştır. UNESCO’ya taahhüt edilen proje ile Afyonkarahisar’ın sıfır atık misyonu çerçevesinde gıda atığı yol haritası hazırlanarak gıda zincirindeki tüm paydaşların gıda atığı farkındalığının arttırılması sağlanmıştır.
NTV Halkın Mutfağı 2021 Program Çekimi (Afyonkarahisar)
Ajansımızın 2021 Yılı Çalışma Programı’nda yer alan Afyonkarahisar ilinin gastronomi konusunda bilinirliğinin artırılması amacıyla NTV Halkın Mutfağı programı kapsamında İstanbul’dan gelen 8 kişilik çekim ekibine yönelik 09-13.06.2021 tarihleri arasında Afyonkarahisar ilinin gastronomi potansiyelinin tanıtımına yönelik etkinlik düzenlenmiştir.
Afyonkarahisar İli Gastronomi Odağında Tecrübe Ziyareti
2022 Yılı Çalışma Programı Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı kapsamında Gaziantep, Hatay ve Adana illerine 14-17.06.2022 tarihleri arasında Afyonkarahisar İli Gastronomi Odağında Tecrübe Ziyareti ilgili kurum/kuruluş temsilcileri ve gastronomi alanında iştigal eden işletmelerin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.
Gastro Afyon Festivalleri
Afyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda; Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon Aşçılar Derneği (AFPAD) ve TÜRSAB Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu ve Ajansımızın iş birliğinde 2018, 2019, 2021 ve 2022 yıllarında Afyonkarahisar yöresel lezzetlerinin ve ürünlerinin tanıtımının yapıldığı Gastro Afyon Festivalleri gerçekleştirilmiştir.
Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği (EHTTA) Üyeliği
Farklı ülkelerden farklı şehirlerin tecrübe paylaşımını teşvik ederek kentler ve termaller arasında güçlü bir ortaklık ağı oluşturmayı amaçlayan EHTTA’ya Ajansımızın da çalışmalarıyla 2018 yılı Kasım ayında Afyonkarahisar Valiliği adına başvuru yapılmıştır. 2019 yılının Mart ayında yapılan EHTTA Genel Kurulu Toplantısı’nda yapılan oylama sonucu alınan olumlu kararla Afyonkarahisar ilinin üyeliği kabul edilmiştir.
2023 Yılı Proje Teklif Çağrısı
Turizm ve Tarımsal Altyapı Mali Destek Programı (TUTAP)
Kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik hazırlanan ve toplam bütçesi 40 milyon TL olan TUTAP kapsamında TR33 Bölgesi’nin turizm ve kırsal alan potansiyelinin değerlendirilerek yerelde istihdam olanaklarının, kaynak verimliliğinin ve refah düzeyinin artırılması amaçlanmaktadır. Proje başına 750.000 TL ile 4.000.000 TL arasında %75’e varan oranda hibe desteği verilecektir.
Veli OĞUZ
Genel Sekreter ve Yönetim Kurulu Üyesi