OSB’LERİMİZ CUMHURİYETİN İLK YÜZYILINDA İSTİHDAM REKORU KIRDI
Acısı ile tatlısı ile bir yılı daha geride bıraktık. Hepimizin yüreğini yakan Kahramanmaraş merkezli büyük depremin acısı ile başladığımız bu yıl, ekonomide de zorlu bir mücadele verdik.
Ancak OSB camiası olarak tüm zorlu şartlara rağmen, ülkemizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme hedefleri doğrultusunda çalışmaya aralıksız devam ettik. 2023 yılında OSB’lerimizde, yatırımcılara bin 500’ün üzerinde yeni parsel tahsis edildi. Yine 2023’te 100 bin kişiye daha istihdam sağlayan OSB’lerimizde toplam istihdam 2 milyon 577 bine ulaştı. Böylece organize sanayi bölgelerimiz Cumhuriyetimizin ilk yüzyılını istihdam rekoru ile tamamladı.
Organize sanayi bölgeleri olarak Türkiye’nin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiriyoruz. Ülkemizdeki 1000 Büyük Sanayi Kuruluşunun 600’ü organize sanayi bölgelerimizde üretim yapıyor. Ayrıca OSB’lerimizde ihracat yapan firmalarımızın sayısı 10 binin üzerine çıktı. Bu firmalarımız tarafından gerçekleştirilen ihracat 64,5 milyar dolara ulaştı.
OSB SAYISI 400’E ULAŞTI
2023 yılında Aksaray, Antalya, Amasya, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Kayseri, Kırklareli, Konya, Nevşehir, Osmaniye, Samsun ve Sakarya’da 16 yeni OSB’miz daha kuruldu. Ayrıca 2024’ün ilk günlerinde Afyon’da Bolvadin Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’mizin kuruluşu da gerçekleşti. Böylece 360’ı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, 40’ı Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı olmak üzere toplam OSB sayımız 400’e ulaştı. OSB’lerimizdeki toplam fabrika sayımız da 67 bini aştı.
Cumhuriyetimizin ilk yüzyılını rekor başarılarla tamamlayan organize sanayi bölgelerimiz, inşallah yeni yüzyılda bu başarılarına yenilerini ekleyerek daha güçlü Türkiye hedeflerine en güçlü desteği vermeye devam edecek.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİMİZİN KAZANIMLARINI HEP BERABER ARTIRACAĞIZ
OSBÜK olarak, tüm çalışmalarımızı birlik ve beraberlik içerisinde, istişare kültürünü daha da güçlendirerek yürütüyoruz. OSB camiası olarak biz bir oldukça, engelleri, zorlukları da birer birer aşıyoruz.
Yaptığımız çalışmalarla ve camiamızın üretim azmi ile, organize sanayi bölgelerimizi, üretim camiasının en güçlü temsilcisi haline getirdik. Sanayi üretiminin, istihdamın, ihracatın lokomotifi olduk. Başarımız sınırları aştı, dünyaya örnek olduk. Sadece ülkemizi değil, küresel ekonomiyi tehdit eden salgınlara, savaşlara rağmen organize sanayi bölgeleri olarak sorunlara teslim olmadık. Olumsuzluğa odaklanmadık. “Bizim işimiz üretim” dedik, işimize baktık. Türkiye’nin küresel tedarik zincirlerine eklemlenmesine öncülük ettik. Biz ürettikçe Türkiye büyüdü, Türk sanayisi gelişti.
OSB’LERİMİZİN SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTU
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak camiamızın taleplerini ve sorunlarını dile getirmeyi, takipçisi olmayı sürdürdük. Son 4 yılda organize sanayi bölgelerimizden gelen; enerji, mesleki eğitim, lisanssız elektrik üretimi, OSB kanunu ve mevzuatlarla ilgili 1.435 sorun ve talebi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız başta olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, EPDK, BOTAŞ gibi ilgili kurumlarımızla paylaştık, takiplerini yaptık.
OSB camiamız adına talep ettiğimiz pek çok sorun da çözüme kavuştu.
– Yıllık 300 bin metreküpün altında doğal gaz tüketen OSB sanayicilerimizin mağduriyeti ortadan kalktı.
– OSB sanayicilerimiz kendi dağıtım bölgesinin dışında da lisanssız elektrik üretim tesisi kurma hakkı kazandı.
– Yenilenebilir enerjide, “Güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesislerinin sanayi parselinin en fazla yüzde 25’ine kadar yapılabileceğine” ilişkin sınırlama kaldırıldı.
– Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü bölgelerde tüketim amacıyla kurulan GES yatırımlarına 4. bölge teşviklerinden yararlanma imkânı getirildi.
– Taleplerimiz doğrultusunda, Türkiye’de ilk defa ilçe bazlı teşvik sistemi hayata geçirildi. 2020 yılında 21 şehirde 30 OSB’mizi kapsayacak şekilde başlatılan ilçe bazlı teşvik sisteminin kapsamı yine taleplerimiz doğrultusunda genişletilerek 55 OSB’ye yükseltildi.
– Pandemi döneminde üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için COVİD testlerinden yerinde aşı uygulamasına, kısa çalışma ödeneğinin başlatılmasından-süresinin uzatılmasına değin pek çok uygulamada OSB’lerimize pozitif ayrımcılık yapıldı.
– OSB’lerimizdeki sanayi parsellerinde emsal, taleplerimiz doğrultusunda yüzde 1’e çıktı.
– Organize sanayi bölgelerimizde kredi desteği için asgari yatırım tutarı şartı kaldırıldı.
– İlk defa 2018 yılında başlayan OSB’lerde bedelsiz veya kısmen arsa tahsisi uygulaması, bizim taleplerimiz doğrultusunda 31 Aralık 2024’e kadar uzatıldı.
– TEİAŞ sistem kullanım ve işletim bedelleri üzerinden yüzde 76’yı bulan indirimler yapıldı.
– Bünyesinde enerji üretim santrali bulunan organize sanayi bölgelerimize, TEİAŞ’ın SCADA bağlantısından dolayı yazdığı cezalar yaptığımız çalışmalarla iptal edildi.
OSB KANUNU, ÜRETİM DEVRİMİ NİTELİĞİNDE
Özellikle 2023 Nisan ayında yayımlanarak yürürlüğe giren son OSB kanunu adeta bir üretim devrimi niteliğindedir. Uygulama yönetmeliğinin yayınlanması ile hayata geçecek bu düzenlemeler, sorunlarımıza çözüm üretmenin yanı sıra, aynı zamanda yeni nesil OSB’ler inşa etmemize de öncülük edecek.
OSBÜK olarak hazırlanmasından Sanayi Komisyonundaki görüşmelerine ve Türkiye Büyük Millet Meclisi aşamasına kadar tüm süreçlerinde yer aldığımız bu düzenlemelerle OSB’lerimiz pek çok yeni kazanım elde etti.
Bunlardan birkaçı şu şekilde:
– İmar planlarında sanayi lekesi ile belirlenen yerlerde gerekli etütlerin yapılması kaydıyla, yer seçimi işlemi yapılmadan OSB alanı kesinleşecek. Böylece uzun süren yer seçimi işlemlerine ilişkin süreç kısaltılarak, sanayicilerinizin ortak altyapı ve arıtma gibi imkanlara erişimi kolaylaşacak.
– Yönetmelikte belirtilen şart ve sürelerde yatırım yapmayı taahhüt eden parsel maliklerine, kamulaştırma yapılmadan seçilen alanda OSB tarafından yer verilebilecek.
– Yine OSB’lerimize ilk defa ön tahsis uygulaması getirildi. Ön tahsis uygulaması ile artık OSB’lerimiz yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri devam ederken, yatırımcılara belirlenen bedel üzerinden ön tahsis yapabilecekler. OSB’lerimiz ön tahsis uygulaması ile elde ettikleri gelirle, kamulaştırma bedellerini ödeyebilecekleri gibi alt yapı çalışmalarını da yapabilecekler. Tüm bu düzenlemeler ile, artık OSB’lerimizin yeni yatırımcılara tahsis yapmak için 4-5 yıl gibi uzun süren yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri hızlanmış, böylece yeni yatırımların da önü açılmış olacak.
– Organize sanayi bölgelerimize üst yapılı sanayi parseli kiralama veya satma yetkisi de verildi. Önceden sadece alt yapı yatırımlarını yaparak, yatırımcılara parsel tahsis eden OSB’lerimize, artık üretime geçme taahhüdü veren yatırımcılara, üst yapılı sanayi parseli kiralama veya satma yetkisi verildi. Bu düzenleme ile birlikte, OSB’lerimiz fabrika binalarını da kendileri yaparak, yatırımcılara anahtar teslimi kiralayabilecek veya satabilecekler.
– Organize sanayi bölgelerimizin, özellikle ıslahtan gelen OSB’lerimizin en önemli sorunlarından biri olan, bir parselde birden fazla işletmenin faaliyet gösterememesi sorunu da çözüme kavuşturuldu. Artık katılımcı sanayicilerimiz, tesislerini üretim amaçlı olmak üzere bir veya birden fazla kiracıya kiralayabilecekler.
– Ayrıca OSB kanununa ‘Yeşil OSB’ tanımı eklendi. Düzenleme ile birlikte organize sanayi bölgelerimizin karbon emisyonunu düşürmek ve Yeşil OSB kriterlerini sağlamak amacıyla hazırlayacakları projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından öncelikli olarak değerlendirilecek.
HEDEFİMİZ OSB’LERİMİZİ TÜRK SANAYİSİNİN DÖNÜŞÜMÜNDE ÖNCÜ YAPMAK
Üretim hayatının ve ekonominin büyük bir dönüşüm yaşadığı bugünlerde, organize sanayi bölgelerimizi Türk sanayisinin dönüşümünde de öncü yapmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda projeler hayata geçiriyor, iş birliği protokolleri imzalıyoruz.
Hayata geçirdiğimiz yüzde 100 yerli ve milli OSBÜKbulut Projesi ile, organize sanayi bölgelerimize ve katılımcı firmalarımıza veri güvenliği ve yedekleme hizmeti sunuyor, dijital süreçlerin kurulmasına destek oluyoruz.
Enerji İzleme Sistemimizle, 174 organize sanayi bölgemizin elektrik tüketimlerini anlık takip ediyor, analizlerini yapıyor ve devletimizin enerjide daha doğru politikalar oluşturmasına destek oluyoruz.
Enerji tüketimi, istihdam, mesleki eğitim altyapısı, ar-ge ve tasarım merkezlerine dair pek çok veriye güvenli erişim imkânı veren OSBÜKnet Projemizle, OSB’lerimizin veri ve bilgiye dayalı analiz kapasitesini yükseltiyoruz.
Bu çalışmalarımızın yanı sıra insan kaynağımızın eğitimini de öncelemeyi sürdürüyoruz. OSBÜK Akademimiz tarafından, OSB’lerimizden gelen talepler doğrultusunda muhasebe uygulamaları, finans, çevre, enerji, dış ticaret, dijitalleşme, yeşil dönüşüm gibi pek çok konuda eğitim faaliyetleri gerçekleştirdik.
Bizim görevimiz; organize sanayi bölgelerimizin, Türk sanayisinin kazanımlarını artırmak. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hepimize hedef olarak gösterdiği şekilde; Milletimizi, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak. Bu sorumlulukla hareket ediyor, sizlerden aldığımız destekle çözüm odaklı, güçlü köprüler inşa ediyoruz.
İnşallah, organize sanayi bölgelerimizi hep birlikte, çok daha güçlü üretim ve hizmet merkezleri haline getireceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu büyük Türkiye hedefi için çalışmayı sürdüreceğiz ve organize sanayi bölgelerimizin Türk sanayisine liderlik etme vizyonunu daha da güçlendireceğiz.