İSCEHİSAR MERMER İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
|
Hakkımızda
İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluş çalışmaları 1994 yılında Afyonkarahisar Valiliği’nin himayesinde; Afyonkarahisar İl Özel İdaresi, İscehisar Belediyesi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği’nin iştirakiyle başlatılmıştır.
Yapılan çalışmalar neticesinde 1996 yılında, OSB’nin yer seçimi ve ÇED onay işlemleri tamamlanarak, 21/01/1997 tarihinde 172 no ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sicil defterine kayıt edilerek İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur.
İscehisar Mermer İhtisas OSB sektörel anlamda kurulan Türkiye’nin ilk İHTİSAS OSB’lerindendir.
Yönetim
İscehisar Mermer İhtisas OSB, 15 kişilik Müteşebbis Heyet tarafından yönetilmektedir.
OSB içerisinde faaliyet gösteren 7 firmanın yetkilisi Müteşebbis Heyette görev yapmakta olup, 7 üyenin de 3’ü, 5 kişiden oluşan yönetim kurulunda görev yapmaktadır. (Kanun Gereğince)
Müteşebbis Heyet Başkanı: Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra GÜRAN YİĞİTBAŞI’dır.
Yönetim Kurulu Başkanı: İscehisar Kaymakamı Özlem KILIÇTÜRK’tür.
Genel Durum
İlk etapta 150 hektar alanda 56 sanayi parselinin 2004 yılında imar planı onaylanmış olup, 330 hektar da rezerv alanı belirlenmiştir. 2005 yılında 150 hektarlık alan içerisinde yer alan altyapıların tamamının projeleri Bakanlık tarafından onaylanmıştır. İscehisar Mermer İhtisas OSB’nin ilk arsa tahsisleri 2005 yılında dönemin Müteşebbis Heyeti tarafından gerçekleştirilmiştir. 2006 yılında bu alanların altyapı ihalesi yapılmış, 2010 yılının sonuna kadar 150 hektarlık alan içerisinde yer alan bütün altyapının yapımı tamamlanmıştır.
OSB’nin Afyonkarahisar Susuz Bölgesinde bulunan Trafo merkezinden İscehisar OSB Trafo Merkezine kadar olan 22 km’lik enerji nakil hattı yapımı için Müteşebbis Heyet kamulaştırma masraflarını karşılamış olup altyapı maliyetleri için Bakanlık kredisi kullanılarak hattın yapımı 2011 yılının sonuna kadar tamamlanmıştır.
2012 yılından itibaren OSB içerisinde elektrik dağıtımı yapmak için EPDK’dan “Elektrik Dağıtım Lisansı” almış olup lisans kapsamında elektrik dağıtım hizmeti verilmektedir.
Yapılan çalışmalar ile 2017 yılında OSB’mizin alanı 405 hektara genişletilmiş ve bu alanda 82 adet daha sanayi parseli oluşturularak toplam sanayi parseli sayısı 128’e çıkartılmıştır.
Haziran 2022 dönemi içerisinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen OSB İlave Alanı Altyapı Yapım İşi İhalesi ile 2023 yılı sonuna kadar 405 hektarlık OSB’nin mevcut alanı içerisinde altyapısı olmayan hiçbir sanayi parselimiz kalmayacaktır.
590 hektar olarak belirlenen OSB 3. Kısım İlave Alanı Yer Seçimi sürecinin başlatılması ile ilgili ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’nün olurları beklenmektedir. 3. ilave kısımın onaylanması halinde toplam alanımız 995 hektar olacaktır.
Yenilenebilir Enerji
OSB’de faaliyet gösteren; 41 firma toplam 22,24 mWe gücünde fabrika çatılarında güneş enerjisi ile elektrik üretmek için çağrı mektubu başvurusunda bulunmuştur. Başvuru yapan 24 firma Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımını tamamlayarak 16,29 mWe gücünde GES tesisi ile elektrik üretimine başlamıştır. Çağrı mektubu verilerek bağlantı anlaşması yapılan 17 firmanın 2024 yılı Haziran dönemine kadar 5,95 mWe Çatı GES yatırımını tamamlayacağı öngörülmektedir.