TARİHİ AFYON EVLERİ YENİDEN TURİZME KAZANDIRILIYOR
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in göreve geldiği ilk günden itibaren büyük önem verdiği ‘Tarihi Afyon Evleri’nde restorasyon çalışmalarının 2. etabı da tamamlandı.
Sokak sağlıklaştırma alanında, Türkiye genelinde yapılan çalışmaların en büyüğü Afyonkarahisar’da hayata geçerken, proje kapsamında 250 tarihi Afyon evi turizme kazandırıldı. Kentsel sit alanı içerisinde kalan mahallelerde tarihi dokuya uygun olarak yapılan sokak sağlıklaştırma ve cephe iyileştirme çalışmalarının 2. etabı tamamlandı. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in talimatları ile gerçekleşen proje kapsamında tarihi Afyon evleri yapılan restorasyonla rengârenk görünüme kavuşturulurken, 3. Etap çalışmaları da hızla sürüyor. Toplamda 250 konak proje sayesinde turizme yeniden kazandırılacak.
35 MİLYONLUK YATIRIM
35 milyonluk yatırımla şehrimizin kalbi niteliğindeki Afyon konakları sokak sağlıklaştırma projesi ile aslına uygun şekilde restore ediliyor. Mahalle kültürünün sergilendiği nadir yerleşim yerleri arasında olan bu konaklar yapılan çalışmalar sayesinde ihtişamını tekrar kazandı. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in yakından takip ettiği proje de 2. etap tamamlandı ve 8 milyonluk 3.etap kapsamındaki konaklarda ise yenileme işlemleri hızla sürüyor.
TARİHİ EVLER KALE ETEKLERİNİ SÜSLÜYOR
Tacı Ahmet ve Yukarı Pazar mahallelerinde bulunan tarihi dokusu korunarak tamamen aslına uygun şekilde restore olan konaklar yerli ve yabancı turistlerin de oldukça dikkatini çekiyor. Şehrimizin ilk yerleşim yeri kale eteklerini süsleyen bu tarihi konaklar restorasyonla rengârenk bir görünüme kavuştu. Her biri farklı bir renkle hala yaşama ev sahipliği yaparken, Afyonkarahisar’ı ziyaret edenlerin her mevsim ilk gezi rotasını oluşturuyor.
OSMANLI MİMARİSİNİN YAŞAYAN ÖRNEKLERİ
Tarihi konaklar ve camilerle bezeli bu mahallelerde hangi aralıktan bakarsanız bakın meşhur Karahisar Kalesini de görebiliyorsunuz. Afyonkarahisar’ımızın olmazsa olmazları, tarihle iç içe geçen Osmanlı mimarisinin yaşayan örnekleri, rengârenk cumbalı evler, camileri ve çeşmeleri ile şehrin kimliğini oluşturan bu mahalleler, belediyemiz tarafından yapılan sokak sağlıklaştırma projesi ile gelecek nesillere miras bırakıldı. O dönemde yaşayan toplumun ruh halini yansıtan konaklar, adeta görenleri geçmişe doğru yolculuğa çıkarıyor. Bölgede hummalı bir çalışma var ve tüm konakların restorasyonu kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.
“TESCİLLİ 320 KONAĞIMIZ VAR”
Bölgede tescilli 320 konağın olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “31 Mart seçimlerinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanımızla birlikte bu bölgeyi ziyaret etmiştik. Kendisi tarihi dokuya hayran kaldı. Hayranlığını ifade etti. Bu bölgede Anıtlar Kurulu tarafından tescilli 320 konağımız var. Bire bir hayatın devam ettiği konaklarımızın 110 tanesi daha önce Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmişti. Kalanların tamamını Belediye olarak siz yapın dedi. Kredi gönderdi, bir kısmına da destek oldu. Selçuklulardan kalma Tarihi Ulu Cami etrafını ada bazında planlayarak biz ihaleye çıktık. Sağ olsun arkadaşlarımız ciddi emek sarf ettiler. İkinci etabı bugün itibariyle bitirdiler. Üçüncü etabında çalışmaları devam ediyor. Tarihimizi korumak, gelecek nesillere aktarmak adına çalışmalarımıza devam edeceğiz. Afyonkarahisar’a sevdamız bu şehre hizmet etme aşkımız hiçbir zaman bitmeyecek” dedi.